Yükselen piyasalar düşüyor

Güncelleme Tarihi:

Yükselen piyasalar düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2001 15:41

Türkiye ve bazı Latin Amerika gibi yükselen piyasalara sahip ülkelerdeki ekonomik güçlükler, borsalarda düşüşe neden oldu


Yükselen piyasalar denilen ülkelerdeki ekonomik güçlükler, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile pürüzler ve sorunların olumsuz etkisiyle, bu ülkelerin para birimleri önemli ölçüde değer kaybetti, menkul kıymetler borsaları da düştü.

Güney Afrika para birimi rand'ın dolar karşısındaki değeri dün yeni düşüş rekoru kırarken, 1 dolar 8.24 rand'a yükseldi, bir günde rand 7.5 sent (binde 9 oranında) değer kaybetti.

Güney Afrikalı ihracatçıların rand'ı kurtarmak için harekete geçmeleriyle, bu ülkenin para birimi daha sonra toparlandı ve 1 dolar 8.2110 rand'a geriledi. Dolar daha önce 23 Nisan'da 8.20 randa kadar çıkmıştı. Sterlinin rand karşısındaki değeri son iki ayın en yüksek düzeyine 11.5320 rand'a çıktı.

Borsacılar, rand'ın gelecek günlerde yine dalgalanacağını tahmin ediyor ve esasen yükselen piyasalar ülkelerinin para birimlerinin baskı altında olmasından dolayı bunun devam edeceğini belirtiyorlar. Borsacılara göre euro zayıflarken, dolar güçleniyor.

POLONYA ZLOTİSİ DE ÇOK DEĞER KAYBETTİ

Polonya'da Dayanışma Grubu liderliğindeki koalisyon hükümetindeki anlaşmazlıklar ve bütçe açıklarının giderek büyümesinden duyulan endişeler nedeniyle, zloti dolar karşısında değer kaybetti.

Varşova döviz borsasında zloti dolar karşısında yüzde 4'den fazla değer kaybederken, dolar 4.03 zlotiden 4.22 zlotiye yükseldi, euro da 3.38 zlotiden 3.54 zlotiye çıktı.

Bu arada borsacılar, uluslararası bir bankanın Polonya'daki şubesinin 50 ile 100 milyon dolar civarındaki dolar alımının zlotinin değer kaybını hızlandırdığını, bu alımın sığ piyasada ani ve çok saldırgan olduğunu bildirdi.

Bunun ardından, Polonya Başbakanı Aleksander Kwasniewski'nin Polonya Radyosu'na yaptığı "bütçe durumunun kötüleşmesi nedeniyle Maliye Bakanı Jaroslaw Bauc'un görevine son verilmesinin düşünülmesi gerektiği" yolundaki süpriz açıklaması, adeta tuz-biber ekti.

Polonya ekonomisinin büyümesindeki yavaşlama ve vergi gelirlerindeki azalış nedeniyle, daha önce 20.5 milyar zloti (4.9 milyar dolar) ve gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranı yüzde 2.6 olarak öngörülen bütçe açığı tahminleri aşacak.

Merkez Bankası, halen biraz aşırı değerli olan zlotinin değerinin bir süre daha dalgalanacağını, ancak zloti'nin değerindeki düşüşün enflasyonist baskı yaratmayacağını tahmin ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!