Güncelleme Tarihi:
YAKLAŞIK 1 yıl önce Erdem Başçı’nın yerine Merkez Bankası’na atanan Murat Çetinkaya’nın ‘başkan’ olarak imzası banknotlarda nisan ayında yerini alacak. Merkez Bankası, bu yıl basılacak E9 3’üncü tertip banknotlarda imzaları değiştirecek. Bu arada Merkez Bankası banknot matbaasını da yenilemeye hazırlanıyor. Daha yeni teknolojilerin kullanılması amacıyla yeni bir matbaa için harekete geçen Merkez Bankası, TL’de yeni güvenlik tedbirleri için de neler yapabileceğini araştıracak.
MART SONU BELLİ OLACAK
Merkez Bankası’nda şu anda E9 emisyon grubu banknotlar kullanılıyor. E9 emisyon grubu TL’den ‘yeni’ ibarelerinin kaldırılması ile basılmaya başlandı. 1’inci tertip TL banknotlar 1 Ocak 2009’dan itibaren yenilenen tasarımları, değişen boyutları ile tedavüle çıkarıldı. Bu grubun 2’nci tertip 10, 20 ve 100 Türk Lirası banknotları 24 Aralık 2012, 5, 50 ve 200 Türk Lirası banknotlar ise 8 Nisan 2013’te tedavüle çıktı. Şimdi ise 3’üncü tertip banknotların çıkarılmasına hazırlanılıyor. Bu değişiklikle banknotlarda Murat Çetinkaya’nın imzası başkan olarak yer alacak. Ayrıca Merkez Bankası başkan yardımcıları Erkan Kilimci, Murat Uysal ve Emrah Şener’in de imzaları banknotlarda olacak. Edinilen bilgiye göre çalışmaların bu ay sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Bu ayın sonunda yeni tertip banknotların basım süreci netleşecek. Sadece banknotlardaki imzalar değişecek, tasarımlarda bir değişiklik söz konusu olmayacak.
Türkiye’de para basma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ait. TBMM, banknot basma ve ihraç imtiyazını tek elden ve süresiz olarak Merkez Bankası’na devretti. TL banknotlar da Merkez Bankası bünyesinde bulunan Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından tasarlanıyor ve basılıyor.
MATBAA YENİLENECEK
Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü 1955’te kuruldu. 1958’den itibaren de banknotlar Merkez Bankası Banknot Matbaası tarafından üretilmeye başlandı. Merkez Bankası, kendi banknot matbaası bulunan dünyadaki sayılı merkez bankalarından birisi. Merkez Bankası banknot matbaasının yenilenmesini iş planlarına aldı ancak somut bir adım henüz atılmadı. Merkez Bankası kendi birimleri içinde öncelikle durum tespiti yapacak. Ve karar verilecek. Ayrıca dünyada gelişen para basımına yönelik güvenlik önlemleri de araştırılacak.
OHAL KARARNAMESİ İLE KİK’TEN İSTİSNA OLDU
23 Ocak 2017 tarihinde OHAL çerçevesinde çıkan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Merkez Bankası’nın teknolojiye, güvenliğe bağlı hizmet alımları ile dış kaynak temini ve danışmanlık hizmeti alımları Kamu İhale Yasası kapsamı dışına alındı. Kararnamede istisna bölümü; “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın banknot ve kıymetli evrak üretim ve basımı ile ilgili mal veya hizmet alımları,” ibaresi “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın teknolojiye, güvenliğe, banknot ve kıymetli evrak üretimi ve basımına ilişkin mal ve hizmet alımları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dış kaynak temini ve danışmanlık hizmeti alımları” şeklinde değiştirildi.