Güncelleme Tarihi:
Türk-İş Araştırma Merkezi'nce yapılan araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için aylık zorunlu gıda harcaması tutarı, bu ay bir önceki aya göre 1,72 oranında artarak 586 YTL'ye çıktı. Bu, son 4 yılın en yüksek Eylül ayı artışı oldu.
Gıda harcaması tutarındaki 9 aylık artış yüzde 7,54 olarak gerçekleşirken, geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 2,46 olmuştu. Zorunlu gıda harcaması fiyatlarındaki artışlar nedeniyle çalışanlar önceki aya göre gıda için 10, temel ihtiyaçlar için 32 YTL 9 YKr daha fazla harcama yapmak durumunda kaldı. Gıda harcaması tutarındaki artış oranı son 12 ay itibariyle 10,88'e ulaştı.
Ramazan ayının temel gıda fiyatlarındaki artışın en önemli nedeni olarak gösterildiği araştırmada, buna, sebze ve meyvedeki dönemsel fiyat artışının da eklenmesiyle aile bütçesini olumsuz etkilediği belirtildi.
Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerden sütün fiyat yüzde 5,37, yumurtanın fiyatı yüzde 50 artarken, meyve ve sebzenin ortalama 1 YTL 46 YKr olan fiyatı 1 YTL 69 YKr'ye çıktı. Ramazanla birlikte pide tüketimi aile bütçesinde ek harcama yaratırken, bol ve ucuz olan balık mutfak harcamasını kısmen rahatlattı.
Araştırmaya göre, yoksulluk sınırı olarak nitelendirilen ve 4 kişilik ailenin aylık zorunlu gıda harcaması yanında ulaşım, kira, giyim, yakacak ve kültür gereksinimleri için gerekli olan tutar ise aynı dönemde bin 869 YTL 81 YKr'den bin 901 YTL 94 YKr'ye yükseldi.