Güncelleme Tarihi:
2015 yılının son çeyreğinde de aynı etkiyi görmek mümkün. Geçen yıl piyasalarda FED’in faiz arttıracağı beklentisi yine altın fiyatlarında düşüşe neden olmuştu ve 1046 seviyelerine kadar fiyatlamaları görmüştük. Ancak daha sonrasında ise Çin’den gelen 2015 yılı büyüme verilerinin %6.9 ile %7 beklentisinin altında kalması ve son 25 yılın en kötü büyüme verisi gelmesi piyasalarda tedirginliğe sebep oldu. Çin gibi dünya ekonomisine yön veren bir ekonominin büyüme verileri kendi standartlarına göre kötü gelmesi piyasaya olan güvende zedelenmelere sebep oldu ve yatırımcıların güvenli liman arayışları doğrultusunda değerli madenlere yönelmesiyle birlikte tekrar altında yukarı yönlü bir ivmelenmeyi gözlemledik.
Bu yukarı yönlü ivmelenme devam ederken Brexit oylamasından ‘EVET’ sonucu çıkması ile birlikte Britanya’nın AB’den çıkışı piyasalarda oynaklığa sebep oldu ve GBP cephesinde yüksek bir değer kaybı yaşandı. Piyasalardaki bu yüksek oynaklık yatırımcıyı daha çok değerli madenlere yönlendirdi ve altın fiyatlamalarında bize 1375 seviyelerini yıl içerisinde gösterdi.
2016’nın ikinci yarısında ise dünya gündemi ABD başkanlık seçimlerine kilitlendi. Yapılan anket çalışmalarının, beklentileri Hillary Clinton üzerinde yoğunlaştırması piyasada istikrar beklentisi yarattı. Bu beklentiyle birlikte FED cephesinden gelen faiz arttırımı söylemleri ve ABD’den gelen olumlu veriler güçlenen bir USD ortaya çıkardı; altın fiyatlamalarında aşağı doğru bir fiyatlamaya neden oldu.
Ancak sandıktan Trump isminin çıkması altın fiyatlamalarında kısa süreli bir yukarı ivmelenme görülmesine neden olsa da; aslında Trump’ın ekonomi politikalarına dair söylemleriyle birlikte piyasada kamu harcamalarının arttırılarak iç talebin canlandırılması beklentisi ortaya çıktı. Bu algı piyasada istenilen büyüme ve enflasyon verilerine ulaşılması beklentisini doğurdu. ABD kanadından gelen olumlu verilerle birliktede FED’in faiz arttırımı için gerekli koşullar sağlanmış oldu. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda güçlenen USD karşısında baskılanan altında yıl içerisinde 1157 seviyesine kadar fiyatlanmaları gördük.
Tüm bu veriler ve gelişmeler ışığında altın zaten FED’in faiz arttıracağı beklentisiyle fiyatlandı ve 2016 yılı içerisinde bu seviyelerin daha da altında fiyatlanacağını düşünmüyoruz. İtalya’da anayasa referandumunda çıkan ‘HAYIR’ sonucu Euro Bölgesi’nde tedirginliğe yol açtı ve 2017 yılı içerisinde Euro Bölgesi’nin geleceği daha çok konuşulur hale geleceği için piyasalarda oynaklık görmemiz mümkün. Piyasa konsensusunun 2016 yıl sonu Çin büyüme beklentisi %6.7 olduğunu düşünürsek 2015 yılında %6.9 büyümeyle son 25 yılın en kötü verisini veren Çin bu beklentiyle birlikte yatırımcının piyasaya olan güvenini sarsabilir. Yatırımcının güvenli liman arayışları değerli madenlere olan talebi canlandıracağını düşünüyoruz. Bu beklentiler ışığında piyasanın 2016’nın ilk yarısındaki tepkiyi tekrar 2017 yılında da vermesini bekliyoruz. 2017 yılı içerisinde altın fiyatlamalarında yukarı doğru bir ivmelenmeyi görmek mümkün olabilir.
*** SPK onaylı KapitalFX, gelişmiş teknolojik alt yapısı ve donanımı, Forex piyasaları konusunda profesyonel ve deneyimli kadrosu, güçlü sermaye yapısı ile sektörde üst sıralarda yerini almak üzere yola çıkmış bir aracı kurumdur.
Detaylı bilgi için tıklayın.
Sponsorlu içerik