Güncelleme Tarihi:
Yıldız, “(İran'dan) Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'yla beraber şeffaflık isteniyor. Bu konuda kendilerinin de gerekli adımları atacağını biliyoruz” da dedi.
2012 Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik eden Yıldız, Güney Kore'nin önde gelen enerji şirketleri SK, KOSEB ve HACO firmalarinin yöneticileri İle COEX Intercontinental Otel'de kahvaltıda buluştu.
Görüşmenin ardından Güney Kore Bilgi Ekonomisi Bakani Seok-Woo Hung'la KEPCO şirketinin idare binasında biraraya gelen Bakan Yıldız, daha sonra Kore Elektrik Üretim Şirketi KEPCO'nun yöneticisi Bae Byon-Kim ile görüştü.
Nükleer Güvenlik Zivresi'nde yapılan görüşmeler ve Güney Koreli muhataplarıyla yaptığı temaslar hakkında basına bilgi vermek için COEX Kongre Merkezi'ndeki medya merkezini ziyaret eden Bakan Yıldız, KEPCO yetkilileri ve Güney Koreli hükümet üyelerinin de Türkiye'de nükleer santral kurulması yönünde projeyi istediklerini ancak şu anda bütün noktalarda mutabakat sağlanamadığını söyledi. Taner Yıldız, “Biz bu adımları belli oranda atabileceğini kendilerine belirttik. Onlar da aynı niyetlerini söylediler” dedi.
Bakan Yıldız, Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santrallarla ilgili olarak Güney Koreli yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. Yıldız, Seul'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin ardından ziyaret edecekleri İran'a “şeffaf olun” mesajı götüreceklerini belirtti.
Nisan ayında İstabul'da yaklaşık 70 ülkeden katılımın olacağı “enerji liderleri zirvesi” düzenleneceğini açıklayan Bakan Yıldız, Güney Koreli yetkililerle ikinci görüşmenin bu zirvede yapılacağını ifade etti.
Sabah kahvaltısında biraraya geldiği işadamları ile yerli kömür santrallarıyla ilgili çalışmalar üzerinde durduklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şöyle konuştu:
“Yaklaşık 5-6 bin megawattlık bir kömür santralına talip olduklarını söylediler. Bunların şartları tabi ki görüşülecek. Benzer bir büyüklükte de aynı şekilde nükleer santral için talip olduklarını söylediler. Türkiye'nin büyüyen yapısını karşılayabilecek hele hele yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarıyla beraber bir nükleer enerji zirvesinde bunları konuşabilmek ülkemiz adına bir artı oluşturdu. Biz nükleer güvenlik zirvesinde hem yenilenebilir enerji kaynakları hususunda konuştuk, hem de yerli kömür santrallarıyla ilgili konuştuk.”
G.Koreliler'in Hazine garantisi beklentisi
Bakan Yıldız, “Güney Kore'yle nükleer santral konusundaki tıkanıklık nerden kaynaklanıyor?” sorusuna, “Hazine garantisi istenmişti. Biz de ülkemizin 10-12 yıl önceki şartlardan çok uzaklaştığını ve çok daha iyi ekonomik şartlara ulaştıklarını belirttik. Değerlendireceklerini söylediler. Önceki süreçte tam bir mutabakat sağlayamamıştık. Ama şu anda yürüttüğümüz müzakerelerin iyi bir şekilde sonuçlanmasını arzu ediyoruz. Ülkemiz yararına bir sonuç alabiliyor isek onu noktalarız. Yoksa diğer görüşmelerimize devam ederiz. Diğer görüşmelerimizde Rusya'yla zaten yürüttüğümüz müzakereler var. Japonya ve Çin'le de bunu çeşitlendirmek istiyoruz. Ham petrolde ve doğalgazda hem ülkeyi hem de güzergahı çeşitlendirmek için nasıl çalışmalarımız varsa nükleer santral konusunda da aynı şeyi yapıyoruz” karşılığını verdi.
Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde Japon yetkililerin de aralarında bulunduğu pek çok ikili görüşme yaptıklarını kaydeden Taner Yıldız, “Ama daha somut sonuç odaklı ve en son noktayı koyacak bir çalışmadır diyemem” dedi.
Taner Yıldız, “nükleer işbirliği için en yakın ülke hangisidir?” sorusuna ise yanıt vermedi. Bakan Yıldız, bir gazetecinin, “İran'a nükleer enerji konusunda nasıl bir mesaj götüreceksiniz? sonusuna şu cevabı verdi:
“(İran'dan) Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'yla beraber şeffaflık isteniyor. Bu konuda kendilerinin de gerekli adımları atacağını biliyoruz. Onlar, zaman zaman bu kamuoyuyla paylaşmayı da öngörmüşlerdi. Tabi ki konuşacağımız konulardan biri de bu olacak. Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin faydalı olma ihtimali yüksek. Ancak zirvenin objektif olmak ve bütün ülkelere eşit olmak kaydıyla faydalar getireceğine inanıyorum.”