Yöneticiler dikkat! Sorumlu sizsiniz

Güncelleme Tarihi:

Yöneticiler dikkat Sorumlu sizsiniz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2011 14:23

Apartman ve site yöneticileri dikkat! Asansörlerin ruhsatını yenilediniz mi? Aylık bakımını yaptırdınız mı? Eğer bunları yaptırmadıysanız, ortaya çıkabilecek her türlü kazadan, yaralanmadan, ölümden siz sorumlusunuz! Bugün Adıyaman'da 8 yaşındaki çocuğun üzerine asansör kapısı düştü. Çocuğun hayati tehlikesi sürüyor. Apatman sakinleri ve çocuğun ailesi sorumluların cezalandırılması için suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Uzay Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altun, yöneticileri asansör bakımları ve ruhsatları konusunda uyarıyor. Altun, yönetmeliğe göre asansör ruhsatlarının her yıl yenilenmesi gerektiğini anımsatıyor.  Bakımlarının ise ayda bir kez yetkili servisler tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken Altun, “Bu bakımlar en az iki kişilik bir ekip tarafından yapılmalıdır. Bir bakım için en az yarım günlük mesai gerekir ki; bu da 130 ila 150 lira ödemeyi gerektirir. Oysa piyasada 40-50 liraya bakım yaptığını söyleyen firmalar var” diyor.

50 LİRAYA BAKIM OLMAZ!   

Bu fiyata aylık bakım yapmanın mümkün olmayacağına dikkat çeken Altun, “Bu kişiler göstermelik olarak gelip bakım defterine imza atıyorlar. Oysa iki kişi gelecek, biri bakım yaparken diğeri onun güvenliğini sağlayacak. Asansör kabininin altına inecek. Rayların yağlanması, halatların kontrolü, asansör kuyusunun temizliği, kapısının açılıp kapanma hızı, terazisi, fazla yükte ikaz sisteminin çalışıp çalışmadığı; tüm bunlar kontrol edilecek. Ve bakım defterine işlenecek. Bozuk olan, değişimi gereken parçalar yöneticiye bildirilecek. Gerekirse asansörün kapatılması sağlanacak” diyor.

Haberin Devamı

YAĞLI BEZİ YANGINA DAVET

Altun, temizlik yapılan yağlı bezin bakım elemanı tarafından mutlaka çantasına alınıp götürülmesi gerektiğini belirterek, bunun asansör kuyusuna atılması halinde yangın tehlikesine dikkat çekiyor.

Gerçek anlamda bir bakım yapılıp yapılmadığından yöneticinin sorumlu olduğunun altını çizen Altun, “ Bir kaza, yaralanma ya da ölümden bakım yapan firma kadar bina yöneticileri sorumlu. Olay mahkemeye intikal ettiğinde birinci derece sorumlu bina yöneticisi” diyor.

40 yıllık asansörcü Altun, bazı çalışanların bakım yapmış gibi gösterip işten kaytarabildiklerini de belirterek, bir anısını anlatıyor: “İki çalışanım vardı. Bir gün onları izlemeye aldım. Bir binaya gittiler. Bakım yapmaksızın defteri yöneticiye imzalatıp, kahveye gittiler. Ben de önce yöneticiye gittim. Bakın, bu firmanın sahibiyim ve bu insanlar bakım yapmaksızın defteri imzalayıp size verdiler. Niçin yanlarında durmuyorsunuz, hesap sormuyorsunuz? Biliyor musunuz ki bir kaza durumunda siz sorumlusunuz, dediğimde şaşkınlıkla yüzüme bakıp; sadece bilmiyordum, diyebildi.”

Haberin Devamı

YUNANLILAR’IN CE UYANIKLIĞI

Altun, zor durumdaki Yunanistan’dan son iki yılda çok sayıda firmanın CE belgesi vermek için Türkiye’ye geldiklerini anlattı. Bunların büyük tehlike yarattığını belirten Altun, “Avrupa'ya ihracat yapan firmaların, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ya da AB'nin sertifika verdiği kuruluşlardan Conformity of European (CE) belgesi alma zorunluluğu bulunuyor. CE işareti taşıyan bir ürün, insan, hayvan, bitki sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olarak kabul ediliyor. TSE'den CE belgesi almanın maliyeti 3 bin 500-4 bin lira arasında. Almanya, İngiltere gibi ülkelerden talep edilmesi durumunda 8 bin Euro'ya ulaşıyor. Uyanık Yunanlılar İstanbul'u mesken edinerek CE belgesi satıyor” dedi.

Haberin Devamı

Kendilerinin Hollanda Asansör Enstitüsü'nden CE belgesi almak için 8 bin avro ödediklerini belirtirken, “Mühendisler fabrikamızda 15 gün inceleme yaptı. Şimdi Yunanlı firmalar bir günde bu belgeyi veriyor. Sanayi Bakanlığı bu konuya el atmalı. Bu işi tamamen TSE yapmalı" diye konuştu.

CE İHRACATIN ANAHTARI

Conformity of European'ın (Avrupa'ya uygunluk) baş harfleri olan CE belgesi AB ülkeleri içinde ürünlerin pasaportu olarak nitelendiriliyor. CE işareti AB içinde, direktiflerde belirtilen ürünlerin serbestçe dolaşabilmesi için imalatçı tarafından ürün üzerine vurulması gereken, ürünün sağlık ve güvenlik şartlarına uyduğunu belirtiyor. Avrupa pazarında satılan ürünlerin üzerinde CE işareti bulunmak zorunda. CE belgesi Bakanlık ve AB'nin de resmi olarak tanıdığı kuruluşlar tarafından veriliyor.

Haberin Devamı

SARAYIN DA BARAJIN DA ASANSÖRÜNÜ YAPIYOR

İTÜ Makine Mühendisliğini kazanıp, maddi imkansızlıklar nedeniyle üniversiteden ayrılmak zorunda kalan Hasan Altun, 10 yaşından beri asansör sektörünün içinde bulunuyor. Çırak olarak başladığı bu sektörde ustalığın ardından sanayici olmayı başaran Altun, beş ülkeye asansör ihraç ediyor. 100 kilodan 25 tona kadar fabrika, büro, konut, mutfak, hastane hatta baraj asansörleri üretiyor. Türkiye’nin en yüksek barajı olan Manavgat Barajı’nın 156 metrelik asansörünü yapan Altun, 12 sene aradan sonra şimdi de Artvin Deriner Barajı’nın asansörünü yapıyor. 220 metrelik bu asansörle kendi rekorunu da kırmanın heyecanının yaşıyor.

Haberin Devamı

Altun aynı zamanda Bağdat’ta restorasyonu devam eden Saddam Sarayları’ndaki asansörlerin yenilemesini yapıyor.

 8 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN ÜZERİNE ASANSÖR KAPISI DÜŞTÜ

Adıyaman'da 8 yaşındaki çocuğun üzerine  asansör kapısı düştü.

Yeni Mahalle Uygun Kent Sitesi'nde  oturan 8 yaşındaki İbrahim Halil Çelik'in üzerine bina girişinde tutunduğu  asansör kapısı devrildi.

Çocuğun çığlıklarını duyup dışarı çıkan apartman sakinleri, asansörün  kapısının altından çıkardıkları küçük çocuğu Adıyaman Devlet Hastanesine götürdü.  Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi altına alınan Çelik'in hayati tehlikesinin devam  ettiği bildirildi.

Olayın görgü tanığı olan apartman sakini Behçet Şahin, “Müteahhit firma  asansör kapısını takmaması sonucunda bu olay meydana geldi. 4 günden beri bu kapı  burada duruyordu. Parasını vermişiz ancak gelip takmadılar. Kaç defa aradık,  geleceğiz diyorlar ama bir türlü gelmediler. İnşallah çocuğa bir şey olmaz.  Sonuçta 150 kiloluk çelik kapı” dedi.

Apartman sakinlerinden Hasan Özer de, asansör firması ve müteahhit  firmaya tepki göstererek, sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!