Güncelleme Tarihi:
Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk-İş Araştırma Merkezi, "ekonomide yaşanan gelişmelerin aile bütçesinde yol açtığı olumsuzlukların, Mart ayında da devam ettiğini" belirledi.
Â
Buna göre, ülkedeki ekonomik kriz döneminin geride kaldığına yönelik ifadeler, özellikle dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama koşulları bakımından doğrulanmazken, geniş halk kesimlerinin satın alma gücündeki gerileme, piyasalara "enflasyonun hız kesmesi" olarak yansıdı.
AraÅŸtırma sonuçlarına göre, Mart-2002 itibariyle "mutfak enflasyonu" aylık yüzde 3.1 ve yıllık yüzde 67.2 oranında artış gösterdi.Â
Dört kişilik bir ailenin yeterli, dengeli ve sağlıklı olarak beslenebilmesi için yapılması gereken asgari gıda harcaması tutarı 318 milyon 269 bin lira olarak hesaplandı. Geçen yılın aynı döneminde bu tutar, 190 milyon 343 bin lira olarak hesaplanmıştı.
Â
Böylece, bugünün şartlarında dengeli ve yeterli beslenebilmek için yapılması gereken harcama tutarı, günlük net asgari ücretin yaklaşık iki katına ulaştı.
Â
Bir ailenin yapması gereken gıda harcamasının yanı sıra ulaşım, yakacak, eğitim, kültür gibi temel gereksinimleri dikkate alınarak hesaplanan aylık harcama tutarı da 967 milyon 383 lira olarak belirlendi.
"Yoksulluk sınırı" olarak da nitelendirilen ve haneye girmesi gereken toplam gelirin alt oranını ortaya koyan bu rakam, geçen ay 938 milyon 298 bin lira olarak hesaplanmıştı. Yoksulluk sınırı, geçen yılın Mart ayında ise 578 milyon 550 bin lira olarak gerçekleÅŸmiÅŸti.Â
Araştırmaya göre, Mart ayında Ankara'da, süt-yoğurt, kıyma, kuşbaşı et, tavuk eti ve çay fiyatlarında artış görüldü. Bakliyat, balık, peynir, ekmek, makarna, pirinç, tereyağı, zeytin, şeker, zeytinyağı, reçel, pekmez, yağlı tohumlar (ceviz, fındık, fıstık), baharat (karabiber, kimyon), salça ve tuz fiyatları aynı kalırken, yumurta fiyatları ucuzladı.
Meyve-sebze fiyatları, en fazla fiyat değişkenliğinin söz konusu olduğu gıda maddeleri oldu. Mevsim koşullarının etkisiyle gıda harcamasını en fazla etkileyen harcama grubunu oluşturan sebze-meyve fiyatları, geçen ayın sonuna doğru nispi olarak biraz geriledi, ancak bu gerileme, dar gelirli kesimler için fazla anlamlı olmadı.