Yolsuzluk Komisyonu'ndan 150 bürokrata suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Yolsuzluk Komisyonundan 150 bürokrata suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2003 01:48

25 eski bakan için Yüce Divan yolunu açabilecek komisyon kurulmasını öneren Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, 150'den fazla eski ve halen görevde olan bürokrat için suç duyurusunda bulunacak. Komisyon'un suç duyurusu listesinde Engin Akçakoca ile Süreyya Serdengeçti de var.

TBMM Başkanlığı'na ilettiği raporundaki ‘‘Meclis soruşturması’’ talepleriyle 25 bakana ‘‘Yüce Divan’’ yolunu açan Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, sürpriz bir karara daha imza atarak, 150'yi aşkın bürokrat hakkında da suç duyurusunda bulunuyor.

Komisyon'un suç duyurusunda bulunmaya hazırlandığı bürokratlar arasında Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, BDDK Başkanı Engin Akçakoca, Merkez Başkası eski Başkanı Gazi Erçel, Hazine eski Müsteşarı Selçuk Demiralp ile 3 Kasım seçimlerinde AKP'den milletvekili aday adayı olan Başbakanlık eski Müsteşarı Yaşar Yazıcıoğlu da bulunuyor. Komisyon'un suç duyurusunda bulunmaya hazırlandığı bürokratlar arasında kamu bankalarının eski yöneticileri, eski Hazine ve Özelleştirme İdaresi bürokratları, Enerji Bakanlığı ve Botaş eski yöneticileri de yer alıyor.

KİME, NEDEN?

Akçakoca İktisat Bankası'nın off-shore hesapları, Serdengeçti ve Erçel ile Aydın Esen ve Erdal Aslan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yöneticilikleri dönemindeki Egebank, Yazıcıoğlu sınır ticareti kapsamında yapılan motorin ithalinden ATV ve AFİF alınmaması, Demiralp de Hazine Müsteşarlığı ile Ziraat Bankası yöneticiliği dönemindeki işlemleri nedeniyle suçlanıyor. Komisyon'un savcılıklara ya da haklarında soruşturma açılmak üzere kurumlarının teftiş kurullarına suç duyurusunda bulunmaya hazırlandığı bürokratlardan bazıları şunlar:

HALKBANK:

Halk Bankası eski genel müdür ve yönetim kurulu üyeleri Yücel Dirik, Ali İhsan Elgin, Ali Haydar Emre, Salih Şevki Doruk, Yenal Ansen, Ufuk Söylemez, Osman Nuri Ertuğ, Hasan Özcan, Halil Sarıaslan, Hüsnü Barbaros Olcay, Genel Müdür Yardımcısı Güler Arıkan, Teftiş Kurulu Başkanı Adem Karabulut, müfettişler Alaattin Kandemir ve Refik ileri, 1. Hukuk Müşaviri Önder Güneri, banka personelinden Özkan Akkayagil, Mualla Halistürk ve Muazzez Ela.

ZİRAAT BANKASI:

Ziraat Bankası yöneticileri Semih Boyacıgil, Ayhan Bayram, Ertan Yongalık, H. Selçuk Arseven, Ahmet Olgun, B. Çağlar Ünal, Osman Akkuzu, Tuncay Altan, Aytekin Tece, M. Akif Oflaz, Mustafa Selçuk, Salih Şevki Doruk, Metin Tunçsu, Cemil Koç, Cevat Eroğlu, İ. Onur Yiğit, Metin Ertürk, Ediz Halisçelik, Salih Çanga, Savaş Özkan, Sabri Esmek, Kemal Güven, Handan Şenyurt, Cahit Maraş, Osman Kızılkan, Yener Dinçmen, Nedret Sert, Murat Kılıçarslan, Gürsel Çınar, Dinçer Yedigün.

SPK:

Sermaye Piyasası Kurulu'dan (SPK) Muhsin Mengütürk (eski başkan) ile eski üyeler Erdal Batmaz, Cemil Yılmaz, Cenap Özgel ve OFD başkanlığı yetkilileri.

GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI:

Gümrük Müsteşar Nevzat Saygılıoğlu, eski Müsteşar Ramazan Uludağ, eski Müsteşar Yardımcısı İbrahim Berberoğlu, eski Gümrükler Genel Müdürü Fethi Şahin Horoz, Genl Müdür Yardımcısı Cahit Yerci, daire başkanı Müzeyyen Naifoğlu, 1. Hukuk Müşaviri A. Nevin Kan.

BOTAŞ:

Botaş eski Genel Müdürleri Nevzat Arseven ve Gökhan O. Bildacı, Genel Müdür Yardımcıları Fuat Çelepçi ve Uğur Başer, Doğalgaz Alım ve Kontrat Devirleri Daire Başkanı Nuran Şatana, Doğalgaz Ticaret ve Pazarlama Daire Başkanı Ayşe İnkaya, Doğalgaz Daire Başkanı Gökhan Yardım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!