Güncelleme Tarihi:
Başbakan Mesut Yılmaz, POAŞ konusundaki son kararı verecek olan Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun, yalnızca fiyat teklifine değil, diğer kriterlere de dikkat edeceğini söyledi.
Petrol Ofisi A. Ş.'nin yüzde 51 hissesininin satışı için açılan ihalede 1 milyar 160 milyon dolarla en yüksek teklifi Hayyam Garipoğlu'nun vermesi sonrasında başlayan tartışmalar sürerken, Başbakan Mesut Yılmaz, POAŞ'ın ihaledeki en yüksek üç tekliften birine verilebileceği mesajını verdi. Yılmaz, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK,) POAŞ'ın özelleştirilmesi ihalesinde oluşan sonucu değerlendirirken yalnızca fiyat teklifine değil, diğer kriterlere de dikkat edeceğini bildirdi.
Mesut Yılmaz, Genel Başkan İsmail Aytemiz başkanlığındaki Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) başkanlar kurulunu kabul etti. Yılmaz kabuldeki konuşmasıyla, POAŞ'ın kendilerinin de içinde yer aldığı ortak girişim grubuna verilmesini isteyen PÜİS yetkililerine umut verdi. ÖYK'nın, en yüksek üç teklif üzerinde değerlendirme yapacağını, fiyat ve fiyat dışı kriterlerin birlikte gözönünde bulundurulacağını belirten Yılmaz, ancak şu anda bu konuda bir karar açıklamasının sözkonusu olamayacağını bildirdi. Yılmaz, bu konudaki nihai kararı ÖYK'nın vereceğini belirtti.
PÜİS yetkilileri, teklif sahipleri içinde kendilerinden başka petrol sektöründe deneyimli kimse olmadığını ifade ederek, POAŞ'ın, ihalede en yüksek üçüncü teklifi veren, kendilerinin de içinde yer aldığı gruba verilmesi gerektiğini savunuyorlar. Yetkililer, POAŞ'ın en yüksek fiyatı teklif edene satılması anlayışının doğru olmadığını ifade ediyorlar. PÜİS tarafından hazırlanan POAŞ'la ilgili olarak bir rapor da Başbakan Yılmaz'a sunuldu.
SÜMERBANK'TAN DESTEK
POAŞ'a 1 milyar 160 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Hayyam Garipoğlu'nun sahibi olduğu Sümerbank'ın Genel Müdürü İsmail Emen, Garipoğlu'nun ihaleye giren Akmaya-Orteks Girişim Grubu'na, 3 ay içerisinde ödemeleri gereken 500 milyon dolar için Bankalar Kanunu çerçevesinde destek verebileceklerini söyledi.
Ayaydın: Bizden izinsiz olmaz
REKABET Kurulu Başkanı Prof. Aydın Ayaydın, POAŞ'taki yüzde 51 kamu hissesinin özelleştirilmesi sürecinde hukuki eksiklikler olduğunu ve POAŞ'ın Rekabet Kurulu kararı olmadan satılamayacağını söyledi.
‘‘Rekabet Kurulu, dekor olsun, süs olsun diye kurulmadı’’ diyen Ayaydın, özeleştirmeye tabii olacak tüm KİT'ler için Rekabet Kurulu'nun onayının alınması gerektiğini söyledi.
POAŞ'ın satış işlemi için Rekabet Kurulu incelemesinin henüz başlamadığını söyleyen Ayaydın, inceleme sürecinin bugün başlaması halinde sonucun alınmasının en az bir ay alacağını ve bu süre içinde satışın gerçekleştirilemeyeceğini belirtti.
Ayaydın, POAŞ özelleştirilmesinde ellerine ilk bilginin 1 Temmuz 1998'de faks aracılığıyla geldiğini söyledi.