Yıldırım abiliğe soyundu, 350 bin üyeli İTO’da seçim yarışı kızıştı

Güncelleme Tarihi:

Yıldırım abiliğe soyundu, 350 bin üyeli İTO’da seçim yarışı kızıştı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2009 00:00

Eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, mevcut İTO yönetimini bir kez daha proje üretememekle ve pasiflikle suçladı ve "İTO gibi güçlü tabana sahip bir kurumun ekonomik kriz ortamında cesaretle konuşması, proje üretmesi lazımdı" dedi.

YAKLAŞIK 350 bin üyesi ile dünyanın en büyük ticaret odaları arasında bulunan İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO), 23 Şubat’ta yapılacak meslek komiteleri ve meclis üyeliği seçimleri için farklı gruplar arasındaki mücadele sertleşiyor. Eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım’ın önderliğinde dün bir araya gelen ve kendilerine ’İTO Çağdaş Demokrat Liberal İşadamları Grubu’ adını veren 16’sı İTO meclis üyesi, yaklaşık 230 işadamı, mevcut İTO yönetimini özellikle ekonomik kriz ortamında ’pasif kalmakla’ suçladılar ve İTO’yu mevcut yönetimden kurtarmak için çalışacaklarını açıkladılar. Dedeman Oteli’ndeki toplantıda, grubun ’çağdaş, laik, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, din, dil ve ırk ayrımı yapmayan’ bir grup olduğunu vurgulayan ortak bildiri okundu ve Eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım da basının sorularını yanıtladı.

Krizde proje lazım

Mehmet Yıldırım, mevcut İTO yönetimini birkez daha proje üretememekle ve pasiflikle suçladı ve şöyle konuştu: "Ben, İTO başkanlığım döneminde; 7 başbakan, 9 hükümet gördüm. O dönemlerde de ciddi ekonomik krizler yaşadık. Özellikle İTO gibi güçlü ve geniş tabanı olan bir kurumun böyle dönemlerde cesaretle konuşması, projeler üretmesi lazım. Ben daha önce bu kadar pasif bir İTO görmedim. Benim başkanlık dönemim bana 72 dava açıldı bunların 56’sı siyasiler ve devlet kurumları tarafından açıldı. Çünkü doğruları cesaretle söyledim."

Holdingler de asılıyor

Mehmet Yıldırım, bu İTO seçimlerine başta TÜSİAD üyeleri olmak üzere büyük holdinglerin de önem verdiğini ve kendilerini desteklediğini söyledi. Yıldırım, "Uzun süredir hükümeti TÜSİAD’dan başka eleştiren bir iş dünyası örgütü yok. İTO’nun, sorunları net, objektif ve radikal şekilde dile getirmesi gerekiyor. Yeni İTO meclisini bu anlayışta oluşturmak için toplandık. Ben de bu arkadaşlarıma abilik yapıyorum" diye konuştu. Yıldırım, Murat Yalçıntaş’ın seçim öncesi yaklaşık 50 kişiye, bunun dışında Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’ne (MÜSİAD) ve bazı dini cemaat ve tarikatlara ’yönetim kurulu üyeliği’ sözü verdiğini de ileri sürdü.

Başbakan Erdoğan bugün İTO’ya geliyor

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan bugün İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) restore ettirdiği Yeni Cami Hünkar Kasrı’nın açılışına ve daha sonra da İTO’da düzenlenecek Başarılı KOBİ Yarışması’nın ödül törenine katılacak. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın da burada eleştirileri yanıtlaması bekleniyor.

Dişli: Bu arkadaşların taleplerine imza koyarım

HALENİTO Yönetim Kurulu Üyesi olan Şaban Dişli de toplantısıya katıldı ve "Burada oluşum, mevcut yönetime arkamı döndüğüm anlamına gelmiyor. Ancak bu taleplerin altına imza atmamak da mümkün değil" dedi.

İstanbul Park’ı, nalbura çiçekçiye verirsen olmaz

ESKİ İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın "Formula 1 porjesi için yapılan harcamaların İTO bütçesine darbe vurduğuna dair" açıklamalarına da şöyle yanıt verdi: "İTO’yu 4 yıl önce 120 milyon dolar bütçe ile devrettim. Ben 84 milyon TL harcayıp projenin yüzde 90’ını tamamlamıştım. Sonra 3 ay içinde 150 milyon lirayı nereye, harcamışlar bilmiyorum. Biz orayı yılda 1 tane yarış olsun diye yapmadık. Otomotiv firmalarına yıl boyu kiralanacak, gelir getirecek bir turizm projesiydi. Sen bu işi dünyaya pazarlayacak adamların birini yahudi diye ötekini süryani diye saf dışı bırak, yerlerine meclisten nalburu, çiçekçiyi koy, tabii ki zarar eder, yazık o tesis dünyanın en iyi tesisi ama çürüyor."

Muhafeletteki meclis üyeleri

Mehmet Yıldırım

Abdurrezak Saybaşılı

Hacı Demir

Nurettin Taşpınar

Zülfikar Tunç

Mesut Elveren

Yüksel Göktürk

Ali Ekber Özkan

Ali Rıza Yılmaz

Sümer Canavar

Zihni Alp

Halid Örgad

Orhan Ermeç

Selami Sarıtaş

Macit Akman

Bayram Doğan
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!