Yoğurdu kendimize göre yeriz nükleer enerjiyi inceliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Yoğurdu kendimize göre yeriz nükleer enerjiyi inceliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2006 00:00

Enerji sektörüne odaklanacaklarını duyuran Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Şu anda henüz fazla bir şey belli değil ama nükleer enerjiyi inceliyoruz" dedi. Sabancı, "Sizin de Koç Grubu gibi dünyanın ilk 200 şirketi arasına girme hedefiniz var mı?" sorusuna, "Herkesin kendi yoğurt yiyişi var. Biz büyümeden çok değer yaratmaya bakarız" diye konuştu.

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, nükleer enerjiye yatırım konusunu incelediklerini açıkladı. Grubun enerji konusuna olan ilgisi çerçevesinde nükleer enerjiyi de incelediklerini ifade eden Sabancı, "Tabii şu anda fazla bir şey belli değil. Bakacağız" diye konuştu. Özelleştirmeler ve şirket satışları konusuna da değinen Sabancı, grup olarak geçtiğimiz dönemde sadece Telsim ile ilgilendiklerini hatırlattı, "Çalışıp ihale sürecine girmeye hazırlandığımız ortağımız bizi yarı yolda bıraktığı için giremediğimiz Telsim vardır" dedi.

YOĞURT YİYİŞİ DEĞİŞİR:

Güler Sabancı, "Koç, dünyada ilk 200 şirket arasına girmeyi hedef olarak seçmişti. Sizin de böyle hedefleriniz var mı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Herkesin kendi hedefi var, kendi yoğurt yiyişi var. Bizim kendimize çizdiğimiz yol, sürekli büyüme, kárlılık ve değer yaratma. Biz sadece büyüklük hedefi koymuyoruz. Herkes farklı. Biz değer yaratmayı daha öne alıyoruz. Biz her sene oturup, 10 sene sonrasına bakacağız. Arkadaşlarımız, bugün 10 milyar dolar olan konsolide ciromuzun 10 sene sonra rahatlıkla 3 katı büyüyebileceğini söylüyorlar. İnsan kaynaklarımız, finans kaynaklarımız buna müsait. Bugün 6 iş kolundayız. 10 sene sonra daha az iş kolunda olmayı, daha odaklanmış olmayı istiyoruz."

HALKA AÇILMA:

Sabancı, grupta yeni halka açılmalar olup olmayacağının sorulması üzerine, bu konuyu belli büyüklüklere geldiklerinde değerlendirecekleri şirketler bulunduğunu ifade ederek, "Burada gelişmeleri görmemiz lazım. Bu sene olmasa bile öbür seneler bir Temsa’yı düşünebiliriz. Belli bir büyüklüğe gelmelerini arzu ediyoruz" yanıtını verdi. Güler Sabancı, Carrefoursa’da halka açılma olabileceğini, bu konunun ileriye dönük ortaklık anlayışları içinde yer aldığını söyledi.

TAVUKTAN PİŞMAN DEĞİLİZ:

Kuş gribi olayları nedeniyle tavuk işine girmiş olmaktan dolayı pişmanlık duymadıklarını ifade eden Güler Sabancı, "(Her musibette bir hayır vardır) derler. Üzücü ama tüketiciler bilinçlendi. Ancak, tavuk en ucuz protein kaynağı. Bunu da gözardı etmemek lazım" diye konuştu. Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü de, Uğur Dündar’ın sektöre ilişkin bilgilendirme çalışmalarının büyük yararı olduğunu, satışlarda toparlanma görüldüğünü vurguladı.

YABANCI ORTAKLIK ARAÇ:

Sabancı, yabancı ortaklıklar konusunda da, "Yabancı ortaklık bir strateji olamaz. Yabancı ortaklılık bir araçtır. Teknoloji ihtiyacımız vardı. Birçok yabancı ortaklığımızda gerekçemiz buydu. Yine öyle bir ihtiyacımız varsa yine öyle olacak" dedi. Sabancı, "Toyota konusu büyük bir pişmanlık mıdır sizin için?" sorusunu da şöyle yanıtladı: "Hayır. Biz şu anda Toyota’nın geldiği yerle gurur duyuyoruz. Çünkü temelinde biz varız. Onlar da bu konuda çok hassaslar, bizi çok onore ediyorlar. Bazı şeylerde bir yol ayırımına geliyorsunuz. İş hayatı böyle. Bence bugün Toyota’nın geldiği yer, aslında bizim doğru karar verdiğimizi gösteriyor. Şirketin önünü açmışız. Onlar da memnun, biz de memnunuz. Pazarlamada ortaklıktan memnunuz."

Akbank’tan UBS’e ’ortaklık ve satın alma’ yetkisi

AKBANK
, ortaklık, satın alma ve stratejik işbirliği de dahil olmak üzere farklı büyüme alternatiflerinin değerlendirilmesi çalışmalarında bulunmak ve bu kapsamda görüşmeler yapmak üzere UBS Limited’i münhasır danışman olarak yetkilendirdi. Geçtiğimiz günlerde tarihinde ilk kez 1 milyar doları (1 milyar 438 milyon YTL) aşkın net kár açıklayan Akbank’ın UBS Limited’i münhasır danışman olarak yetkilendirme kararı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) gönderilen açıklamayla kamuoyuna duyuruldu. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Akbank’ın son 3 yıldaki rakamlarına bakıldığında neredeyse orta çaplı bir banka satın alınmışçasına büyüdüğünü belirterek, "Bankacılık Sabancı Holding’in ana işidir ve ana işi olmaya devam edecektir. Biz bankacılıkta başarılı sonuçlar alıyoruz. Tabii ki Akbank lider olduğu için, liderliğe yakışır sorumluluk bilinciyle önüne çıkan fırsatları değerlendirecektir" görüşüne yer vermişti.

Bizim projeksiyonumuzda erken seçim görünmüyor

GÜLER
Sabancı, "Sabancı Holding’in projeksiyonlarında erken seçim ihtimali var mı?" sorusuna, "Hayır biz hiç öngörmüyoruz. Normal seçim diye öngörüyoruz. Bir kere de Türkiye vaktinde seçim yapsın. Erken seçim yaptık da bundan önce çok mu iyi oldu? 5 yıl çok uzunsa Seçim Kanunu’nu değiştirmeliyiz. Ama 5 yılda bir sorun yoksa, zorunluluk yoksa vaktinde seçim olmalı" diye yanıtladı. Seçim sisteminin önemine dikkati çeken Sabancı, seçim sisteminin uzlaşmayı sandıkta gerçekleştirmesi gerektiğini, sonradan oluşan koalisyonların başarılı olamadığını ve bunun görüldüğünü anlattı. Sabancı, Türkiye ekonomisi güçlendikçe, kişi başına gelir arttıkça ve işsizlik düştükçe siyasi krizlerden daha az etkilenecek bir yapıya doğru gidildiğini vurguladı.

Rahmi Bey babam yaşında, cevap vermek bana yakışmaz ama

GÜLER
Sabancı, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un, Sabancı’da Sakıp Sabancı’nın vefatından sonraki gelişmelere ilişkin bir soru üzerine yaptığı "Sakıp Bey bu aileyi zamk gibi bir arada tutmuş, onun değeri şimdi anlaşılıyor" şeklindeki değerlendirmenin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu: "Rahmi Bey’in sözlerine cevap vermek bana yakışmaz. Babam yaşında ama bir şey hatırlatmak isterim; Vehbi Bey öldükten sonra Koç Ailesi hakkında da çok şey söylendi. Rahmetli Sakıp Bey’in ağzından bir şey duydunuz mu?"

Gülor’dan kadın fonuna binde bir pay veriyorum

GÜLER Sabancı, özel işi olan şarapçılıkta (Gülor) satışlardan binde 1 oranındaki payla Kadın Girişimciler Derneği’ne (KAGİDER) destek verdiğini vurguladı. Başta şarap üzerindeki olmak üzere dolaylı vergilerdeki yüksekliğe de dikkat çeken Sabancı, çok yüksek dolaylı verginin zaman içinde gelir dağılımını etkileyeceğine işaret ederek, "Daha dengeli bir vergi yapısına geçmemiz lazım" dedi.

Serdengeçti devam etsin

GÜLER
Sabancı, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’yi nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, çok başarılı görev yaptığını söyledi. ABD Merkez Bankası eski Başkanı Alan Greenspan’ın 18.5 yıl görev yaptığını anımsatan Sabancı, "Takdir hükümetin. Başarısızsa hemen değiştirelim ama başarılı bir insan ve bence istikrar açısından da önemli. Takdir tabii hükümetin yetkisinde ama devam etmesini arzu ederim" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!