Güncelleme Tarihi:
YTÜ Teknopark Kuluçka Merkezi’nde tıp, savunma, ulaşım, mekatronik, bilgisayar, elektronik gibi farklı alanlarda ileri teknoloji ürünleri geliştiriliyor.
YTÜ Teknopark Kuluçka Merkezi açılışında konuşan YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Teknopark ve bünyesindeki Kuluçka Merkezi'nin üniversitede ve Türkiye'de Ar-Ge ve girişimcilik kültürünün güçlenmesi için önemli bir rol oynayacağını söyledi. Yüksek, "Kuluçka merkezimizdeki firmaların hemen hepsi akademisyen ve yeni mezun öğrencilerden oluşuyor. Şu an, Teknoparkta mevcut olan 180 civarında ileri teknoloji firmasında 2 bin 500’ün üzerinde ar-ge elamanı ve 200 civarında akademisyen, 300’den fazla ar-ge projelerinde görev aldı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin yanı sıra, diğer üniversitelerimizden de akademisyen ve öğrencilere kuluçka merkezimizde yer verdik. Öğrencilerimizin girişimciliği ve çalıştıkları projeler, bizleri heyecanlandırıyor ve yaptığımız işlerde bize güç veriyor. Buradaki firmalarımızın, Türkiye’nin dünyada çığır açacak projelerine imza atacak kabiliyette olduğunu biliyoruz” dedi.
Türkiye'de yazılım sektörünün büyüklüğünün 2 milyar dolar civarında oldupunu kaydeden Yüksek, "Oysa, ülke olarak 15-20 milyar dolara ulaşabilecek potansiyele sahibiz. Nitekim, GSMH’mız ortalama 35 milyar dolar iken, Ar-Ge’ye ayrılan pay yüzde 0.2 idi. 2013 yılı verilerine göre GSMH’mız ortalama 165 milyar dolara ulaştı ve Ar-Ge’ye ayrılan pay yüzde 0.87’yi buldu. Zira gelişmiş ülkelerde, devletin Ar-Ge’ye ayırdığı pay yüzde 1, şirketlerin ayırdığı pay ise yüzde 2 civarında. Şirketlerimizin de global pazarlarda daha etkin olabilmeleri için Ar-Ge ve inovasyona gerekli payı ayırmaları çok önemli. Teknopark’taki firma sayımızın 300’e, firmalarımızda çalışan ar-ge mühendislerimizin 5 bine ulaşmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
YTÜ Teknopark Kuluçka Merkezi’ndeki 36 firmanın yürüttüğü bazı projeler şöyle:
"Giyilebilir teknolojiler (Dokunma hissine sahip yapay deri), akıllı ev teknolojileri (Uzaktan kontrol ile evlerde enerji tasarrufu), rehabilitasyon sistemleri (Aktif ve pasif egzersiz yaptırabilen üst uzuv rehabilitasyon robotu) taşıt teknolojileri (Kara taşıtları için karakutu), gıda teknolojileri (Gıda saklama ömrünü uzatan nanoteknolojik antibakteriyel gıda ambalajı), sağlık teknolojileri (Metal esaslı biyo-bozunur kalp stenti).