Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin ‘ticaret üniversitesi’ Tahtakale’nin adı az bilinen tüccarlarından Mustafa Ergün’ün 1986’da kurduğu Ersa (Ergün Saat) bugün yılda 560 bin civarında markalı saat satıyor. Ayrıca Konyalı Saat ile kurduğu ‘saat mağazalarında’ da yılda 50 bin kadar perakende satışı olan Mustafa Ergün, ticaret hayatında Murat Ülker, Zeynel Abidin Erdem gibi ünlü işadamları ile de ortaklıklar kurarak, başka alanlarda da şansını denedi. Geleneksel Tahtakale ticaretinin bu ilginç tüccarı şöyle anlatıyor girişimcilik hayatını:
ESNAF ÇOCUĞU
Kadırga doğumluyum. Babam (Halil Bey) Tahtakale’de hırdavat ve saat toptancısıydı. Ben de daha küçük bir çocukken Kadırga’dan oraya, sefer tasıyla yemek taşırdım. İlkokulu okurken de ticarete yatkın olup olmadığımı anlamak için bana bir ‘tabla’ yaptılar ve çakı, tarak, tırnak makası v.b. ürünlerle dolu seyyar bir tabla verdiler ve satış yapmaya başladım.
İLK ŞİRKET
Orta ve liseyi bitirene kadar babama yardım ederek hem esnaflık geleneklerini hem de ticareti öğrendim. İstanbul Üniversitesi’nde İşletme okudum ve mezun olduktan sonra bir süre daha babama yardım ettim. Babam zamanla hırdavat toptancılığını bıraktı ve sadece saat toptancısı oldu. Bir süre sonra (1986) babamın müşterilerinden biriyle ortak olarak, Ersa’yı (Ergün Saat) kurdum. Casio’nun distribütörü olduk. Casio’nun saat dışındaki diğer elektronik ürünlerinin de distribütörü olduğumuz için ticaretimiz daha hızlı büyüdü.
ÜLKER İLE ORTAKLIK
Biz, oturduğumuz semt ve babalarımızın esnaflık ilişkileri nedeniyle Murat Ülker ile de çocukluktan tanışırız. Babalarımız dosttu biz de ağabey kardeş ilişkisine benzer bir dostluk içindeydik. 2003 yılına kadar aramızda ticari anlamda ortaklık olmadı. 2001 krizinde benim şirketim Ersa, Casio’nun distribütörü olarak iyi konumdaydı ama ‘ithalatçı’ olarak ciddi sarsıntı da yaşadık. Durumu dengeledik. 2003 yılına geldiğimizde elimde Casio gibi çok değerli bir markanın distribütörlüğü vardı ve ben de Murat Ülker’e teklif götürdüm. Kendisine, Ersa’da saat işini ayırıp diğer elektronik distribütörlükleri konusunda ayrı şirket kurarak bir ortaklık önerdim. Murat Bey ile yüzde 49’u bana, yüzde 51’i ona ait şirket kurduk. Bu şirket ile ‘bilgisayar sarf malzeme-leri ve bazı elektronik ürünler’ satmaya başladık. Penta A.Ş. olarak devam ediyor ve benim hissem şu an yüzde 14. Penta’nın 2013 cirosu 650 milyon dolar oldu.
EKİP ELEKTRONİK’İ ALDIK
Bu yıl başı itibariyle Ekip Elektronitk’i de satın aldık ki bu şirketin cirosu da 80 milyon dolar civarında. 2014 yılında Penta A.Ş. cirosu 730 milyon doları rahatlıkla aşacak. Ben ticarette fırsat gördüğüm zaman ortaklıktan korkmam. 3 yıl kadar da duayen işadamlarımızdan Zeynel Abidin Erdem ile ‘harita işi’ ortaklığı yaptık. Bir dönem kereste ticaretini de denedim.
ERSA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ergün, bir ortaklık da Konyalı Saat ile yaptıklarını anlatıyor ve, “Konyalı ile saat perakendeciliği için yüzde 50’şer ortaklık kurduk.
Bu ortaklığın şu an 18 mağazası var ve yakında 2 mağaza daha açacağız. Bu mağazalarda hem benim, hem Konyalı’nın hem de diğer saat distribütörlerinin saatlerini satıyoruz. Yıllık 50 bin civarı satışımız var. Ersa’daki saat satışım ise yıllık 560 bin adet. Ersa 50 milyon liraya, mağazalar ise 22 milyon lira ciroya ulaştı” diyor.
HAYKO CEPKİN'Lİ İMAJ
MUSTAFA Ergün, Casio’nun ‘suya, darbeye dayanıklı’ ünlü elektronik saatleri G-Shock’ların marka yüzünün Hayko Cepkin olduğunu belirtiyor ve “G-Shock gençler tarafından çok seviliyor.
HaykO Cepkin de öyle. Şu anda çok başarılı bir reklam ve sosyal medya kampayası sürdürüyoruz. Hayka çok sıradışı bir popüler bir isim. Japon dostlarımız da bu seçimden çok mutlu oldular. Satışlar çok iyi gidiyor” dedi.