Güncelleme Tarihi:
Ocak ayında en fazla artış yüzde 18.35 ile sağlık grubunda kaydedilirken, gıda grubunda enflasyon yüzde 6.62 oldu. Üreticinin enflasyonu ise ocak ayında aylık bazda yüzde 4.15, yıllık bazda yüzde 86.46 olarak gerçekleşti.
SAĞLIK İLK SIRADA
TÜİK verilerine göre ana harcama grupları itibarıyla aylık bazda artışta lokanta ve oteller grubu yüzde 12.73 ile ikinci sırada yer aldı. Alkollü içecekler ve tütün grubunun da yüzde 11.19 ile üçüncü sırada olduğu kaydedildi. Ana harcama gruplarında yıllık bazda artışta ise sağlık, yüzde 77.22 ile yine ilk sırada yer aldı. Lokanta ve oteller yüzde 75.13 ile ikinci sırada olurken, gıda grubundaki artış yüzde 71 oldu. Aylık bazda en fazla artış yüzde 70.61 ile “başka yerde sınıflandırılamayan diğer hizmetler” alanında görüldü. Temel hastane hizmetleri yüzde 27.46, taksi ve şehir içi yolcu taşımacılığı yüzde 23.83, sağlık sigortası yüzde 23.42, diğer kültür hizmetleri yüzde 22.12, dişçilik ücreti yüzde 21.75, dana eti yüzde 20.36, demiryolu ile şehir içi yolcu taşımacılığı yüzde 18.38 ve ilaçlar da yüzde 17.96 oranında arttı.
LOKANTA VE OTELLERDE YÜZDE 12.73 ARTIŞ
TÜİK'in verilerine göre lokanta ve oteller grubunda fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 12.73 arttı. Ocak ayında lokantacılara fiyat sabitleme çağrısı yapılmıştı. Bu ay enflasyon, beklentilerin üzerinde çıkarken lokanta ve oteller grubunda da rekor enflasyon kaydedildi. Böylelikle 2003 yılına kadar giden endeks setinde en yüksek aylık lokanta ve oteller enflasyonu kaydedildi. Yıllık bazda ise lokanta ve oteller grubunda yüzde 75.13’lük artış görüldü. Lokanta ve oteller grubunda görülen artış, aylık enflasyonu da yaklaşık olarak ikiye katladı. Ocak ayında aylık gıda enflasyonu da yüzde 6.62 olarak kaydedildi.
‘DÜŞÜŞ EĞİLİMİ DEVAM ETTİ’
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, kasım ayında başlayan enflasyondaki düşüş eğiliminin ocak ayında da sürdüğünü belirterek, “Buna göre, aralık ayında yüzde 64.27 seviyesinde gerçekleşen yıllık tüketici enflasyonu ocak ayında yüzde 57.68 seviyesine gerilemiştir. Mevcut veriler, enflasyonda en zorlu dönemi ardımızda bıraktığımızı, önümüzdeki ayların çok daha iyi olacağını işaret etmektedir. Cumhuriyet’imizin 100’üncü yıl dönümünü, yüksek enflasyon sorununu kalıcı bir şekilde çözen, küresel ticaretten daha fazla pay alan, geleceğe güvenle bakan, kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak refahını hızla artıran, dinamik ve çok güçlü bir ülke olarak kutlayacağız” dedi.