Yüce Divan yolu

Güncelleme Tarihi:

Yüce Divan yolu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2003 01:50

Çalışmalarını tamamlayan Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, 2’si eski başbakan toplam 25 bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulmasını istedi. ‘Ölümcül tümör’ diye olarak tanımlanan yolsuzlukların ulusal güvenliği tehdit ettiğinin altını çizen komisyon, ‘‘Vurgun engellenirse, eğitim ve sağlığa yaklaşık 776 trilyon daha fazla bütçe ayrılır’’ mesajı verdi.

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, 4 ay 18 gün süren çalışmasını nihayet tamamlayarak, aralarında eski başbakanlar Bülent Ecevit ve Mesut Yılmaz'ın da bulunduğu 25 eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurularak Yüce Divan'da yargılanma yolunun açılmasını önerdi. 16 ayrı konuda araştırma ve 16 ayrı konuda soruşturma açılmasını isteyen komisyon raporunda, Türkiye'nin yolsuzluklardan arındırılması durumunda, 497.7 trilyon tutarında daha fazla eğitim harcaması, 278.7 trilyon tutarında daha fazla sağlık harcaması yapabileceği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

SİYASİ HEDEF YOK
Yolsuzluk Araştırması tam bir tarafsızlık içinde hiçbir önyargıya sahip olmaksızın yapılmıştır. Kamuoyunda belli konularda isimleri öne çıkmış kişiler yerine, konular üzerinde çalışılmıştır. Komisyon ulusal güvenliği tehdit eder düzeye gelen yolsuzlukların araştırılmasına, ülkemizin ve kamunun çıkarlarını ön planda tutmuştur.

KİMSE VARESTE DEĞİL
Görev süresinin sınırlı oluşu ve karşılaştığı engeller nedeniyle araştırma yapma imkanı bulamadığı alanların yolsuzluk ve suistimallerden vareste olduğu kanaati uyanmamalı. Komisyonumuz zamanaşımı engeliyle karşılaşma ihtimali nedeniyle son 5 yılı mercek altına almıştır. Tekelci yapılar tek başına karar alma yetkisi ve hesap vermeme, yolsuzluk olgusunun temel unsurudır.

TARİHİ GÖREV YAPTIK
Yolsuzluk yeni bir olgu değildir ancak son yıllarda yolsuzluk kimi ülkeleri saran evrensel bir virüs ve ülkelerin toplumsal ve ekonomik dokularını tahrip eden ölümcül bir tümör niteliği almıştır. Komisyonumuz tarihi bir görev yapmıştır.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Komisyona gelen tüm bilgi ve belgelerin 4 aylık sürede yeterince değerlendirilemediği gerçektir. Ticari sır kavramı gerekçe gösterilerek bazı bilgi ve belgeler komisyonumuza gönderilmemiştir. Raporunmuzda yer alan hususların takipçisi olacağız.

KOMİSYONUN UNUTKANLIĞI

Komisyon ilk olarak soruşturma açılmasını istediği konu sayısını 15 olarak açıkladı. Ancak akşam saatlerinde ek bir metin göndererek, enerji politikaları ve doğalgaz alım sözleşmeleri konusunda Cumhur Ersümer hakkında soruşturma istendiğini duyurdu. Açıklamada, bu bölümün sehven unutulduğu belirtilerek konu sayısının 16'ya çıktığı bildirildi.


Şirketine inceleme


TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, aralarında İller Bankası, Vakıflar Bankası, Emlak Bankası'ndan yapılan işlemler ile yurtdışına kaçan işadamı Orhan Aslıtürk'ün yaptığı öne sürülen hayali ihracaat konularını da kapsayan 16 ayrı konusunda araştırma komisyonu kurulmasını önerdi. Aslıtürk'le ilgili iddialar Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz'ın GSD adlı şirketini de kapsıyor. Araştırılması istenilen konulardan bazıları şöyle:

Kamu bünyesinde kurulan vakıflar ve dernekler,

Maliye ve Orman Bakanlığı, İl Özel İdareleri tarafından idare edilen ve kaçak olarak kullanılan taş, kum, çakıl ocakları ve su kaynakları,

Enerji santralleri ve imtiyaz sözleşmeleri

Kamu yararına turizm amaçlı tahsis edilen orman ve kıyı gibi devlet mülkiyetindeki arazilerin kiralanması,

Petrol ve petron ürünlerinin ithalatı


Özelleştirme bela oldu


Bülent Ecevit-Devlet Bahçeli-Kemal Derviş-Sümer Oral-Ahmet Kenan Tanrıkulu-Yılmaz Karakoyunlu: POAŞ ihalesi ve özelleştirme kararları

Mesut Yılmaz: TÜRKBANK ihalesi

Güneş Taner: TÜRKBANK ihalesi ve Yaşarbank olayı

Hüsamettin Özkan: Vakıflar Bankası-Banco Turko kredi kullanımı, Halk Bankası ve Ziraat Bankası'ndan usulsüz kredi kullanımı, özelleştirme kararları

Yüksel Yalova-Şükrü Sina Gürel: Vakıflar Bankası Banco Turko kredi kullanımı, özelleştirme kararları.

Recep Önal: Yaşarbank, Egebank, Sümerbank, Eskişehir Bankası, Etibank satışları, Halk ve Ziraat Bankası usulsüz kredi kullanımı, özelleştirme kararları.

Hikmet Uluğbay: Yaşarbank, Eşkişehir Bankası ve Yurtbank olayı, özelleştirme kararları

Metin Şahin-Nami Çağan: Özelleştirme kararları

Mustafa Taşar: Tanıtma fuarı ihalesi

Koray Aydın: Bayındırlık Bakanlığı ihaleleri ve Vurgun Operasyonu

Abdülkadir Akcan: Karayolları ihaleleri

Cumhur Ersümer-Zeki Çakan: Enerji Bakanlığı ve DSİ ihaleleri

Rüşdü Kazım Yücelen: TRONA Madeni ihalesi

Yaşar Topçu: Karadeniz Sahil Yolu ihalesi

Yaşar Okuyan: Bağ-Kur ve SSK'da usulsüz ihale

Mehmet Keçeciler-Rıfat Serdaroğlu: Kara taşıtlarına antrepolardan usulsüz satış.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!