Güncelleme Tarihi:
Türkiye genelinde sürdürülen 'Paraşüt', 'Hayal', 'Balina', 'Kartal', 'Serhat', 'Matador', 'Kasırga', 'Buffalo' operasyonlarında bugüne kadar toplam 396 kişi yakalandı.
Yakalanan sanıklardan 132'si tutuklandı. Yakalananların 264'ü ise tutuksuz olarak yargılanacak. Tutuklu sanıkların 82'si şirket çalışanı, 31'i kamu görevlisi, 12'si yeminli mali müşavir, 7'si eski bürokrat.
Balina'da iki gözaltı
Balina Operasyonu çerçevesinde ise son olarak 8 milyon dolarlık hayali ihracat yolsuzluğu ortaya çıkarıldı ve iki kişi daha yakalandı.
Haklarında 'çıkar amaçlı suç örgütü oluşturarak hayali ihracat yapmak ve sahtecilik' suçlarından soruşturma yapılan, Alihan Tekstil Limited Şirketi'nin firardaki sahipleri Celil Çayla ve babası Bayram Ali Çayla, Bursa'da yakalanarak İzmir'e getirildi.
Şirketin ortaklarından Ercan Abaka ile yeminli mali müşavir Bengi Bilgeman'ın ise aranmasına devam edildiği bildirildi.
Bursa'da kurulu Alihan Tekstil Limited Şirketi'nin, Gördes Şirketler Grubu kuruluşlarından ATF Tekstil şirketinden 3.2 trilyon lira tutarında naylon fatura alarak girişini yaptığı ve yine Gördes Şirketler Grubu kuruluşlarından Seherteks şirketine 4 trilyon lira tutarında naylon fatura tanzim ettiği belirlendi. Seherteks şirketince, 1999 yılında Libya, İspanya, Mısır, Kosova, Makedonya, Yugoslavya, Rusya ve Bosna Hersek'e, 8 milyon dolarlık hayali ihracat yapıldığı, buna karşılık 8 milyar liralık haksız KDV iadesi alındığı, 550 milyar liralık da KDV iadesi talebinde bulunulduğu anlaşıldı.
Yetkililer, operasyonun bu aşaması ile Balina Operasyonu kapsamında hayali ihracatların yapıldığı ülkelerin sayısının 23'e yükseldiğini belirttiler. Mısır, Libya, Bosna-Hersek ve Rusya'ya daha önceki aşamalarda da hayali ihracat yapıldığını kaydettiler. Kosova, İspanya,Makedonya ve Yugoslavya'nın ise listeye yeni eklenen ülkeler olduğunu kaydeden yetkililer, "Balinacılar, Sırplara bile hayali ihracat yapmış. Oysa Sırplar hiçbir şekilde Türk malı kullanmazlar. 550 milyar liralık KDV iadesi yapılmadan, hayali ihracatın ortaya çıkarılması bizler için teselli ve gurur kaynağı oldu" dediler.
Hayali ihracat yapılırken naylon faturaların şirketten şirkete aktarıldığını, böylece mali denetim yapanların dikkatinden kaçırılmak istendiğini belirten yetkililer, operasyon kapsamında 13 şirkete aynı anda baskınlar yaparak kanıtları ortaya çıkarabildiklerini, aksi halde olayın aydınlatılamayacağını anlattılar.
7,2 trilyonluk naylon fatura
Alihan Tekstil ve Seherteks Tekstil şirketlerine yönelik operasyonda, 7.2 trilyon lira değerinde giriş-çıkış olarak düzenlenmiş naylon fatura, 8 milyar lira değerinde haksız olarak alınmış DV iadesinin belgeleri, 550 milyar lira değerinde KDV iadesi talebi belgesi ve 8 milyon dolar değerinde gümrük çıkış beyannameleri ele geçirildi.
Alihan Tekstil firmasının sahipleri Celil Çayla ile Bayram Ali Çayla'nın yarın İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne sevkedilecekleri bildirildi.