Güncelleme Tarihi:
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Enerjiden Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic ile görüşmelerine yönelik ise “TANAP, onların arz güvenliği açısından çok önemli. Yüksek düzeyde enerji diyaloğu başlatma çağrıları oldu, bugün itibariyle Türkiye bu diyaloğu resmi kanallar ile başlatıyor. AB’nin Rusya ile problemini çözmeye çalışırken Türkiye ana unsur olmayacak.
Türk Akımı da AB için olan bir projedir. Türkiye öncelikle Batı Hattı’nın yerine geçecek ve riskleri minimize edecek bir yapıya sahip olmalı. (AB ile Rusya arasındaki) Bu sorunu asıl çözecek olan biz değiliz. Türk Akımı da TANAP yerine geçecek bir proje değil, TANAP’ta yüzde 30 ortaklığımız var” dedi.
TÜRK AKIMI PÜRÜZÜ
Diğer yandan, Anadolu Ajanı’nın dünkü haberinde BOTAŞ ile Gazprom arasında yüzde 10.25’lik gaz indirim anlaşmasında yaşanan pürüzlerin, Rusların, “Türk Akımı” olarak nitelendirilen doğalgaz boru hattı projesinde bazı tavizler istemesi nedeniyle ortaya çıktığı belirtildi. BOTAŞ yetkililerine dayandırılan haberde, Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından 27 Şubat’ta duyurulan Gazprom’un BOTAŞ’a verdiği yüzde 10.25’lik doğalgaz indirim anlaşmasının, taraflar arasında henüz imzalanmadığı kaydedildi.
Yetkililer, anlaşmanın imzalanmamasının nedeni olarak Rusların, Türk Akımı projesinde Türkiye’den daha önce belirtilmemiş olan bir takım tavizler istemesini gösterdi. Türkiye’nin bu tavizlere karşı çıktığını, bu nedenle indirim anlaşmasında da Rusların daha önce üzerinde mutabakat sağlanan konularda tavır değiştirdiğini belirten yetkililer, ancak bu tavır değişikliğinin indirim anlaşmasını bozacak bir durum oluşturmadığını ve anlaşmanın yakında imzalanmasını umduklarını kaydettiler.