Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de haziran-ekim dönemi içinde yaklaşık 250 bin çift dünya evine giriyor. Bu rakam tüm yıl genelinde 600 bine kadar çıkıyor. Hemen hemen bir bu kadar da kına gecesi gerçekleştiriliyor. Ancak kına geceleri artık sadece geleneksel şekilde gelinin etrafında, ellerinde mumlarla ‘yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar’ şarkısını söyleyip dönen kızların olduğu akşamlar şeklinde geçmiyor. Özellikle büyük şehirlerde kına geceleri parti şeklinde, eğlence mekanlarında yapılırken, bu geceler daha çok gelinlerin bekarlığa veda partisine dönüşüyor. Zennelerin dans ettiği, gelinin ve davetlilerin Osmanlı usulü kıyafetler giydiği geceler oluyor. Bu tarzda bir kına gecesinin maliyeti ise 10-15 bin TL’ye kadar çıkıyor.
EBRU AKEL KINA GECESÄ°NÄ° KONAKTA YAPTI (FOTO-GALERÄ°)
Kına gecesi partisiÂ
Kına geceleri Türkiye’de çok güçlü bir gelenek olarak karşımıza çıkıyor. Anadolu’da yaygın olarak halen evlerde kına gecesi yapılması uygun bulunuyor. Ancak son 10 yılda düğünden bir ya da iki gün önce düğün salonlarında kına gecesi yapılmaya başlandı. Büyük şehirlere gelindiğinde ise bu sayı daha da artıyor. Genelde bin TL ya da 2 bin TL civarında tutulan salonlarda kına geceleri düzenleniyor. Son dönemde gözlemlenen kına gecesi trendi ise parti yapmak. Bununla birlikte büyük şehirler yoğun yaşam alanları olduğu için bu tür etkinlikler aileden arkadaş çevresine doğru genişliyor. Bu da parti konseptinin artmasına neden oluyor. Kına geceleri ortalama 2 bin 500 TL ile 15 bin TL arasında değişiyor. Ancak son dönemlerin yükselen trendi mekan kapatmalarda bu rakam çok yüksek meblağlara ulaşabiliyor. Bu arada özellikle büyük şehirlerde kına gecesi yapmayı tercih etmeyen gelin adayları da artmaya başladı. Bu oran ise yüzde 10 civarında.
DEMET AKALIN'IN KINASI CAHÄ°DE'DEYDÄ° (FOTO-GALERÄ°)
8 milyar TL’lik düğün
Dünyanın en güzel şehirlerinden birisi olan İstanbul, düğün konusunda da birinci. Son yıllarda, dünyanın en çok düğün yapılan şehri 166 bin düğünle İstanbul oldu. Türkiye genelinde ise yılda 600 bin çiftin evlendiği tahmin ediliyor. Ancak son yıllarda, yaz aylarına denk gelen Ramazan ve bayramlar, bu rakamları aşağı çekiyor. Ramazan ayının, yaza denk geldiği son 3-4 yılda düğün sayısında yüzde 20’ye kadar düşüşler yaşandı. Ancak Türkiye’de yine de düğünler dur durak bilmiyor. Türkiye’de yılda 7-8 milyar TL’lik düğün yapılıyor.
‘Kına’da Osmanlı tarzı moda oldu
TELEVİZYONLARDA Osmanlı dönemini yansıtan dizilerin artıyor olması, kına gecelerini de etkiliyor. Her 10 gelin adayından 7’si kına gecesini Osmanlı usulü yapmayı tercih ederken, artık düzenlen organizasyonlara erkekler de katılıyor. Gün geçtikçe farklılaşan kına geceleri, son dönemde bilinenden değişik kimliklere bürünüyor. Herkesin tercihi farklı oluyor. Kimi gelin hamamı isterken, bazıları da bekarlığa veda partisi konseptini seçiyor. Kına gecesi için alışverişe çıkan gelin adaylarının aksesuar tercihi çoğunlukla Hürrem yüzüğü ve tacından yana oluyor. Bindallı geleneğini de değiştiren yeni gelinler onun yerine Osmanlı sultanlarının saray elbisesini andıran giysileri seçiyor.
Bizim düğünler kriz dinlemiyor
TÜRK kültürünün en önemli ögelerinden olan kına geceleri, nişanlar ve düğünler, yaşanan ekonomik krize rağmen devam ediyor. Evlilik kararı alanlar, bu süreçte hem kendi birikmişleri hem de biraz aile desteği ile küçük çaplı da olsa düğün yapmak istiyor. Ancak bu durum, Anadolu’dan büyük şehirlere doğru geldikçe azalıyor. Çünkü maliyetler artıyor. Evlenen çiftlerin 3’te biri düğün yapmadan sadece nikah salonlarını seçiyor. Bununla birlikte artık çok farklı düğün konseptleri bulunuyor. Kır düğünü, havuzbaşı düğün, sade bir kokteyl ile maliyetlerde düşüşler sağlanabiliyor.
En fazla harcama takıya
TÜRKİYE’de bir düğüne ortalama 50 bin TL harcanıyor. Bu harcamaların önemli bir kısmı takı ve beyaz eşya için yapılıyor. Bununla birlikte daha üst segmentte ise 100 bin TL’den başlayıp 500 bin TL’ye kadar çıkan düğün seçenekleri bulunuyor. Düğünün yapılacağı yer, gelinlik ve damatlığın kalitesi bu rakamlarda oynamalara neden oluyor. Gelin ve damat, düğün masraflarının önemli bir bölümünü düğünlerde takılan altın ve paralardan karşılıyor. Altın fiyatlarının yükselmiş olması ise, bu yaz döneminde takıdan çok nakit takanların sayısının arttığını gösteriyor.