Yılmaz: IMF'ye değil halka taahhüt verdik

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: IMFye değil halka taahhüt verdik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz IMF'yle 18 aylık ‘‘Yakın İzleme Anlaşması’’nı içeren 7 sayfalık mektubu dün açıkladı. Yılmaz'ın basın toplantısının ardından IMF de Washington'dan anlaşmayı dünya kamuoyuna duyurdu. Yılmaz, ‘‘Bu IMF'ye değil, Türk kamuoyuna yapılmış taahhüttür. IMF'nin vereceği sinyal ekonomiyi çok olumlu etkileyecek’’ dedi.

Başbakan Mesut Yılmaz, Türkiye ile Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 18 aylık Yakın İzleme Programı Uygulanması konusunda vardığı anlaşmanın, IMF tarafından Türkiye'ye empoze edilen anlaşma olmadığını, hükümetin daha önce açıkladığı programı hedef aldığını açıkladı.

Başbakan Mesut Yılmaz, Parlamento'da bir basın toplantısı düzenleyerek, IMF ile Türkiye arasında 18 aylık Yakın İzleme Programı uygulanması konusunda varılan anlaşma ile ilgili bilgiverdi. IMF'ye verilen 7 sayfalık mektupta 19 madde bulunuyor.

IMF ile yaptıkları anlaşmanın, daha önce açıkladıkları 3 yıllık programı esas alan anlaşma olduğunu belirten Yılmaz, ‘‘Bu anlaşma, bize IMF tarafından dikte edilen, empoze edilen bir anlaşma değil, hükümetimizin kendi tercihlerini yansıtan program bu anlaşmaya esas alınmıştır’’ dedi.

İLK YARIYA BAKTILAR

IMF'nin Türkiye ile bu anlaşmayı yapmak için yılın ilk yarısındaki gelişmeleri izlediğini kaydeden Yılmaz, bu gelişmelerin hedefler doğrultusunda gerçekleştiğinin tespit edilmesinden sonra,bu programın güvenilirliği konusunda IMF yetkililerinde uyananolumlu izlenim sonucunda bu anlaşmanın yapıldığını söyledi.

IMF ile varılan anlaşmanın son derece şeffaf programa dayalı olduğunu belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Kendi serbest irademizle hazırladığımız, program bütün unsurlarıyla birlikte kamuoyuna açıklanmaktadır. Hükümet, buprogramı aynen uygulama aahhüdüne girmiştir. Bu taahhüt, IMF'yeverilmiş taahhüt değildir, Türk kamuoyuna yapılmış taahhüttür.’’

Bu anlaşma ile IMF'den maddi desteğin söz konusu olmadığını kaydeden Yılmaz, ‘‘Ama IMF'nin bu programın gerçekçiliği konusunda ve hükümetin bu programı uygulamakla ilgili kararlılığı konusunda vereceği sinyalin, Türk ekonomisine fevkalade olumlu sonuçlar doğuracağı beklenmektedir’’ dedi.

İNTERNET'DEN YAYIN

Yılmaz, 18 Aylık İzleme Programı kapsamında, IMF uzmanlarının her üç ayda bir Türk ekonomisinin temel göstergeleriyle ilgili olarak tespit edilen hedeflere ilişkin gelişmeleri gözden geçireceğini söyledi. IMF uzmanlarının, program hakkındaki değerlendirmelerinin kamuoyuna açıklanacağını belirten Yılmaz, ‘Sözkonusu ekonomik Politikalar Bildirgesi'nde enflasyonu tek haneli rakamlar seviyesine indirmek için gerekli bütçe ve para programı politikaları ile ödemeler dengesi hedefleri belirlenmiştir. 1999 yılı hedeflerine ilişkin ayrıntılı görüşmeler bu yılın son üç ayında yapılacaktır. Ekonomik Politikalar Bildirgesi'nin İngilizce ve Türkçe metinleri Hazine Müsteşarlığı'nın İnternet sayfasında yer alacaktır.’’

Yılsonuna kadar repo işlemleri, mevduat munzam karşılıkları uygulamasına dahil edilecek. Ve mevduat faizlerine uygulanan vergi oranları ile repo faizlerine uygulanan vergi oranları birbirine eşitlenecek.

Hükümet, üç yıllık program çerçevesinde enflasyonu 1999'da yüzde 20'ye indirecek.

Kamu sektörü ücretlerinde, temmuz ayında yüzde 20'den yüksek artış olmayacak.

1998'de faiz harcamaları 9 katrilyon 255 trilyon lirayı aşmayacak.

Yılın geri kalan bölümü için Hazine, enflasyona ve dövize endeksli Hazine kağıtlarını, iç borçlanma miktarının yaklaşık üçte biri oranına çıkarmayı planlıyor.

Mevcut çalışanlar için emeklilik kadınlarda 50, erkeklerde 55'e çıkacak.

Yeni işe girenlerde ise kadınlar 57, erkekler 60 yaşında emekli olacak.

Sene sonu net iç varlık hedefi eksi 1.5 katrilyon lira.

Net döviz pozisyon açığı kademeli olarak Aralık 1998 sonu itibarıyla yüzde 30'a indirilecek.

Temel mali fazla 1999'da GSMH'nın yüzde 4.75'ine artırılacak.

1999 yılında büyüme yüzde 4.5 düzeyinde kalacak.

Haziran 1998'den başlamak üzere iki aylık süre için askıya alınan zorunlu döviz devri uygulamasında Merkez Bankası, piyasa gelişmelerine göre bu süreyi uzatabilecek.

1998 yılında vergi gelirleri en az 9 katrilyon 350 trilyon liraya çıkarılacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!