Yıldız: Şahdeniz ve Nabucco birbirine alternatif değil

Güncelleme Tarihi:

Yıldız: Şahdeniz ve Nabucco birbirine alternatif değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2009 12:03

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Şahdeniz ile Nabucco projelerinin birbirinin alternatifi olmadığını belirterek, “Bir şeyi tercih etmek, diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor” dedi.

Haberin Devamı

Yıldız, Rusya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko'nun davetlisi olarak Moskova'ya gideceğini belirtti.

Taner Yıldız, ziyarette iki ülke arasındaki enerji işbirliği konularını görüşeceklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

“Rusya Başbakanı Putin ile Başbakanımız arasında en son Soçi'deki görüşmelerden sonra da Karma Ekonomik Komisyon (KEK) eş başkanı olarak ben bu ziyareti gerçekleştiriyorum. Ticari, sanayi ve müteahhitlik hizmetleri konusunda da görüşmelerimiz olacak. Görüşme konularımızın arasında bir enerji paketinden de bahsedebiliriz. Bunların arasında Mavi Akım 2 var. Yeniden dizayn edilen projede batı hattıyla alakalı kontratın düzenlenmesi söz konusu. 2010, 2011 yıllarında 6 milyar metreküplük gaz alımı için ön hazırlık görüşmeleri yapacağız. Görüşmelerimizde nükleer konusu da gündemimizde olacak.”

ŞAHDENİZ VE NABUCCO PROJELERİ

Basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Taner Yıldız, Rusya ile Azerbaycan arısında imzalanan Şahdeniz anlaşmasının Nabucco Projesi'nin önemini azaltıp azaltmayacağına ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Farklı düzlemlerde farklı projelerden bahsediyoruz. Tabii ki uluslararası ilişkiler ve globalleşen dünyada özellikle enerji sektöründeki globalleşme çok daha hızlı. O açıdan Şahdeniz ile Nabucco birbirinin alternatifi değil. Bir şeyi tercih etmek diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Tabii, Rusya'nın, Avrupa Birliği'nin arz güvenliği ile alakalı son derece ticari ve uluslararası ilişkileri ilgilendiren bu hususta bir işbirliği içerisine gitmesi normaldir. Bizim Nabucco projesiyle ilgili girişimimiz ayrı bir konudur ve normaldir. Aynı şekilde biraz önce bahsettiğim gibi Mavi Akım 2'de Rusya Federasyonu ile birlikte bu projeyi gerçekleştirmemiz son derece normaldir. Dün Irak'ta gaz ve petrol üzerine ihaleler oldu. Bizim orada Gazprom ile beraber konsorsiyum olarak girdiğimiz işler vardı. Zübeyir bölgesinde Gazprom'la birlikte TPAO olarak teklif verdik. Ki oradaki hisselerimiz de yüzde 23'ler, yüzde 25'ler civarında. O açıdan bir projede beraber çalışırız, diğer projede farklı düzlemlerde oluruz. Irak'ta beraber çalıştığımız Gazpromla niçin başka bir projede beraber çalışmayalım? Beraber de çalışabiliriz. Bu, enerji platformuyla alakalı, son derece doğal...”

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan ile Rusya arasındaki anlaşmaya da değinerek, şöyle devam etti:

“Şu anki anlaşma 2010'da 500 milyon metreküple başlayacak bir anlaşma. Şahdeniz 2'nin kaynağı olan bir anlaşma değil. Şahdeniz 2, 2015-2016'da realize edilecek bir proje. Bizim de üzerinde Azeri kardeşlerimiz ve Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR yetkilileriyle beraber çalıştığımız bir proje. Biz, miktarlarla alakalı taahhütlerimizi, alım miktarlarımızı kendilerine verdik. Şahdeniz 1'le alakalı fiyat regülasyonu tekliflerimizi verdik. Dün SOCAR Başkanı Abdullayev ile de görüştüm. Bizim projemizde şu anda herhangi kesintiye uğrayan bir şey yok. Bunların her biri ayrı ayrı platformlarda devam eden, biri geldiğinde diğerini intikaya uğratmayan projeler.”

Haberin Devamı

Yıldız, bir başka soru üzerine Türkiye'nin doğal gazda bir kaynak ülkesi değil, bir transit geçiş ülkesi olduğunu belirterek, “Kaynak ile ilgili ana çalışmayı yapacak olan Nabucco'nun ortaklarıdır, yalnızca Türkiye değildir. O yüzden alternatif kaynak arayışları veya Azerbaycan'dan alma arayışları bir proje ile noktalanacak bir iş değildir. Nabucco, büyük bir projedir. O yüzden birbirinin alternatifi anlayışına biz çok sıcak bakmıyoruz” şeklinde konuştu.

MAYINLI ARAZİ

Taner Yıldız, Güneydoğu'daki mayınlı arazilerin temizlenmesi ve petrol arama ruhsatları konusundaki bir soru üzerine, TPAO ve özel sektörün bölgede ruhsatlı sahaları olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Mayınlı arazi içinde ruhsatlı olarak petrol çıkarılan yerler bulunduğunu, günlük 2 bin 500 varile yakın petrol çıkarıldığını kaydeden Yıldız, “Mayınlı arazide petrol olduğuna inanılmazsa tabii ki hem kamu hem de özel sektör petrol arama ruhsatı almaz” dedi.

Bakan Taner Yıldız, kişilerin kendi arazilerinden bile petrol çıksa bunun devletin malı olduğunu vurgulayarak, “Mayınlı arazilerin temizlenmesi ile beraber mayını temizleyen firma hangi firma olursa olsun oradaki petrol veya doğal gaz yataklarına sahip olmaz. O ayrı bir süreçtir, ayrı bir mevzuattır, ayrı çalışır” dedi.

Taner Yıldız, nükleer santral ihalesinin hangi aşamada olduğuna ilişkin bir soru üzerine de, “Şu anda karar Enerji Bakanlığı'nda. Bu sıra dışı bir konu. Rutin bir iş değildir. Nükleer santral hem enerji hem de teknolojik yanıyla başlı başına bir kültürdür. Bizim de değerlendirmemiz devam ediyor” diye konuştu.

ELEKTRİK FİYATLARI

“Elektrik fiyatlarında indirimden neden vazgeçildi? Türkiye ekonomisinde yüzde 13'lük bir küçülmenin yaşandığı bir dönemde yapılacak bir indirim ekonomiyi yeniden canlandırabilir, bu açıdan fiyatlarda indirim yeniden gündeme gelebilir mi?” soruları üzerine de Yıldız şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Elektrik fiyatları otomatik fiyatlandırmayla birlikte hem kamu hem özel sektör girdileri belli olan bir kalemdir. Buna bizim müdahil olma diye bir durumumuz yoktur. Elektrik fiyatlarında şu andaki formülden çıkan; Temmuz ayı düzenlemesi itibarıyla önümüzdeki 3 ay içerisinde herhangi bir fiyat değişikliği olmayacağıdır.”

Taner Yıldız, bir gazetecinin “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) petrol satış fiyatları ile ilgili aldığı karar vatandaşlarla petrol satış istasyonlarını karşı karşıya getiriyor. Bu konuda ne gibi önlemler alınacak?” sorusu üzerine de Yıldız, bu konudaki düzenlemenin EPDK'ya ait olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Burada altını çizmemiz gereken, bu bir müdahale değildir. Bu hem dağıtıcı şirketlerin ve bayilerin hem de tüketicilerin haklarının eşzamanlı korunduğu bir işlemdir. İki ay içerisinde fiyatlar normal stabil hale gelecektir. İki aylık bir düzenleme yapılmıştır. Asıl tartışılan konu kar marjlarının ne kadar makul olduğuyla alakalıdır. Brüt ve net karlarla ilgilidir. Bu hususta vatandaşımızın ve tüketicimizin hakkının korunması mutlaka bu düzenlemelerle paralel bir konudur. Ama bu dağıtım şirketlerinin, bayilerin mağdur olacağı anlamına gelmez. O arada ince bir çizgi var. O düzenlemeyi, EPDK bu anlamda düzenlemeyi yapmıştır. Vatandaş ve bayinin karşı karşıya gelmesi gibi bir durum söz konusu değildir.”

Bakan Yıldız ve beraberindeki heyet daha sonra iki günlük ziyaret için Rusya'ya hareket etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!