Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2002 11:27
Yeni Türkiye (YTP), işsizlik sorununa acil çözüm için işçi sayısını ve ihracatını artıran işletmelere SSK primi ve vergi indirimleri yapacak. Çiftçinin maliyetlerini düşürmek için de motorin, gübre, ilaç ve tohum desteği başlatacak.
TÜRKİYE'yi topyekün yenileştirme hedefiyle yola çıkan Yeni Türkiye Partisi (YTP), uzun vadede ekonomide Maastricht Kriterlerini hedefliyor ancak, vatandaşın acilen ekmek istediğinin de farkında.
YTP Genel Sekreteri İstemihan Talay, partinin Proje Üretim Merkezi'nde yaptıkları kapsamlı çalışmalar sonucu acil tedbirleri de belirlediklerini söyledi. Talay, krizin çığ gibi büyüttüğü işsizlere hemen ve hızlı iş kapısı açmak için piyasayı da genel olarak olumlu etkileyecek bir eylem planı hazırladıklarını belirtti. Talay, bu planı şöyle özetledi:
‘‘Biz istihdamı teşvik ederken girişimciyi harekete geçirmek istiyoruz. Bu yüzden de istihdamı doğrudan teşvik amacıyla işçi sayısını bir önceki yıla göre belirli oranlarda (bir merdiven belirlenecek) artıran işletmelere SSK ve İşsizlik Sigortası primi ödemelerinde önemli destek sağlayacağız. Örneğin işçi sayısını yüzde 20 artıran işletmenin sigorta primi ödemelerine yüzde 10 destek sağlanacak. Yine bu istihdam teşvik sürecini destekleyecek eş zamanlı bir icraatımız da ihracatı desteklerken ortaya çıkacak. İhracatını belirli oranda artıran işletmelere Kurumlar Vergisi indirimi yapılacak. Örneğin ihracatını yüzde 30 artıran işletmeye kurumlar vergisinde yüzde 25 destek sağlanacak. Bunlara ek olarak özelleştirme sonucu işsiz kalanları, işe alan işletmeleri de bu kişilerin sigorta primlerinden muaf tutacağız.’’
KOLLAR SIVANDI
YTP Genel Sekreteri Talay, nüfusun büyük bölümünü oluşturan çiftçi ailelerin ekonomik durumun iyileştirmek için de hem kırsal da hem de geçinemediği için kentlere göç etmişlerin oturduğu gecekondu bölgelerinde çift yönlü bir projeyi uygulamaya alacaklarını açıkladı. Talay bu projeyi de şöyle anlattı:
‘‘Tarım üretiminin artırılabilmesi, ekilebilir alanların tamamının tarım üretiminin hizmetine sunulabilmesi için yeni yöntemler uygulanacak. Tarım sektöründe motorin, gübre, ilaç ve ıslah edilmiş tohum desteği çiftçi ve köylünün üretim maliyetlerini ciddi ölçüde düşürecek şekilde sağlanacak. Tarla toplulaştırmaları hızlandırılacak, üretim maliyetlerinin azaltılmasına bir katkı da buradan verilecek. Ovaların suya kavuşturulması amacıyla da yeni projeler hemen yaşama geçirilecek. Kırsal alanda ya da kentlerin kenarlarında unutulan, kaderlerine terk edilen ailelerin yeniden üretime kazandırılması amacıyla özel projeler uygulayacağız. Örneğin yoksul ailelere konumlarına ve ilgi alanlarına uyun olarak seralar kurulacak, hayvancılık yapması sağlanacak, gelişmiş halı kilim tezgahları karşılıksız olarak verilecek.’’
SORUN ÜRETİMSİZLİK
İstemihan Talay, Türk ekonomisinin temel sorununun; nüfusunu, çağdaş standartlarda refah düzeyine taşıyacak büyüklükte üretim yapamaması olduğunu belirterek, ‘‘Bu da üretimsizliktir. Üretimsizliğin yarattığı en önemli problem de işsizlik. Bir başka ana sorun üretimle yaratılan hasılanın adil bir şekilde bölüşülememesi. Tüm bu sorunları çözümsüzlüğe iten de tabii ki güvensizlik’’ dedi. Talay, bu çerçevede Türkiye'yi tepeden tırnağa yenileştirme düşüncesinde olduklarını anlattı. Talay, ‘‘Yeni Türkiye; işsizlik, üretimsizlik ve adaletsizliği artadan kaldırmak için daha fazla üreten, büyüyen, iş yaratan, rekabetçi ürünlerini ve oluşan değerleri daha eşitlikçi paylaştıran, akılcı, verimli bir ekonomik yapının oluşturulmasını zorunlu görüyor’’ diye konuştu.
YTP'nin ekonomi ilkeleri
YTP ekonomide yapısal ve makro hedef olarak Avrupa Birliği Maastricht Kriterleri'ni hedef ve esas alır.
Türkiye'nin önündeki en önemli engel üretimsizlik, işsizlik ve eşitsizliktir.
Girişimi, üretimi ve emeği gözeten ve daha verimli olan bir ekonomi düzen kurulacak.
Hükümet, işçi sendikaları, işveren kuruluşları ortak platformda buluşacak.
Çiftçi esnaf, küçük ve orta büyüklükte işletmeler etkin bir devlet politikası ile desteklenecek.
Dar gelirliler, orta gelir grubu, memur, işçi, köylü, esnaf, emekli, ekonomik gelişmeden pay alacak.
Devlet etkin ve verimli olacak. Hayatı kolaylaştıracak, insanlara fırsat sunacak, saydamlaşacak.
Sosyal adalet ve demokrasi özeniyle verimlilik bütünleşecek, bu da ekonominin temel parametresi olacak.
İSTEMİHAN TALAY
Yeni Türkiye Partisi Genel Sekreteri İstemihan Talay, 1945 Tarsus doğumlu. Tarsus Amerikan Koleji ve Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. 1969'dan itibaren birçok vilayetin ilçelerinde kaymakamlık yaptı. 1978'de Belediyeler Genel Müdürü oldu. 1980'den sonra özel sektöre geçti. 1987, 1991, 1995'te Mersin Milletvekili olarak meclise girdi. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanlığı yaptı. 1997-2002 arasında 55. 56. 57'inci hükümetlerde Kültür Bakanlığı yaptı. DSP'den 9 Temmuz'da istifa etti ve Yeni Türkiye Partisi kurucuları arasında yer aldı.
Kopenhag'dan müzakere tarihi çıkartırız
EKONOMİDE Avrupa Birliği (AB) Maastricht Kriterleri'ni hedefleyen YTP, şu anda kriz etkisindeki Türkiye ekonomisine hem yerli hem de yabancı sermayenin güvenini artırmak için en önemli etkiyi yine AB'den sağlayacağını düşünüyor. Genel Sekreter İstemihan Talay, AB'den Kopanhag Zirvesi'nde Türkiye'nin tam üyelik müzakereleri için mutlaka tarih alacaklarını, iktidara geldiklerinde var güçleriyle bunun için çalışacaklarını söyledi. Talay, ‘‘ AB'nin Aralık 2002'de gerçekleştireceği zirvede Türkiye'ye tarih vermesi, yabancı sermayenin Türkiye'deki portföy ve doğrudan yatırımlarının ciddi ölçüde artmasına yol açar. Bu açıdan Yeni Türkiye, AB zirvesinde bu kararın alınması için çaba göstermeyi, Türk ekonomisinin geleceği açısından önemli bir ödev olarak görüyor’’ dedi.
Yeni Türkiye'nin öncelikli sektörleri
YTP Genel Sekreteri İstemihan Talay, YTP iktidarında stratejik olarak bazı sektörlere çok güçlüteşvikler uygulayacaklarını açıkladı. Talay, bu sektörleri ve teşvik gerekçelerini şöyle anlattı:
‘‘Genel üretim maliyetlerinin radikal ölçüde düşürmek için elektrik enerjisi üretiminin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan sağlanması teşvik edilecek, elektrik fiyatlarının özellikle enerji ve emek yoğun sektörlerde AB ülkeleriyle rekabet dikkate alınarak oluşması sağlanacak. Madencilik sektöründe de çok büyük potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Bu sektörün önündeki bütün engeller kaldırılacak, bu sektörde yatırım nerede yapılırsa yapılsın Otomotiv, tarıma dayalı sanayi, madencilik, turizm ile elektronik ve yazılım öncelikli sektörlerimiz olacak. Bu alanlarda çok ciddi teşvikler getirmeyi uygun görüyoruz. Amacımız bu alanlarda ciddi ve rekabetçi üretim patlaması sağlamak.’’
Akaryakıtta vergiyi biz indireceğiz
İstemihan Talay, iktidar olduklarında kayıtdışı ile mücadele için çok önemli tedbirler alacaklarını bu konudaki başarıları ile de girişimcinin vergi ve SSK primleri yükünün azalacağını söyledi. Talay, ‘‘Girişimcinin vergi yükünü indirmek için gelir ve kurumlar vergisi oranlarını AB ülkeleriyle uyumlu hale getireceğiz. KDV oranları da kayıt dışı ekonomiyle mücadele de göz önüne alınarak, AB ile uyumlu hale getirilecek’’ dedi. Talay akaryakıt vergisi konusunda da ‘‘Akaryakıt ürünlerinde bugün izlenen akıl dışı vergilendirme politikaları terk edilecek, akılcı bir vergilendirme sistemine geçilecek’’ diye konuştu.