‘Yüksek enflasyonu defedeceğiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Yüksek enflasyonu defedeceğiz’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2022 07:00

Dün açıklanan enflasyon verilerine ilişkin açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Yüksek enflasyonu bir daha geri dönmemek üzere bu topraklardan defedeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Nebati, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük ekonomilerinin enflasyon ve resesyon endişeleriyle boğuştuğunu belirterek, “Bu ülkeler, son 40-50 yılın en yüksek enflasyon oranları karşısında ekonomilerinin durma noktasına geleceğinden endişe duyuyorlar. Enflasyonla mücadele süreçleri birçok ülkede para politikasının tedrici olarak sıkılaştırılması ile gerçekleşmekle birlikte resesyon ihtimalinden dolayı dünyada birçok ülke negatif reel faiz politikası uyguluyor” ifadelerini kullandı.

Yatırım ve üretimi durdurmadan enflasyonla mücadeleyi sürdürdüklerini kaydeden Bakan Nebati, "Politikalarımızı da yatırım ve üretimi teşvik etmekten yana kullanıyoruz. Böylece, makine ve teçhizat yatırımları, 2022 yılının 2'nci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.8 artmıştır. Önümüzdeki aylarda enflasyonun daha da hız kestiğine birlikte şahitlik edeceğiz. Bugün açıklanan ağustos ayı enflasyon verileri de bu projeksiyonlarımızı destekler niteliktedir. Yüksek enflasyonu bir daha geri dönmemek üzere bu topraklardan defedeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 80.21

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre; Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1.46, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 47.85, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 80.21 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 54.69 arttı. TÜFE’de geçen yıla göre en az artış gösteren ana grup yüzde 27.05 ile haberleşme oldu. Artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 116.87 ile ulaştırma oldu.

Geçen aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde eksi 1.78 ile ulaştırma oldu. Artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 7.01 ile sağlık oldu. Endekste kapsanan 144 temel başlıktan 16’sında TÜFE düşüş gösterirken 5 temel başlıkta değişiklik olmadı, 123 temel başlıkta ise TÜFE arttı. Özel kapsamlı TÜFE’yi oluşturan işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütünle altın hariç TÜFE’deki değişim, önceki aya göre yüzde 3.17, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 41.95, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72.53 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 47.31 olarak gerçekleşti. Yine TÜİK verilerine göre ağustos ayında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 143.75, aylık yüzde 2.41 arttı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!