Güncelleme Tarihi:
Kesme çiçek üretiminin en önemli merkezi Antalya başta olmak üzere Yalova, Isparta, İzmir’de iç pazar ve ihracat amaçlı toplam 10 bin dönümlük sera üretimi yapılan kesme çiçek sektörü, yılda 400 milyon dalı ihracat olmak üzere 1 milyar dallık üretim gerçekleştiriyor. 80 milyon dolarlık ihracat gelirine ulaşan sektörün sadece ihracat ayağında 25 bin kişi istihdam ediliyor. Karanfil başta olmak üzere gerbera, ranunculus, gül, krizantem gibi kesme çiçek türleri ve yeşilliklerinin üretiminin çok önemli bölümü Antalya’da üretiliyor.
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, başta kesme çiçek sektörü olmak üzere örtüaltı tarım sektöründe vasıfsız işçi konusunda büyük sıkıntı yaşandığını açıkladı. Sektörün 25 bin kişiye iş imkanı sağladığını, en az 2 bin kişilik istihdam açıkları olduğunu kaydeden Bağdatlıoğlu, çiçek üretiminin aslında dünyanın en zevkli uğraşlarından biri olduğunu kaydetti.
YILLIK 40 BİN LİRA
Bağdatlıoğlu, diğer örtüaltı tarım sektöründe de olduğu gibi diplomalıların serada çalışmaya pek yanaşmadığını ve yaşanan işçi sıkıntıları nedeniyle sektör olarak insan gücüne daha az ihtiyaç duyulan teknolojik yeniliklere yönelik yatırımların hedeflendiğini ifade etti.
Sektörde çalışanların seraların olduğu bölgelerde kurulu evlerde ikamet ettiğini, ne ev kirası, ne de elektrik ve su parası ödemek durumunda olmadıklarını belirten Osman Bağdatlıoğlu, 3 kişilik bir ailenin ortalama kazancının yıllık 40 bin lira olduğunu vurguladı.
YEŞİL KART SORUNU
Buna rağmen vasıfsız işçi bulmakta zorlandıklarını belirten Bağdatlıoğlu, bu sorunun temel nedeninin devletin yeşil kart uygulaması olduğunu, yeşil kartını kaybetmek istemeyenlerin bu işe yanaşmadığına dikkati çekti.