Yola yeni isimle devam edecek

Güncelleme Tarihi:

Yola yeni isimle devam edecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2010 15:52

ERGO İSVİÇRE, ERGO Insurance Group'un “uluslararası marka stratejisi” doğrultusunda, 26 Nisan 2010'dan itibaren faaliyetlerini “ERGO” adıyla sürdürecek.

Dünyanın önde gelen reasürans şirketlerinden Munich RE'nin yüzde 99,6 oranında hissesine sahip olduğu ERGO Insurance Group, markayı uluslararası anlamda güçlendirmek amacıyla, hayat ve hayat dışı sigorta ürünlerini ERGO markası adı altında toplama kararı aldı.

Türkiye'de ERGO Insurance Gruop bünyesinde faaliyet gösteren ERGO İSVİÇRE, ERGO'nun uluslararası operasyonları içinde marka dönüşümünü gerçekleştiren ilk ülke olarak yoluna ERGO Türkiye olarak devam edecek.

ERGO Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Akın Kozanoğlu, ERGO markasına geçişin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında, Alman şirketi olmalarına rağmen markalarında İsviçre'nin geçtiğini dile getirirken, kendilerinin de markayı değiştirme kararı aldıklarını ve geçiş sürecini hızlandırdıklarını, 26 Nisan 2010 itibariyle ERGO adını kullanacaklarını söyledi.

Türkiye'deki sigorta sektörünün yüzde 54'ünü yabancıların kontrol ettiğine ve şirketlerin 33 tanesinin yabancıların kontrolünde bulunduğuna değinen Kozanoğlu, 2002-2006 arasında hayat dışı sigortanın nominal bazda yüzde 30, reel bazda yüzde 13,5, 2007-2009'da nominal bazda yüzde 8, reel bazda yüzde sıfır büyüdüğünü anlattı.

Kozanoğlu, bunun nedenlerinden birinin “kriz”, diğerini piyasada son 3 yıldır yürümekte olan ve kendisinin “mantık dışı” diye adlandırdığı “fiyat savaşı” olduğunu savundu.

Gelişmiş ülkelerde penetrasyonun yüzde 8, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 2,7, Türkiye'de yüzde 1,2 seviyesinde bulunduğunu belirten Kozanoğlu, “Yurt dışında büyük sigorta şirketi bunu gördüğü zaman diyor ki; Türkiye'de büyük penetrasyon var. Genelde yabancıların Türkiye'de olma sebepleri budur” diye konuştu.

“2010'UN İLK 2 AYINDA SEKTÖR YÜZDE 11 BÜYÜDÜ”

Kozanoğlu, 2007 yılına kadar iyi büyüyen sektörün, 2009'da reel olarak küçüldüğüne işaret ederek, 2010 yılının ilk 2 ayında sektörün yüzde 11 büyüdüğünü, 2010'da nominal bazda yüzde 10-15, reel bazda yüzde 2-6 büyüme yaşanabileceğini bildirdi. Kozanoğlu, “2010 yılının reel büyümeye geçilen bir yıl olacağını düşünüyoruz” dedi.

Sektörün, 2011'den sonra eski seviyelere gelmese bile yüzde 8-10 reel büyüme seviyelerine ulaşabileceğini belirten Kozanoğlu, şunları söyledi:
“Çünkü Türkiye yeniden hızlı büyüme sürecine girecek. Piyasadaki mantık dışı fiyat savaşı duracak ve primlerin büyümesi artacak. Zorunlu sigortalar giderek artıyor. Yüzde 8-10 reel büyüme seviyelerine döneriz diye düşünüyoruz.”

Akın Kozanoğlu, BES'in 2015'te 48 milyar liraya, 2020'de 115 milyar liraya yükselmesinin tahmin edildiğini aktardı.

“GÜÇ TOPLUYORUZ, HIZLI SIÇRAYALIM DİYE”

ERGO Insurance Group'un Türkiye'ye 300 milyon avronun üzerinde yatırım yaptığını kaydeden Kozanoğlu, stratejilerini, 2010-2011 yılları için “yatırım” veya “yeniden yapılanma”, 2011'den sonrası için “büyüme” olarak ikiye ayırdıklarını belirtti.

Kozanoğlu, yatırımlara ilişkin olarak, portföy yapısını değiştirdiklerini, mali yapılarını güçlendirdiklerini, daha kurumsal bir bünyeye ulaşmak için çalışmalar yürüttüklerini, kurumsal altyapı yenilemesi yaptıklarını anlattı.

Akın Kozanoğlu, şu bilgileri verdi:
“Biz daha çok oto ağırlıklı bir şirket olarak biliniriz. Portföy yapımızı değiştirerek hissedarımızın da stratejilerine paralel olarak endüstriyel, kurumsal ve sağlık alanında daha hızlı büyüyen bir politika izlemeye başladık. Neticelerini bu sene almaya başladık. Alanları dengeliyoruz. Daha kurumsal bünyeye ulaşmak için çalışmalar yapıyoruz. Bütün insan kaynakları politikalarımızı yeniliyoruz. IT sistemini gözden geçiriyoruz. Ürün portföy çeşitliliğini gözden geçiriyoruz. Karar alma mekanizmalarını daha kurumsal hale getiriyoruz.”

En fazla çalışacakları ve para harcayacakları konulardan birinin “marka” değişikliği olduğunu vurgulayan Kozanoğlu, cumartesi gününden itibaren marka bilinirliğini artırmak için yatırımlarının başladığını, marka bilinirliğini önümüzdeki 3 yıl içinde tatminkar seviyeye getirmek üzere çalıştıklarını bildirdi.
Kozanoğlu, “2 yılı alacak yatırımlar. Bütün bunları yaptıktan sonra sürdürülebilir karlılık içine gireceğiz 2011'den sonra. Yani biraz güç topluyoruz, hızlı sıçrayalım diye” dedi.

800 çalışanı, 1,5 milyon müşterileri, 1.600 civarında acente ve brokerları bulunduğunu anlatan Kozanoğlu, hedeflerinin, sektörde “adı geçen”, “sözüne güvenilen” bir oyuncu olmak olduğunu söyledi.

“ŞİRKET ALIMI BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ DEĞİL”

Akın Kozanoğlu, soruları yanıtlarken, 2009-2010 yatırım harcamasına ilişkin olarak, ERGO'nun Türkiye yatırımının 300 milyon avronun üzerinde olduğunu yineleyerek, marka, teknoloji, mali bünye güçlendirmesi gibi konulara 30-40 milyon avro civarında yatırım yapılabileceğini ifade etti.

Portföy dağılımında oto sigortalarından dönüşümün, geçici olarak pazar payı kaybına yol açabileceğine değinen Kozanoğlu, paylarının yüzde 6'dan yüzde 4,5 seviyelerine düştüğünü ancak yıl sonunda bunun yine 6-6,5'lara geleceğini düşündüklerini bildirdi.

Kozanoğlu, bireysel emekliliğe ağırlık vereceklerini belirterek, şirket satın almaya ilişkin soruya, şu karşılığı verdi:

“Şirket alımı birinci önceliğimiz değil. Önce yeniden yapılanıyoruz. Ondan sonra büyüyeceğiz. Organik büyüme her zaman olması gereken bir şey. İnorganik büyüme ise stratejik ve fiyat fırsatlarına bağlı. Şu anda bir şey yok. O dönemlerde bizim stratejimize uyan, bizim eksiğimizi tamamlayan, fiyatı bize göre makul olan inorganik fırsatı değerlendiririz. Bunu yapacak mali güç arkamızda var.”

Kozanoğlu, ERGO Türkiye'nin 2010 yılı büyüme beklentisini, yüzde 15 olarak açıkladı ve piyasaya paralel büyüme planladıklarını bildirdi.

“DENGELİ PORTFÖY, RİSK AÇISINDAN ÖNEMLİ”

ERGO Sigorta Genel Müdürü Thomas Baron da, portföy değişimiyle ilgili olarak, dengeli bir portföyün risk açısından önemli olduğunu vurgulayarak, şu anda geçen yıla göre portföylerinde yangın ve sağlık sigortalarında önemli artış, oto sigortalarında bir miktar düşme olduğunu söyledi.
Baron, trafik sigortası oranının biraz daha düştüğünü belirterek, kaskodaki iş hacminin sabit olduğu, sağlık ve yangın sigortalarında yüzde 15 büyüme öngördüklerini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!