Güncelleme Tarihi:
Başçı, enflasyonun yıl sonunda yüzde 70 olasıklıkla yüzde 7,4-8,4 aralığında, orta noktası yüzde 7,9 olacağını ifade etti. Başçı, 2016 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla yüzde 5-8 aralığında, orta noktası yüzde 6,5 olacağını ifade etti. 2017 beklentisinin ise yüzde 5'te dengelenmek olduğu ifade etti.
Başçı, küresel para politikası nasıl şekil alırsa alsın, Türkiye finans sektörünün en az etkilenmesini sağlayacaklarını belirtti.
FAİZ ARTIRIMIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Merkez Bankası Başkanı, Fed'den gelecek faiz artırımına yönelik de açıklamalar yaptı.
Başçı, "Fed faiz artırırsa, TCMB de politika faizini artırır yorumu vardı, bu çok yanlış değil. Enflasyon görünümüne bağlı olarak böyle hareket edebiliriz" dedi.
VATANDAŞIN CEBİNİ NASIL ETKİLER?
Hurriyet.com.tr’ye konuşan TEB Yatırım stratejisti Işık Ökte, Merkez Bankası’nın Fed’den sonra faiz artırımına gitmesinin, Türk Lirası’nı güçlendirecek bir adım olduğunu belirtti.
Ökte, “Faiz artırım süreci reel ekonomi çarklarına negatif etki yapacak varsayımıyla hareket etmeden önce, ekonomimizin ana direği olan tüketici güven endeksindeki gerilemeye odaklanmamız gerekiyor. Tüketici güven endeksi neden son 5 yılın en kötü seviyesinde. Ben kur oynaklığının yükselmesi ve Türk Lirası’nın ABD doları ve sepet karşısındaki değer kaybının bundaki en önemli neden olduğuna inanıyorum. TCMB’nin bu sene ABD dolarına karşı yüzde 19 değer kaybıyla en kötü ikinci gelişmekte olan ülke para birimi olan Türk Lirası’nı destekleyecek bir faiz hareketini Fed faiz artırım sürecine başladıktan sonra yapması kur oynaklığını düşürme ve Türk Lirası’nı güçlendirme bazında etkili olacaktır görüşündeyim” dedi.
“BAŞÇI DAHA ÖNCE DE SÖYLEMİŞTİ”
Stratejist ek olarak, “Türk Lirası bugün ABD doları karşısında yüzde 0.4 güçlenirken, gelişmekte olan ülke para birimleri içinde en iyi üçüncü performansa sahip. Sayın Başçı’nın Fed’in önümüzdeki aylarda normalleşme sürecine girmesini beklediğini ve bu süreç sonrası faiz artırımına gidebileceğini söylemesi yeni bir haber değil. Bu çıpa Sayın Başçı tarafından aylar önce sunulmuştu. Ancak Fed faiz artırım sürecinin Aralık 2015 ya da Mart 2016 aylarında başlayacak fiyatlamasının bugün TCMB tarafından da yapıldığını anlamış oluyoruz. Zaten Sayın Başçı baz senaryolarının bu yönde olduğunu söylüyor” diye devam etti.
KÜRESEL EKONOMİYE YÖNELİK BEKLENTİLER
Başçı küresel ekonomiye yönelik beklentilerini şöyle sıraladı:
-Üçüncü çeyrekte küresel oynaklık devam etti, küresel büyüme endişeleri ön plana çıktı
-Dördüncü çeyrek başında Fed'in ilk faiz artışını öteleyeceği algısı; ECB'nin parasal genişlemeyi sürdüreceğini açıklaması; Çin'in ekonomiyi destekleme kararlarıyla küresel piyasada oynaklık azaldı
-Önümüzdeki dönemdeki para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak
-Para politikasındaki sıkı duruş gerekli görünen süre boyunca sürdürülecek
-Yıllık kredi büyüme hızı makul düzeylerde seyrediyor
-Toplam kredilerin kurdan arındırılmış yıllık büyüme hızı üçüncü çeyrek sonunda yüzde 15.3'e geriledi
SURİYELİLER VE ENFLASYON
Başçı, Suriyeli mültecilerin enflasyon üzerindeki etkilerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "Suriyeli mültecilerin enflasyon üzerindeki net etkisini söylemek için detaylı çalışma lazım, bu konuda birkaç çalışma yapılıyor" dedi.
Başçı, seçimler öncesi siyasi partilerin asgari ücreti yükseltme vaatlerinin enflasyon üzerindeki olası etkilerine ilişkin bir soruyu da, "Asgari ücret vaatlerinin enflasyona etkisi nasıl uygulanacağına bağlı" diye yanıtladı.