Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE'de elektronik ticaret konusundaki en büyük darboğazın, internet altyapısının yetersizliği olduğunu belirten TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, ‘‘Türk Telekom, bu konuyu öncelikli yatırım olarak görmeli’’ dedi.
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye'de bilgi teknolojisine geçişte ‘‘lokomotif gücün’’ özel sektör olacağını söyledi. Yücaoğlu, Türkiye'de elektronik ticaret (e-ticaret) konusunda en büyük darboğazın, yetersiz internet altyapısı olduğunu belirtti.
KoçSistem'in düzenlediği 21'inci yüzyılın en önemli tartışma konularından biri olan ‘‘dijital devlet’’ kavramı konusundaki paneller dizisinin ilki olan ‘‘Dijital Ekonomi Paneli’’nde konuşan Yücaoğlu, devletin yapısının, bu geçişi hızlandırıp, yavaşlatabileceğine dikkat çekti.
Konuşmasında, bilgi toplumundaki devlet modelinden söz eden Yücaoğlu, ‘‘Bu modelde 10-15 bakanlık ve 20-25 adet düzenleyici ve denetleyici kurul var. Bütün devlet kurumlarının ana sistemlerindeki bilgi kayıt ve vatandaşa hizmet sunumunun elektronik ortama geçtiği bir Türkiye'nin özlemi içindeyim’’ dedi.
Yücaoğlu, yeni ekonomi yönetim felsefesinin temel taşlarından biri olan elektronik ticarette Türkiye'nin ciddi darboğazlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.
‘‘İnternet altyapısında müthiş bir darboğaz yaşıyoruz’’ diyen Yücaoğlu, Türk Telekom'un bu konuyu öncelikli yatırımlar arasına alması gerektiğini belirtti.
Her evde buzdolabı, televizyon gibi bilgisayarın da vazgeçilmez bir ev eşyası olduğunu belirten Yücaoğlu, Türk ailelerinin sosyal ekonomik seviyesinin bu gelişmenin hızını tayin edebilecek seviyede olduğunu söyledi.
ACEMİ KAPTAN
Türkiye Bilişim Faruk Eczacıbaşı da yaptığı konuşmada ‘‘Okyanusta gemiyi kullanmayı bilmeyen kaptan gibiyiz’’ dedi. Bilgi toplumunda en büyük rolün sivil toplum örgütlerinde olduğunu belirten Eczacıbaşı, dünyada bu konuda önemli gelişmeler olduğunu, İngiltere'nin e-bakanlık kurmaya hazırlandığını söyledi.
Sabancı Üniversitesi Tosun Terzioğlu, Türkiye'nin e-ticaret konusunda dünyanın gelişmeleri izlemekle yetindiğini belirterek, ‘‘Onlar e-ticaret derken. Biz bu gelişmelerek ayak uyduramazsak ‘eeeee' diye kalırız’’ dedi.