Yüksek gerilim ‘Boğaz’a iniyor

Güncelleme Tarihi:

Yüksek gerilim ‘Boğaz’a iniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2012 00:00

Marmara Bölgesi’nin güneyinde üretilen elektriği, Çanakkale Boğazı’nda deniz altına döşenecek yüksek gerilim kablolarıyla Avrupa yakasına taşıyacak olan proje 2014 yılında tamamlanacak. 150 milyon liraya mal olacak proje sayesinde elektrik ihtiyacı 10 yılda 10 kat artan İstanbul ve çevre illerin talebine cevap verilecek.

Haberin Devamı

ENERJİ ve haberleşme kabloları sektöründe faaliyet gösteren Prysmian Group, Asya ile Avrupa arasında elektrik taşıyacak olan yüksek gerilim hattını Çanakke Boğazı’nda denizin altından geçirecek. TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) tarafından ihalesi yapılan ve Türk Prysmian Kablo ile Prysmian Powerlink arasında oluşturulan konsorsiyumun kazandığı Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi 150 milyon liraya malolacak. Proje sayesinde, Türkiye’nin elektrik iletim ağının Marmara Denizi çevresindeki ring çevrimini tamamlanarak, ülkenin Avrupa tarafındaki ana tüketim merkezleri için Asya’dan güvenli ve uygun maliyetli bir enerji iletimi sağlanacak. Bu sayede İstanbul ya da İstanbul dışında Marmara bölgesi anlık olarak aşırı güç ihtiyacı duyması halinde talebe sorunsuzca cevap verilebilecek.

Haberin Devamı

10 YILDA 10 KAT ARTTI

Son 10 yılda elektrik tüketimi 10 katına çıkan İstanbul ve çevresindeki illerin ihtiyacını karşılayacak olan proje, Asya tarafında bulunan Lapseki ve Avrupa tarafında bulunan Sütlüce’deki merkezler arasında her biri 1000 MW kapasitede, yaklaşık 4 kilometrelik enerji iletim sisteminden oluşuyor. 380 kV izoleli kabloların kullanılacağı sistemin devreye alınması ise 2014’ün ikinci yarısını bulacak. İstanbul’un hem bireysel hem de endüstriyel alanda her geçen gün daha fazla elektrik enerjisine ihtiyaç duyduğunu bu nedene elektrik kesintisiyle uğraşmak gibi bir lüksü olmadığını söyleyen Prysmian Türkiye CEO’su Hans Hoegstedt, artan konut, alışveriş merkezi, fabrika ve hastane sayısının elektrik ihtiyacını da beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

NEW YORK DA KULLANIYOR

TEİAŞ’ın bu büyüme hızıyla baş etmesinin zor olduğunu belirten Hans Hoegstedt, Marmara Denizi’nin güneyindeki bölgede üretilen elektriğin İstanbul’a taşınmasını içeren projenin önümüzdeki dönemde daha da genişletilmesini beklediklerini belirterek şu bilgileri verdi: “Enerji üretiminin büyük bir kısmı Asya tarafında gerçekleşiyor. Marmara denizinin altına kalan bölgedeki elektriğin İstanbul’a ulaşması gerekiyor. Benzer sistem New York’ta da kullanılıyor. Bu yöntem güvenli olduğu kadar İstanbul gibi büyük bir şehrin elektrik kesintisi gibi sıkıntıların önüne geçmesini sağlayacak.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE ÜRETİRİZ

Kullanılacak kabloların, Avrupa’daki fabrikalardan birinde üretileceğini ancak projenin genişletilmesi halinde Türkiye’deki fabrikaya da yatırımı yapabileceklerini ifade eden Hoegstedt, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kablo sadece denizaltı kablo üretimi gerçekleştirdiğimiz İtalya, Finlandiya ya da Norveç’teki fabrikalarımızdan birinde üretilecek. TEİAŞ bu projeyi daha da genişletmek isterse biz de bu yüksek teknoloji ürünü kabloları Türkiye’de üretmek için gerekli yatırımı yaparız.”

Maliyeti yüksek

ABD’de son dönemde elektrik kablolarının yerin altından çok nehirlere döşenmesi konuşuluyor. Bunun yer altına yapılacak döşemeden daha kolay olduğu bilinse de, su altı kabloların yüksek maliyetli teknolojilere sahip olması bu yeniliğin yavaş yavaş gelişmesine neden oluyor. Çanakkale Boğazı’nda gerçekleştirilecek projenin dikkat çeken detayları ise şöyle sıralınıyor:
- Proje ile Çanakkale Boğazı’nda yüksek gerilim havai hatların yarattığı görüntü ve çevre kirliliğine son verilecek.
- 1800 ton ağırlığındaki tek parçadan oluşan kablo, Giulio Verne gemisi ile 2014 yılının Mayıs ayında Çanakkale Boğazı’na döşenecek.
- İtalya-Yunanistan, İspanya-Fas, Sardunya - İtalyan Yarımadası, İber Yarımadası - Mayorka’da da benzer sistem kullanılıyor.

Haberin Devamı

Yüzde 35’ini ihraç ediyor

DÜNYA çapında 50 ülkede 98 fabrikası bulunan Prysmian Group’un Türkiye operasyonu olan ve 2011 yılını 687 milyon liralık net satışla kapatan Türk Prysmian Kablo, gelirlerinin yüzde 35’ini ihracattan elde ediyor. ‘Türkiye bizim en önemli 3 fabrikamızdan biri’ diyen Hans Hoegstedt, “Yılın ilk 6 ayında Prysmian Türkiye olarak 2011’in aynı dönemine göre yüzde 33 büyüme yakaladık. 2012’yi yüzde 3-4’lük büyüme ile kapatmayı öngörüyoruz. Biz Türkiye’de her türlü iletişim kablosunu üretiyoruz. Bu yıl Türkiye’nin büyümesinde yaşanacak olan yavaşlama nedeniyle biz de ihracat pazarlarına yöneldik. Irak, Türkmenistan ve Azerbaycan bizim en önemli 3 ihracat pazarımızı oluşturuyor” dedi. Prysmian’ın yıllık cirosu 7 milyar Euro’yu buluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!