Yıldırım, HGS’de vatandaşın lehine düzenleme yapılacağını söyledi

Güncelleme Tarihi:

Yıldırım, HGS’de vatandaşın lehine düzenleme yapılacağını söyledi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 17:00

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, son dönemde artan HGS cezalarına yönelik vatandaşın lehine yeni düzenlemenin yapılacağını ve her cezalı geçişin SMS ile bildirileceğini söyledi. Yıldırım, bazı HGS cezalarının ise plakaları tutturmak için kullanılan vidalardan kaynaklandığını söyledi.

Haberin Devamı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, son dönemde tartışılan Hızlı Geçiş Sistemi’nde (HGS) vatandaşın lehine bir düzenleme yapılacağını açıkladı. Yıldırım, “Yakın zamanda çıkaracağız. Bu cezalarda ciddi bir rahatlama olacak. Her cezalı geçiş SMS ile de bildirilecek” dedi. Gazetecilerle biraraya gelen Yıldırım gündemdeki konulara ilişkin açıklamalar da bulundu. HGS cezalarıyla ilgili son dönemde çıkan haberlere değinen Yıldırım, şu bilgiyi verdi:

VATANDAŞ İTİRAZ YAPSIN
“Bu HGS şikayetleri doğru. Son günlerde gündem oldu. Nedeni 2014 yılına ait hatalı kayıtlar. Bazen de yanlış okumalar oluyor. ‘Ben geçmedim’ diyor vatandaş. Biz de merak ettik. Şu ortaya çıktı; hatalı plaka uygulamaları. Normalde plakalar altta klipsleri var, plakaların yazılı olduğu asıl plakalar koyuluyor buraya. Plakada mesela sıfırın içine vida koyuluyor. Bu da sekiz gibi okunuyor ve de ilgisiz bir vatandaşın plakasına ceza kesiliyor. Bu hataların bedelini vatandaşa ödetmiyoruz. Bilhassa kırsal kesimde eski araçlarda plakaları tutturmak için kullanılan vidalar, rakamların üzerine gelince bu hata kaçınılmaz oluyor. Hiçbir şekilde hatası olmayan başka plaka sahibi böyle kötü bir sürprizle karşılaşıyor ama bunlar düzelecek. Cezalı bildirimle ilgili önce vatandaş itirazını yapsın, ondan sonra biz gerekeni yapalım. Cezaları fazla ödeyenlerle ilgili alacakların kanunu var. Bir haksızlık varsa, bunu gidermek bizim görevimizdir. Bunun muhattabı aslında Maliye Bakanlığıdır. Maliye Bakanlığı ile biz sonucu paylaşacağız.”

ETİKETLER HATALI
HGS etiketlerinden bazılarının bozuk çıktığının belirlendiğini, bunların değiştirileceğini ifade eden Yıldırım, PTT’nin de bankalarla anlaşma yaparak, eksi bakiyeye sahip kredi kartı olan sürücülerin cezaya düşmelerinin önleneceğini kaydetti. Başlangıçta HGS cezalarının en uzak mesafenin 10 katı olarak hesaplandığını anımsatan Yıldırım, şöyle devam etti: “2015 yılı ilk çeyreğinde yapılan değişiklikle söz konusu aracın kullandığı mesafenin 10 katı olarak kullanıcı lehine iyileştirme yapıldı. Ancak bu yapıldığı tarihten itibaren geçerli. Şu anda gündemde olan cezalar 2014 yılı. Dolayısıyla cezaların bu kadar yüksek olması ve tamamen bu düzenlemenin dışında kalmasından kaynaklanıyor. Halbuki vatandaşın lehine bir düzenleme doğal olarak geriye doğru yürümesi lazım. Buna imkan verecek düzenlemeyi de Meclis’te ele alıyoruz, yakın zamanda çıkaracağız. Bu cezalarda ciddi bir rahatlama olacak.”

Haberin Devamı

Yıldırım, HGS’de vatandaşın lehine düzenleme yapılacağını söyledi

Haberin Devamı

TRAKTÖRE KÖPRÜ CEZASI
Son dönemde kesilen HGS ve radar cezaları vatandaşı isyan ettirdi. Bu cezalardan en çok konuşulanı ise Nevşehir’de köyünden çıkmayan bir vatandaşın traktörüne kesilen 6 bin 652 liralık köprü ve otoyol geçiş cezasıydı. Bakan Yıldırım’ın da dün basın toplantısında açıkladığı gibi Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri plakadaki sıfırın ortasına vida konduğu zaman bunun 8 olarak okunduğunu ve yanlış plakaya ceza gidebildiğini ifade ettiler.

DEMİRYOLUNA ZAM GELECEK
Bakan Binali Yıldırım, demiryollarına zam yapılıp yapılmayacağı sorusuna ise “Enflasyon kadar güncelleme olacak. 15 Ocak’ta böyle bir planlama var. Ama Ankara-İstanbul, Konya-İstanbul hızlı treninde ücret ayarlaması olmayacak” dedi.

Haberin Devamı

KÖPRÜ GEÇİŞİNDE MARMARAY ETKİSİ

Bakan Binali Yıldırım, İstanbul trafiğinin her geçen gün artmasına karşın 2015’te köprülerden geçen araç sayısının azaldığını bunun nedeninin de Marmaray olduğunu söyledi. Yıldırım, “Türkiye’de motorlu araç sayısı 8 milyondan 20 milyona dayandı ama köprülerden geçen araç sayısı 150 milyondan 141 milyona düştü. Marmaray 29 Ekim 2013’te açıldı ve bugüne kadar 114 milyon yolcu taşıdı. İstanbul nüfusunun neredeyse 8 katı. İşte köprülerdeki azalmanın izahı bu” dedi. Yıldırım, 2019 yılına kadar karayollarında sıcak asfalt yapımına hız vereceklerini, bu yol miktarını 8 bin kilometreden 19 bin kilometreye çıkardıklarını belirtti. Yıldırım, “İstanbul-İzmir-İzmit Körfez Geçişi (Körfez Köprüsü dahil) Projesi’nin tamamı 2018’de bitirilecek. Ancak köprü ve Bursa’ya kadar olan kısım bu yıl sonunda tamamen hizmete girmiş olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü de bağlantı yollarının tamamıyla en geç 2016 sonunda bitmiş olacak. Marmaray’ın ikizi Avrasya Tüneli 2016 sonunda tamamen hizmete girmiş olacak. Bundan sonra akıllı ulaşım sistemlerine önem vereceğiz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

RUSYA KEYFİ DAVRANIYOR

Rusya’nın, bazı Türk taşıyıcılara ait havayolları uçuş ekiplerinden vize talep etmesine ilişkin soruyu yanıtlarken Yıldırım, uygulamanın uluslararası havacılık kurallarına aykırı ve keyfi olduğunu söyledi. Yıldırım, “Biz, diplomatik kanallardan bu uygulamanın yanlış olduğunu, Uluslararası Havacılık Örgütünün normlarına uygun olmadığını derhal hatırlatacağız” açıklamasını yaptı.

236 SİBER SALDIRI OLDU
Türkiye’ye yönelik olarak 14 Aralık’ta başlayan ve 18 gün süren siber saldırılarda 236 büyük saldırının olduğunu kaydeden Yıldırım, bir veri çalınmasının ise söz konusu olmadığını belirtti. Bu büyük saldırıların büyük deprem gibi olduğunu belirten Yıldırım, “Hemen kapasite artırımına gidildi. Ocak ayının son haftasında da Siber Güvenlik Kurulu’nu toplantıya çağıracağız” bilgisini verdi. Yıldırım, sözlerini “Ulaşımda hız felakettir. Bilişimde ise hız berekettir” diyerek bağladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!