Ceyhun KUBURLU
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2010 00:00
Özgürler Trafik İşaretleri Ticaret Müdürü Sözer Tanrıverdi, “Her yıl 20 milyon Euro’luk levhayı yollara yerleştiriyoruz. Irak, Suriye, Kazakistan ve İran ihracat yaptığımız ülkelerin başında geliyor. Şimdi Türkmenistan yollarını Avrupa standardına kavuşturmaya başladık” dedi.
TÜRKİYE başta olmak üzere Irak, İran, Kazakistan ve Suriye gibi ülkelerin
trafik işaretlerinin önemli kısmını üreten Özgürler Trafik İşaretleri Ticaret Müdürü Sözer Tanrıverdi, “Her yıl 20 milyon
Euro’luk levhayı dünya yollarına yerleştiriyoruz. Türkmenistan’da 1.5 milyon Euro’luk proje aldık. Çalışmalarımız devam ediyor. Buradaki trafik levhalarına Avrupa standardı getiriyoruz” dedi.
Büyük ilgi varTürkmenistan’ın başkenti Aşkabat’taki Türk İhraç Ürünleri Fuarına katılan Türk şirketlerine büyük ilgi olduğunu belirten Sözer Tanrıverdi, şöyle konuştu: “Avrupa standardındaki levhaları Türkiye’de üretip ihraç ediyoruz. Montaj, yansıtıcı, kullanılan malzeme ve yerleştirilecek yerler çok önemli. Bu konuda Avrupa’da kabul görmüş standartlar var. Yolların durumuna göre üretim yapılıyor. Bugün Irak, İran ve Suriye gibi ülkelerin yollarında Türk ürünü trafik işaretleri bulunuyor.”
Elektronik sistemlerTrafik levhalarında elektronik sistemlerin kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Sözer Tanrıverdi, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu ürünlerin fiyatları 100
dolar ile 10 bin dolar arasında değiyor. Yollarda gördüğünüz büyük elektronik levhalara belediyeler önemli yatırım gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra levhalar yeni yollar yapılırken ayrı bir proje üzerinde değerlendiriliyor. Bu alanda üretim her geçen gün artıyor.”
Levha çalma azaldıTürkiye’de bir çok yolda çalınan alüminyum levhalara da yeni çözümler üretildiğini söyleyen Tanrıverdi, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıllarda bu ürünler çok fazla çalınıyordu. Ancak artık alüminyum yerine kompozit üründen üretim gerçekleştiriyoruz. Geri dönüşümü olmayan bu ürün çok fazla tercih edilmiyor. Elektronik levhalarda genelde yüksek yerlere takılıyor. Bu nedenle çalınma oranı ciddi ölçüde azaldı.”
Çağlayan: Müteahhitlerin dünya ikincisi olmasında Türkmenlerin payı varGIDADAN makineye, tarımdan mobilyaya 72 Türk şirketi Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a ihracat çıkarması yaptı. Devlet Bakanı Bakan Zafer Çağlayan, “Dünya ticareti geçen yıl yüzde 25 azalırken Türkmen-Türk ticareti yüzde 22 arttı. Bunu daha da artıralım” dedi.
Müteahhitlerin işiTürk müteahhitlerinin aldıkları işler bakımından dünya sıralamasında ikinci olduğunu hatırlatan Çağlayan, şunları söyledi: “Bunda inşaatlarının yüzde 90’ını Türk müteahhitlere veren Türkmenistan’ın rolü büyük. Ancak Türkmenistan artık doğalgaz ve pamuk dışında da ihracat yapmalı. Bunun için de Türk işadamları burada sanayi yatırımlarına yönelmeli. Dün gece THY’yi aradım. Ticaretin artması için Ankara ve Aşkabat arasında seferler başlatılmasını tavsiye ettim. Bürokratlarımız bunun için işlemleri başlattı.”
Türkiye’nin Türkmenistan’da müteahhitlik alanında önemli başarılara imza attığını ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu: “Türkmenistan sanayisini doğalgaz ve pamuk dışında geliştirmek istiyoruz. Türkmenistan’ın Türkiye’ye ihracatını arttırmak istiyoruz. Her desteğe açığız. Türkiye’de dükkan sizin. Allaha şükür de dükkan ağzına kadar dolu.”
Coğrafi şartları gördü, 1 milyon bitki ve fidan gönderdiİZMİR ve Sakarya’daki 1370 dönüm üzerinde bitki ve fidan üretimi gerçekleştiren Marmara Grup, ihracat yaptığı pazarlara göre üretime yöneldi. Irak, Suriye ve Türkmenistan gibi ülkelerin bitki örtüsündeki farklılık nedeniyle üretimlerini değiştirdiklerini söyleyen Marmara Grup Genel Müdürü Hakan Tanrıverdi, “Peyzaj düzenlemesi Ortadoğu ülkelerinde öne çıkmaya başladı. Özellikle yeni konut projeleri bu değişimi tetikliyor. Biz de ihracatta bu ülkelere yöneldik. Ancak iklim farklı olduğu için İzmir’de bu bölgelere özel üretime başladık” dedi.
2 bin farklı ürünTürkmenistan’a bu yıl 1 milyon adete yakın bitki ve fidanı ihraç edeceklerini belirten, Hakan Tanrıverdi, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu ülkelerde ekim yaparken kumu kaldırıp toprak koyuyoruz,ürünleri de üzerine yerleştiriyoruz. İklim sıcak olduğu için yüksek hava sıcaklıklarına dayanacak ürünleri üretiyoruz. 2 bin farklı bitki ve fidan çeşidine ulaştık. Bunların bir çoğu coğrafyalara göre değişkenlik gösteriyor.”
Toplu konut projeleriTürkmenistan’da Disneyland ve toplu konut projeleri gibi önemli çalışmalarda yer aldıklarını anlatan Hakan Tanrıverdi, şöyle konuştu: “Bu projeler bizim için çok önemliydi. Çünkü buradaki sistemde başarılı olmak zorundasınız. Özellikle Disneyland projesinin peyzaj çalışmalarını gerçekleştirdik. Bu bizim için önemli bir çalışmaydı. Yeni konut projelerinde de Türk inşaat şirketleriyle beraber çalışıyoruz.”