Şehriban OĞHAN / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2001 01:29
Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Dünya Bankası'nın krizin Türk halkında yarattığı sosyal sıkıntıları gidermek için vereceği 500 milyon dolara karşı çıktı.
Cem Dünya Bankası Türkiye'ye yoksulluk yardımı yapıyor imajının vatandaşlar üzerinde olumsuz etki yapacağını belirtti ve bunun uluslararası arenada da Türkiye'nin itibarını zedeleyebileceğini savundu.
Dünya Banaksı'nın, krizin Türkiye'de yarattığı sosyal sıkıntıları giderebilmek için vereceği 500 milyon dolarlık destek, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in tepkisine neden oldu. Cem söz isteyerek, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye yapacağı yoksulluk yardımına ilişkin çekincelerini aktardı ve, Dünya Bankası Türkiye'ye yoksulluk yardımı yapıyor imajının vatandaşlar üzerinde olumsuz etki yapacağını belirtti. Cem, bu durumun uluslararası arenada da Türkiye'nin itibarını zedeleyebileceğine dikkat çekti. Cem'in konuşması üzerine söz alan Devlet Bakanı Hasan Gemici, devreye girerek yardımın bir hibe değil,
kredi olarak alınacağını bildirdi. Toplantıda bu durumun vatandaşı iyi bir şekilde anlatılması görüşünde birleşildi.
Bakanlar Kurulu dün Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında 1.5 saatlik toplantı yaptı. Toplantının basına kapalı bölümünde Ecevit, IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın Türkiye temaslarından olumlu izlenimlerle ayrıldığını, bunun piyasalara yansımasını beklediklerini söyledi.
ÇAYA PARA GEREK
Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı da Çay-Kur'un çay alım ödemelerinde çok zor durumda olduğunu ve acil para desteğine ihtiyaç duyduğunu belirterek, Hazine'den yardım talebinde bulundu. Çay-Kur'a çay alımları için destek verilmesi kararına varıldı. Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında, Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp de Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)'nun hububat alımları konusunda bilgi sundu. 1 Ağustos itibariyle TMO'nun 1.8 milyon ton alım yaptığını, bunun bedelinin de 250 trilyon lira tuttuğunu söyleyen Gökalp, 203 trilyon bedelin ise ödendiğini ifade etti. Alım bedelinin yüzde 50'sinin teslimattan bir-iki gün sonra, diğer yarısının ise 20 gün sonra ödendiğini belirten Gökalp, TMO'nun finansman yükünün de azaldığına dikkat çekti. 1998'de 1.5 milyar
dolar olan finansman yükünün 2000 yılında 570 milyon dolara düştüğünü bildiren Gökalp, 2001 yılında ise 30 milyon dolar civarında olacağını vurguladı. TMO'nun hükümetin belirlediği taban fiyatlarının üzerinde fiyatlarla mal sattığını belirten Gökalp, bu durumun piyasayı etkili bir şekilde regüle ettiğini kaydetti. Gökalp, TMO'nun alım miktarının da 2,5 milyon ton olan geçen yıla göre düştüğüne dikkat çekti.
Dört aşamalı yoksulluk kredisiDünya Bankası'nın Türkiye'ye sosyal yardım olarak vereceği 510 milyon dolarlık kredinin nasıl kullanılacağı belirlendi. Devlet Bakanı Hasan Gemici sosyal yardıma yeni anlayış getirileceğini söyledi.
Dünya Bankası ile sosyal yardım trafiğini hızlandıran Hükümet, Ekim ayında verilmesi planlanan krediyi dört aşamalı olarak kullanacak. İlk dilimdeki 100 milyon dolarlık kredi, Fak-Fuk-Fon'un denetimine verilecek. Fon, bu miktarı bugüne kadar yaptığı yardımlarda olduğu gibi tespit edilen yoksullara gıda, giyim, yakacak, öğrenim, sağlık yardımı olarak dağıtacak.
410 milyon dolarlık dilimin kullanılmasında ise Dünya Bankası ile işbirliği yapılacak. Kredinin 260 milyon dolarlık bölümü ‘şartlı nakit yardım’ olarak dağıtılacak. Yardım yapılırken, kişilere sağlık kontrolünün belli zaman dilimlerinde yapılması gibi koşullar getirilecek. Üçüncü aşamadaki 125 milyon dolarlık kredi ise istihdam ve üretime yönelik yatırımlar için kullanılacak. Yerel yönetimlerle işbirliği içinde dağıtılacak bu yardım, meslek ve beceri kursları gibi istihdamı artırıcı öneriler için harcanacak. Dördüncü aşamadaki 25 milyon dolarla ise kurumsal yapılanmalara gidilecek. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ve Fak-Fuk-Fon gibi kurumların işlevlerini hızlandırması için bilgisayar gibi gerekli teknik ekipmanların giderilmesine çalışılacak.
Bu arada Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan aktarılan kaynaklarla ekonomik ve sosyal yoksunluk içinde kişi ve ailelere yapılan yardımların tutarında ve yardım edilenlerin sayısında da önemli artışlar olduğu bildirildi.
Bakan Gemici'nin Bakanlar Kurulu'nda verdiği bilgiye göre 01.07.1997-30.06.2001 tarihleri arasında 16 milyon kişiye yapılan sosyal yardım ve destek tutarı 812 trilyonu buldu.
En rahat 1.5 milyar dolar Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'ye verilecek 1.5 milyar dolarlık üçüncü dilim kredinin
serbest bırakılmasını bugün görüşüp karara bağlacak. Bir önceki kredi dilimini hakedebilmek için Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün istifasıyla sonuçlanan Telekom krizini yaşayan Türkiye, bu kez rahat. IMF, 20 Eylül'den yıl sonuna kadar Türkiye'ye 3'er milyar dolarlık iki kredi dilimini daha serbest bırakacak.