Yırcalı: Dünyada 14'ncü ekonomi olabiliriz

Güncelleme Tarihi:

Yırcalı: Dünyada 14ncü ekonomi olabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2006 12:43

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Rona Yırcalı, Türkiye ekonomisinin dünyanın en önemli 14'ncü ekonomisi olabileceğini söyledi.

Başkanlığını yaptığı Balıkesir Sanayi Odası'nın meclis toplantısında konuşan Yırcalı, önemli değerlendirmelerde bulundu. Yırcalı, “Ülkemize yabancı sermaye girişi, özelleştirmelerin de etkisiyle aşağı yukarı 20 ila 25 milyar dolara ulaşacak görünüyor. Bunun yanında müteahhitlerimizin çok önemli başarıları var. Müteahhitlerimizin yaptıkları iş karşılığı aldıkları para geçen yıl 9.3 milyar dolardı. Bu yıl 9'ncu ay itibarıyla 12.8 milyar dolara yükseldi. Bu rakam 18- 20 milyar dolara ulaşabilir. Dış ticaret hacmimizin 80- 85 milyar dolar ihracat, 110- 120 milyar dolar ithalat olmak üzere 210 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Zaten 10 ayda 113 milyar dolarlık ithalatımız olmuş. Dış ticaret açığımızın da dokuzuncu ay sonunda 44.5 milyar dolara geldiği ifade ediliyor ki, bu tabii önemli bir açık ve devamlı büyüyor” dedi.

Türkiye'deki reel faizin yüzde 10 olduğunu anımsatan Yırcalı, “Enflasyon oranının da yüzde 10 civarında olduğunu kabul ederseniz, yüzde 20 hatta 22 civarında da faiz olduğunu düşünürseniz, bugün gene bankaya gidip, paranızı yatırdığınızda enflasyon çıktıktan sonra cebinize yüzde 10-12 gibi para kalıyor. Geçen yıl enflasyon yüzde 7’lerdeyken ve faizler yüzde 12’lerdeyken ‘Arada çok büyük fark var’ diyorduk. Bu fark daha da büyüdü görünüyor. Böyle bir ekonominin uzun süre gitmesine ve devam etmesine imkan yok. Buna rağmen dünyada 16’ncı ekonomiyiz. Bu da bizim için çok önemli bir gelişme. Göstergeler böyle devam ederse belki daha da yükselebiliriz. 2006 yılında dünyanın en büyük 14'ncü ekonomisine sahip olabiliriz” diye konuştu.

Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Rona Yırcalı toplantıda “kronik sorunlar” dediği kayıt dışı istihdam ve işsizlikle ilgili ilginç açıklamalar yaptı. Kayıt dışı istihdamın yüzde 50 olduğu açıklamalarını tereddütle karşıladığını söyleyen Yırcalı, “Bu rakam bana çok yüksek geliyor. Türkiye'de çalışanların yarısı gayri resmi mi çalışıyor? Primlerin yüksekliği gibi çeşitli nedenlerle çalışanı az gösterme, hiç göstermeme gibi yöntemlere başvuruluyor, ama gayri resmi çalışmanın bu kadar yüksek olmasını yine de tereddütle karşılıyorum” dedi.

KIRSAL KESİMDEKİ İŞSİZLİĞE DİKKAT

İşsizliğin geçen yıla göre biraz daha azaldığının gözlendiğini belirten Yırcalı, şunları söyledi:
“İşsizlik 9.4'den 9.1'e düşmüş görünüyor. Tabii bunların ne kadar sağlıklı rakamlar olduğundan tereddütlerimiz var. İşsizlik çok önemli bir sorun, ama özellikle kırsal kesimdeki rakamlar daha da dikkat çekici. Kırsal kesimde özellikle genç nüfus arasında işsizlik oranı yüzde 18.2'den yüzde 17.5'a düşmüş diye olumlu bir gelişme olarak istatistiki bilgi veriliyor. Yüzde 17.5'u yüzde 20 kabul ederseniz, genç nüfusun beşte biri işsiz. Genç bir insanın işsiz olmasının ne kadar mahsurlu olduğunu burada bir kez daha anımsatmak istiyorum.”
Kentte işsizlik oranının yüzde 22 olduğunu belirten Yırcalı, bunda kırsal kesimden kente gelen nüfusun katkısına da dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!