Yılbaşı hindisi artık günlük sofralara girdi

Güncelleme Tarihi:

Yılbaşı hindisi artık günlük sofralara girdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hindi eti pazarı, Yaşar Holding'e bağlı Pınar'ın da piyasaya girmesiyle canlandı. Sucuğuyla, salamıyla, paketlenmiş etiyle hindi Türkiye'de de günlük sofralara girmeye başladı. Üretici firmalar, ‘‘Kırmızının lezzeti, beyazın sağlığı’’ sloganıyla hindiyi Türk tüketicisine sunuyor.

Kısa bir süre öncesine kadar sadece yılbaşı kutlamalarında sofralara gelen hindi, artık günlük gıda tüketimi içinde yerini alıyor. Hindi üretimine ilgi duyan büyük firmaların da devreye girmesiyle birlikte hindi eti, hem fiyat olarak daha avantajlı hale geldi, hem de ürün çeşitlemesine gidildi. Böylece Türkiye'deki tüketicilerin de tüketim alışkanlığı değişmeye başladı.

Türkiye'de hindi üreticileri de artık modern tesislerde, yurtdışından getirdikleri yumurtaları ve aşıları kullanarak üretim yapıyorlar. Örneğin hindi üreticilerinden Bolca, hindi üretimi için İsrail'den yumurta getiriyor. Piyasaya ‘‘kırmızının lezzeti, beyazın sağlığı’’ sloganıyla giren Pınar ise Kanada'dan aldığı yumurtaları, Almanya'da kuluçkaya yatırıyor ve yumurtadan çıkan civcivleri uçakla Türkiye'ye getirerek özel çiftliklerde yetiştiriyor.

Üreticiler genellikle Kaliforniya cinsi beyaz hindiyi tercih ediyor. İthal yumurtadan çıkan civcivler uygun ortamda kısa sürede büyüyor ve 20 haftada 16 kiloya ulaşıyor. Hindide et oranı yüzde 65'e ulaşıyor. 10 kiloluk dişi bir hindiden 6.5 kilo et elde ediliyor.

AZ YAĞLI, ÇOK PROTEİNLİ

Hindi eti üreticileri, beyaz et kategorisine giren hindi etinin kırmızı ete göre daha sağlıklı olduğunun altını çiziyorlar. Hindi etindeki yağ oranı yüzde 2 düzeyinde bulunuyor. Bu oran kırmızı ette yüzde 16'ya ulaşıyor. Kırmızı etin protein değeri yüzde 18'ken, hindi etinin protein değeri yüzde 25'e çıkıyor. Hindi etinin bir özelliği de salam, sosis yapımına uygun olması. Hindi etinden yapılan, salam ve sosisler, ABD ve Avrupa pazarında uzun süredir büyük ilgi görüyor.

Pastırma için 8 saat masaj

Hindi etinden pastırma elde etmek için ilginç ve zahmetli bir uygulama yapılıyor. Hindinin but eti alınarak içine dana ve sığır etinden yapılan pastırmada olduğu gibi baharat ve tuz enjekte ediliyor. Bu ete 8 saat masaj yapılıyor. Sonra bu et donduruluyor. Dolum makinesinde kalıba yerleştiriliyor. Kalıptan çıkan et fırınlanıyor. Fırından çıkan etin üzeri de karabiber ile sıvanıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!