Güncelleme Tarihi:
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AB’nin İran’ın enerji sektörüne yönelik yaptırımları daha da sıkılaştırma planının, Türkiye’den daha ok Avrupa Birliği (AB) ülkelerini etkileyeceğini savundu. Rusya’nın Davos’a alternatif olarak düzenlediği St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na katılan Yıldız, gazetecilerin AB’nin, İran’a yönelik petrol ve gaz alanındaki yaptırımları daha da sıkılaştırmaya hazırlanmasının Türkiye’nin İran ile enerji alanındaki işbirliğini nasıl etkileyeceği yönündeki sorusuna, “Bu plan Türkiye’den önce AB üyesi ülkeleri etkiler. Çünkü bu konuya yalnızca ticari bakılmadığı anlaşılıyor. İzlenen politikanın önümüzdeki süreçte tekrar gözden geçirileceğine inanıyorum. Çünkü dünyanın ikinci büyük gaz rezervine hiç bir şey yokmuş gibi bakmanın ticari açıdan da doğru olmadığı kanaatindeyim” yanıtı verdi.
Dörtlü komisyon toplanıyor
Samsun-Ceyhan Boru Hattı’nın Türkiye için önemli bir proje olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Samsun-Ceyhan Boru Hattı boğazların trafiğinin azaltılması için de önemli bir etken. Burgaz-Dedeağaç Boru Hattı’nın direkt tarafı olmadığımız için o konuda pek söz sarf etmiyoruz. Yapılması veya yapılmaması halinde, her iki durumda da Samsun-Ceyhan konusundaki kararlılığımız devam ediyor. Önümüzdeki yaz içinde zamanın lehimize çalışması için gayret sarf etmemiz gerekiyor. Bu konuda Ulaştırma, Çevre, Dışişleri ve
Enerji Bakanlığı’nın dörtlü komisyon toplantıları başlayacak.”
AB ve ABD ile görüşecek
Yıldız, Rusya’nın Türkiye’nin Boğazlar’daki trafikle ilgili endişelerine hak verdiğini belirterek, Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ile İstanbul’daki son görüşmelerinde bu konuyu gündeme getirdiklerini ve Seçin’in Türkiye’nin bu endişelerine katıldığını söylediğini kaydetti. Yıldız, Boğazlar’daki trafiğin azaltılmasıyla ilgili Rusya’nın yanı sıra, AB ve ABD’den firmalarla görüşeceklerini belirterek, bu sorunun çözümü için hep birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi.
Petrol devleri ile görüşüp Boğaz’ın trafiğini düşürecek
TANER Yıldız, önümüzdeki dönemde Meksika Körfezi’nde petrol şirketi BP’nin yol açtığı çevre felaketinin de gündemde olması nedeni ile Çanakkale ve İstanbul Boğazları’ndaki trafiği değerlendireceklerini belirterek, şunları söyledi: “Boğazdaki trafik her geçen gün artıyor. Artan trafiğe seyirci kalamayız. Boğazları devre dışı bırakacak yollarla bu trafiğin düşürülmesi gerekiyor. Bu ay sonunda yaklaşık 10-12 kadar büyük firmanın, aralarında BP, Exxon Mobil’in ve Chevron’un da bulunduğu birçok firmanın yöneticisiyle İstanbul’da bir toplantı yapmayı planlıyoruz. Bu toplantıda Boğazlardan geçen 150 milyon tonluk trafiğin önemli bölümünü ham petrol ve petrol ürünleriyle beraber bir nevi dolduran firmalarla bu konuyu enine boyuna görüşmemiz lazım.”