Güncelleme Tarihi:
VARLIK Baraşı kapsamında kimliği meşhul bir kişi tarafından getirildiği açıklanan 7.1 milyar lira Merkez Bankası Genel Kurulu’nda da gündeme geldi. Bu 7.1 milyar liranın altın olarak geldiğini öne süren bazı hissedarların bunun Merkez Bankası’nın bilgisi dahilinde olup olmadığını sormaları üzerine Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Bilançomuz son derece şeffaf, bir gram bile rehinli altınımız yok” yanıtını verdi.
Bizim mülkiyetimizde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 78’inci Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan banka hissedarlarının konuyu gündeme getiresi üzerine Durmuş Yılmaz, şu yanıtı verdi: “Bizim bilançomuz ortada, bizim bilançomuz son derece şeffaf. Bir gram altın yerinden oynasa Merkez Bankası bilançosunu okuyan görür. Dolayısıyla Merkez Bankası bilançosuna baktığımızda bizim bilançomuz neyse o. Özel olarak bize 7.1 milyar lira ile ilgili bilançomuza yansımış bir durum söz konusu değil.”
Yurtdışında tutuyoruz
Yılmaz, yurtdışındaki altınlarla ilgili olarak da “Altınların bir miktarının yurtdışında olduğu doğrudur” derken, şu bilgileri verdi: “Altınlarımızın bir kısmı yurtdışı muhabirlerimizdedir. Muhafaza kapasitemiz yok mu, fazlasıyla var. Ancak Ankara’da, Türkiye’de tuttuğumuz altınlar atıl olarak bekliyor, bunun üzerinden bir ekonomik kaynaktır, para kazanmamız gerekiyor. Yurtdışında tuttuğumuz altınlar üzerinden depo işlemleri yapıyoruz ve bunun üzerinden Türkiye’ye kazanç elde ediyoruz. Para kazanıyoruz. Dolayısıyla rehin edilmiş herhangi bir gram bile altımız yoktur. Altınlar tamamen Türkiye’nin malıdır, Türkiye devletinin malıdır ve Merkez Bankasının mülkiyetindedir.”
Altınları borç veriyoruz
Özellikle yılın son aylarında Avrupa’da yılbaşı yaklaşırken mücevhere olan talebin arttığını ve mücevher imalatçılarının külçe altına ihtiyaç duyduklarını anlatan Yılmaz, “Biz depomuzdan bu altınları borç veriyoruz ve bize altın artı altın faizi olarak geri geliyor. Yani bunun üzerinden ülkemiz para kazanıyor. O nedenle yurt dışında tutuluyor” dedi.
Merkez’in kârı 2.7 milyar TL
MERKEZ Bankası, 2009 yılında 2 milyar 738 milyon lira kâr etti. Bankanın 2008 yılı kârı 1 milyar 990 milyon 767,9 bin lira düzeyinde bulunuyordu. Böylece Merkez Bankası kârında 747.5 milyon liralık bir artış kaydedildi.
Yeni not artırımları gelebilir
MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yapısal reformlarla güçlendirilmiş mali disiplinin sağlanması ve sürdürülmesi durumunda yeni kredi notu artırımlarının gündeme gelebileceğini söyledi. Merkez Bankası 78’inci Hesap Dönemi olağan Genel Kurul’unda konuşan Yılmaz, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecinin devam ettiğini gösterdiğini söyledi. Yılmaz, 2009 yılının sonunda Türkiye’ye dair orta ve uzun vadeli tahminlerin olumlu yönde değiştirildiğini, birçok yatırımcı kuruluşun portföylerinde Türkiye’nin ağırlığını arttırdığını, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu yükselttiğini kaydetti.