Yılmaz: Bastırın e-Türkiye kurulsun

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: Bastırın e-Türkiye kurulsun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2001 02:59

Türkiye ve Avrasya'nın en büyük Bilgi ve İletişim Fuarı Bilişim '01 bugün kapılarını açıyor. 25 bin metrekarelik net alan üzerinde bin civarında firmanın katılımıyla gerçekleşecek fuar 9 Eylül'e kadar açık kalacak.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Bilişim Haftası'nın açılışında yaptığı konuşmada ‘‘Hedef devlet yapısını e-devlet'e, ülkemizi ise e-Türkiye'ye dönüştürmek’’dedi.

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, ‘‘Hükümet olarak, e-Türkiye için elimizden geleni yapmaya hazırız’’ derken, bilişimcilere de ‘‘Eğer hükümetin ağırdan aldığını düşünüyorsanız, kamuoyu adına zorlayıcı olmalısınız’’ diye seslendi.

Yılmaz, gündelik sorunlarla ve kısır çekişmelerle boğuşarak Türkiye'nin geleceğe taşınamayacağını belirterek, Türkiye'yi bir bilgi topluma haline getirmenin hedeflenmesi gerektiğini söyledi. Sanayi toplumlarının günümüzde bilgi toplumlarına doğru ilerlediğini, bu değişimin temelinde ise internet devriminin yattığını belirten Yılmaz, ‘‘Hedef devlet yapısını e-devlet'e, (elektronik devlet) ülkemizi ise e-Türkiye'ye dönüştürmek’’ dedi.

Haberin Devamı

Harbiye Askeri Müze'de dün akşam düzenlenen Bilişim Haftası açılış törenine katılan Mesut Yılmaz burada yaptığı konuşmada, bilişim etkinliklerinin Türkiye'de insanların bilgi ve iletişim teknolojisiyle tanışmasında büyük katkısı olduğunu söyledi.

GELECEĞE BAKMALIYIZ

Yılmaz, ‘‘Türkiye'nin geleceğini düşünürek, geleceği öngörerek ve bugünü geleceğe bakarak yönetmeliyiz’’ dedi. Günümüz dünyasının sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçildiği bir dünya olduğunu belirten Yılmaz, sanayi toplumlarının yeniden yapılanarak sanayi ötesi toplumlara yöneldiğini, bu değişimin temelinde ise internet devriminin yattığını söyledi.

Yılmaz, ‘‘Bilginin hızla paylaşılabilir bir hale geldiği yeni ekonomide rekabet hem artmış hem de küreselleşmiştir. Artan küreselleşen rekabet karşısında firmalar öğrenmek, bilgiyi kullanmak teknolojik yeteneklerini arttırmak zorundadır. Eğer firmalarımız bilgi ve teknolojisine açık, verimli, rekabet gücü yüksek, dünyaya pazarlarına açılmış firmalar olsaydı, belkide yaşadığımız krizin etkisi bu kadar büyük olmayacaktı’’ dedi.

DEĞİŞİM, FIRSATTIR

Yılmaz, değişimin, bir tehdit olarak değil, bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini, bu amaçla Türkiye'yi bilgi toplumu yapmayı hedeflediklerini belirterek, ‘‘Türkiye'yi kısır çekişmelerle ve gündelik sorunlarla boğuşarak geleceğe taşıyamayız. Hedef Türkiye'yi bilgi toplumu haline getirmektir. Bu süreçte Türkiye'deki devlet yapısını elektronik devlete yani e-devlet'e dönüştürmemiz lazım. Vatandaş ile devlet arasındaki tüm ilişkilerin elektronik bir ortamda gerçekleşmesini sağlamalıyız. Ayrıca her eve bilgisiyar, her öğrenciye bir bilgisayar sağlayarak, eğitime, elekronik ticarete daha fazla önem vererek ülkeyi e-Türkiye'ye dönüştürmemiz gerekir. Eğer Türkiye Avrupa Birliği (AB)'ne üye olacaksa, Avrupa bilgi toplumuna da hazırlıklı olmalıdır’’ dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, dün açılışını yaptığı Bilişim Haftası'nda TBMM Bilgi ve Bilgi Teknolojileri Grubu Başkanı Prof. Dr. Ziya Aktaş ile Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Arkun'a, ‘Ömür Boyu Hizmet Ödülü’ verdi.

Eczacıbaşı: Geleceğimiz ipotek altına alınıyor

Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye'de bilişim sektörüne geçmişte enflasyon, şimdi de kriz nedeniyle yeterli yatırımı yapılamadığını söyledi. Eczacıbaşı, ‘‘Türkiye son 30 yılda yüksek enflasyon nedeniyle yatırım yapamadı, şimdi kriz nedeniyle yatırım yapamıyor, verimllik kavramı bize çok uzak, tekerleği yeniden keşfetmenin gereği yok böyle gidemeyiz’’ diye konuştu.

Haberin Devamı

Eczacıbaşı Türkiye'nin elinde bir çok olanak olmasına rağmen bilişim devrimini kaçırdığını ve kriz nedeniyle yatırım yapmayarak geleceğe yönelik tehlike yaratıldığını vurgularken şöyle konuştu:  ‘‘Sadece bu günümüzü kabetmiyoruz. Asıl kaybımız yetişmiş nitelikli işgücümüzü küstürmemiz, iyi okullardan mezun olmuş gençlerimizin umutları kırılıyor ve onlar yurtdışına gidiyorlar, geleceğimiz ipotek altına alınıyor.’’

Bilişim alanında yaratılan yeniliklerin özellikle de internetin hayatın her alanını etkilediğini belirten Eczacıbaşı, bu alandaki gelişmeleri takip etmemenin ve bilişim araştırmaları yapmamanın bedelinin ağır olduğunu dile getirdi. Eczacıbaşı, yatırım yapmayan ülkelerin gerçek rekabet içerisinde yer alamayacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Eczacıbaşı bilişim teknolojisinin gelişmesi için Risk Sermayesinin (RS) çok önemli olduğunu ancak, krizin buna da imkan vermediğini selirterek. tüm RS yatırımcılarının ve parlak projesi olanların yurtdışına kaçtığına dikkat çekti. Yurtdışında projelerini satan veya RS yapan Türkler'in son derece başarılı olduklarını kayededen Eczacıbaşı, ‘‘Aynı insanların burada başarılı olmaması için bir neden yok’’ dedi. Bilişimin gelişmesi konusunda devletin öncülük etmesi gerektiğini savunan Eczacıbaşı, ‘‘Devletin interneti kullanması ile bir çok kişi interneti günlük yaşamını kolaylaştırıcı bir şekilde interneti kulanmaya başlayacak ve bilgisayar yaygınlaşacaktır’’ dedi.

Haberin Devamı

İKİNCİ NESİLE TANITIM

Bilişim Fuarı'nı da değerlendiren Eczacıbaşı, bu fuara gençlerin büyük ilgi gösterdiğine dikkat çekerek, bu ilgiyi Türkiye'ni geleceği açısından ‘‘umut verici’’ olarak nitelendirdi. Bilişim Etkinlikleri çerçevesinde Bilişim Vakfı tarafından düzenlenecek Türk-Alman Bilişim Zirvesi'nden umutlu olduklarını söyleyen Eczacıbaşı, ‘‘Özellikle Almanya'da faaliyet gösteren 2'inci nesil Türk girişimcilerin Türkiye'yi tanımasını istiyoruz’’ dedi. Bilişim Fuarı çerçevesinde benzer bir etkinliği geçtiğimiz yıl Yunanlılar'la düzenlediklerini vurgulayan Eczacıbaşı bu zirvenin ardından bilişim alanında 6 tane Türk-Yunan ortaklığı kurulduğunu hatırlattı. Fuar kapsamında düzenlenecek zirve ile Alman kurumlarının Türkiye'yi tanımasını  sağlayacaklarını  belirten Eczacıbaşı, ‘‘Başta insan kaynağı olmak üzere Almanlar'ın Türkiye'den faydalanabilecekleri bir çok alan var’’ dedi.

68 Kuşağı ile İnternet Kuşağı buluşuyor

Bilişim Haftası'nın iki ayağından biri olan Bilişim Zirvesi'nde ilk etkinlik 68 kuşağı ile İnternet Kuşağı'nın buluşması olacak. CNN Türk ve Radikal Gasetesi'nin sponsorluğunda gerçekleşecek olan ‘‘68 Kuşağı İnternet Kuşağı ile Buluşuyor’’ etkinliğinin moderatörlüğünü yapacak olan Nuri Çolakoğlu, gaçmişten günümüze gelinceye kadar yaşanan olaylar ve gelişmelere ilişkin bir sunum yapacak. Askeri Müze Kültür Sitesi'nde düzenlenecek olan etkinlikte 68 Kuşağı'nı Ertuğrul Özkök, Murat Belge ve Gülay Göktürk temsil edecek. Internet Kuşağı'nın temsilcileri ise Serdar Kuzuoğlu, Efecen Birinci, Durul Dalkanat, Gürsal Mutlu, Hare Erbakan, Kübra Filizer ve Hasan Çolakoğlu olacak.

Arçelik, ‘Apple’ satacak

Arçelik bayileri artık beyaz eşya dışında Apple Bilkom'un iMac ve iBook'larını da satacak. Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Satış ve Pazarlamadan sorumlu Başkan Yardımcısı Gündüz Özdemir, Arçelik bayilerinin ürün gamını genişletip, bayiilik teşkilatına ek müşteri trafiğinin yaratılmasını amaçladıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!