Güncelleme Tarihi:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl Aralık ayında yaptığı Ankara ziyareti sırasında gündeme gelen Güney Akım doğalgaz boru hattı projesinin iptal edilerek yerine Rusya'dan başlayıp Trakya'da karaya çıkacak 63 milyar metreküplük gaz hattı yapılması gündeme geldi.
Gazprom'dan yapılan açıklamada, izin belgesinin, boru hattını oluşturacak hatlardan ilki için Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinde ve karasularında mühendislik çalışması yapılmasını öngördüğü belirtildi.
İnşaata bir an önce başlamak isteyen Rusya, hattan ilk akışın 2016 yılı Aralık ayında başlanmasını öngörüyor.
TBMM'de gazetecilerin konuya dair sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türk Akımı için Gazprom ile yapılan görüşmelerin henüz sonuçlanmadığını belirterek, "En son Bakü'de Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gerçekleştirdiği görüşmede bir noktaya kadar gelinmişti. Onların altını mutlaka doldurmamız lazım. Nihai nokta henüz yakalanamadı. Türkiye'nin tek boru hattı üzerinden fizibilite izin vermesi ile alakalı yazılar yazıldı... Bu henüz bir inşaat izni değildir" dedi.
Hatta dair yürütülen görüşmelerde Gazprom'un da olumlu bir noktaya geleceği kanaatinde olduğunu belirten Yıldız, "Hafta sonuna kadar bütün konularda umuyorum ki mutabakat sağlanmış olur. Bu henüz bir inşaat izni değildir. Fizibilite çalışmalarının önünü açan, koordinatları belirleyen bir cevabi yazı. Bu hafta bu projenin ilerlemesi açısından son derece önemli" dedi.
Türk Akımı'nın deniz altından ilerleyecek kesimi, her biri 15.75 milyar metreküp kapasiteli dört hattan oluşacak. Boru hattı 660 kilometre boyunca Güney Akım için öngörülen güzergahı izleyecek, daha sonra 250 kilometre boyunca Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarına doğru ilerleyecek. İlk hattan sağlanacak doğalgazın bütünüyle büyümekte olan Türkiye piyasasının kullanımına sunulması öngörülüyor. Bu hattan akışın sağlanmasının ardından Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı'ndan gaz alımı son bulacak.
Rusya Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi durumunda bulunuyor.
Gazprom'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye ayrıca, Güney Akım projesinin Türkiye kesimi için elde edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi sonuçlarının yeni boru hattı için de kullanılabileceğini teyit etti.
Gazprom ile BOTAŞ Rusya'dan Türkiye'ye Karadeniz üzerinden gidecek yıllık 63 milyar metreküp kapasiteli Türk Akımı boru hattının inşası için 1 Aralık 2014'te mutabakat zaptı imzalamıştı.