Güncelleme Tarihi:
Ankara'da düzenlenen Türk-Japon İş Konseyi Toplantısı'nda konuşan Başbakan Mesut Yılmaz, Japonya'nın Ortadoğu ve Balkanlar yanında Kafkasya'ya ve Orta Asya'ya yönelik atılımları içinde, işbirliği yapacağı ülkeler arasında en uygununun Türkiye olduğunu söyledi.
Toyoda: Türkiye'de gelişme nefes kesici
Japonya iş dünyasının dış ilişkilerinden sorumlu kuruluşu KEIDANREN'in Başkanı ve Toyota Motor Yönetim Kurulu Başkanı Shoichiro Toyoda da yaptığı konuşmada, Japonya ekonomisinde yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin Orta Asya Türk cumhuriyetleri ile tarihsel bağları neeniyle bölgeye ilgi duyan Japon yatırımcıların Türk firmaları ile işbirliğine gidebileceğini işaret eden Toyoda, ‘‘Türkiye ile Japonya arasında güvene dayalı ilişkiler geliştiği takdirde, bundan iki ülke yararlanır’’ dedi. Türkiye'ye 6 yıl önce geldiğini kaydeden Toyoda, ‘‘Türkiye'de bu süre içinde yaşanan ekonomik gelişmeler nefes kesici. Özellikle İstanbul ve Ankara'daki gelişmeleri hayranlıkla izliyorum’’ diye konuştu.
Başbakan Mesut Yılmaz, Japonlara gerek Türkiye içindeki yatırımlarında, gerekse bölgesel işbirliği çalışmalarında, Türkiye'ye güvenmeye devam etmeleri çağrısında bulundu. Yılmaz, Japonya'nın Ortadoğu ve Balkanlar yanında Kafkasya'ya ve Orta Asya'ya yönelik atılımları içinde, işbirliği yapacağı ülkeler arasında en uygun olanının Türkiye olduğunu ifade etti. Yılmaz, ‘‘Türkiye hangi şartlarda olursa olsun, sağlam ve istikrarlı ekonomi politikaları uygulamaya kararlıdır’’ dedi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Japon İş Konseyi'nin 11. ortak toplantısı, Ankara'da Türk-Japon Kültür Vakfı Merkezi'nde başladı. Toplantının açılışında konuşan Mesut Yılmaz, iki ülkenin aralarındaki coğrafik uzaklığa rağmen, her geçen gün biraz daha yakınlaştığını, Türkiye'de yatırım yapan yabancı sermaye kuruluşları arasında Japon şirketlerinin payının giderek arttığını söyledi. Yılmaz, karşılıklı güvene dayalı işbirliği anlayışı çerçevesinde, bu gelişmelerin hızlanarak süreceğine inandığını kaydetti. Türkiye'nin yabancı sermaye yatırımları açısından da giderek artan bir cazibe arzettiğini belirten Başbakan Yılmaz, hükümet olarak yabancı sermayenin Türkiye'ye gelişini hızlandıracak her türlü çabayı gösterdiklerini vurguladı.
BORSAYA DAVET
Devlet Bakanı Güneş Taner, Japon işadamlarına Türk borsasını anlattı. Taner şöyle konuştu: ‘‘Mevcut durumda Türk borsasına yatırım yapacak herkes kazanacaktır. Menkul sermaye borsasına yatırım yapacak olan herkes kazanacaktır. Türkiye'deki borsa, hem istikrarlı ve hem de getirisi yüksek bir borsa. Bütün bu getiriyi direkt yatırımlarla elde edebilirsiniz. 25-30 milyar kilovatsaatlik enerjiye ihtiyacımız var. Bunun için gerekli yatırımları yapmaya çalışıyoruz. 4-4.5 milyar dolarlık yabancı yatırıma ihtiyacımız var. Yabancı dış yatırımlarımız 1.2 milyar dolardan 4-5 milyar dolara çıkacak. Türkiye gibi bir ülkenin yıllık yabancı yatırım kapasitesi 20 milyarın üzerinde olmalı. 4-5 milyar yeterli değil. Enerji konusunda çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Ben burada size bir şeyler pazarlıyor değilim. Rakamları inceleyin ve kararınızı verin. Türkiye'de yatırım yapmanın sizin için ne kadar önemli olduğunu siz kendiniz görün. Türkiye bir sıçrama tahtası olacaktır sizin için.’’
Kayhan: Mali politika istikrara kavuştu
Türkiye'de, hükümetin uyguladığı kararlı tavır ve son üç aylık rakamların olumlu seyri neticesinde, enflasyonun düşeceği konusunda umutlarının güçlenmesine neden olduğunu belirten TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan, Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın uyum içersinde çalıştığını işaret ederek, ‘‘Türkiye'nin mali politikalarını büyük ölçüde istikrara kavuştu’’ diye konuştu. Kayhan, Türkiye'nin özelleştirme çalışmalarına birçok ülkeden çok önceleri başlamasına karşın, istenilen hızda sürdürülememesi nedeniyle, bu ülkelerin gerisinde kaldığını belirtti. Kayhan, bu yıl Türkiye'nin özelleştirme çabalarını artırdığını kaydetti.