Güncelleme Tarihi:
kış turizmi, deniz, kum ve güneş turizmine göre daha yüksek bütçelerle yapılırken, tesislerde günlük konaklama ücreti erken rezervasyon indirimi ve 12 ay taksitle kişi başı 75 ila 400 lira arasında değişiyor.
Tesisler tatilcilere kar motoruyla gezinti, kayak, kızak ve diğer etkinliklerle birlikte yılbaşı partileri ve sanatçıların sahne alacağı özel programlara katılma fırsatı da sunuyor.
Deniz kıyısında 4 ve 5 yıldızlı otellerin kişi başı fiyatları, bu dönemde erken rezervasyonla 70 liraya kadar inerken, kış turizminin yapıldığı tesis sayısının yeterli olmaması nedeniyle kayak merkezlerinde rakamlar daha yüksek oluyor.
Öncelikle, kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ, kış aylarında diğer bölgelerden fazla talep alıyor. Talebin de etkisiyle Uludağ'da konaklamanın bedeli diğer merkezlerden daha fazla.
Uygun tesisler bulmak mümkün
Denizli Bozdağ, Kocaeli Kartepe, Kastamonu Ilgaz, Çankırı Kadınçayırı, Aksaray Hasandağ, Ankara Elmadağ, Mersin Kartalkaya ve Karboğazı Antalya Akseki ve Akdağ, Erzincan Ergan, Bursa Uludağ, Erzurum Palandöken, Kars Sarıkamış, Muğla Erendağ, Malatya Yamadağı, İzmir, Samsun Akdağ, Bayburt Kopdağ, Ardahan Uğurludağ, İstanbul, Bitlis Sapgör, Sivas Yıldızdağı, Kayseri Erciyes, Artvin Kafkasör, Trabzon Zigana, Çakırgöl ve Süleymaniye'de kış sporlarına uygun tesisler bulunuyor.
Özellikle Uludağ, Kartepe, Ilgaz, Palandöken ve Erciyes yılbaşı tatilinde öne çıksa da diğer tesislerde de uygun rakamlarla konaklama imkanı mevcut.
Buralarda rakamlar kişi başı 75 liradan başlayarak 200 liraya kadar çıkıyor. Yılbaşında şimdiden tatilini planlamak isteyenler için 90 liraya tatil seçenekleri de sunuluyor.
Tesislerin sayısı arttıkça konaklama da ucuzlayacak
Çoğunlukla deniz turizmine kıyasla daha yüksek bütçelerle gerçekleştirilebilen kış turizminde en büyük sorun tesis ve yatak kapasitelerinin eksikliği. Sektörel sorunların giderilebilmesi amacıyla hazırlanan 2023 Türkiye Turizm Stratejisi'yle, turizm sezonunun tüm yıla yayılması ilkesi ve değişen turizm talebinin karşılanması amacıyla çalışmalar yürütülüyor.
Bu çerçevede Türkiye Turizm Stratejisi'nde belirlenen "Kış Turizmi Koridoru" (Erzincan, Erzurum, Ağrı, Kars ve Ardahan) boyunca kış sporlarının ve bu illerde yer alan turizm merkezlerinin geliştirilmesi çalışmaları öncelikle yürütülüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce yürütülen faaliyetlerle ülke genelinde yapılan araştırma ve incelemede belirlenen 48 potansiyel kış turizm alanından 27'si kış turizm merkezi olarak ilan edildi. Bu kış turizm merkezlerinden 20'sinde imar planları tamamlandı.
Şu anda kış turizmi amaçlı hizmet verebilen yatak kapasitesi 8 bin 541 ancak planlananların da hayata geçirilmesiyle bu rakam 74 bin 915'e çıkacak ve konaklama ücretleri daha da aşağılara çekilecek. Öte yandan söz konusu Bakanlıklar 7 kış turizm merkezinin daha planlamasını daha sürdürüyor.