Yılbaşı alışverişiniz gümrüğe takılabilir

Güncelleme Tarihi:

Yılbaşı alışverişiniz gümrüğe takılabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2011 15:26

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Genel Sekreteri Mümin Günler, internet siteleri kanalıyla ya da seyahatler sırasında yurt dışından alınan ürünler ile ilgili vatandaşları uyardı “Gümrüklerde sıkıntı ve vergi şoku yaşamamak için ürünlere ve bedel limitlerine dikkat edin.”

Haberin Devamı

Özellikle bayram ve yeni yıl tatillerinde yoğunluk yaşanan yurt dışı alışverişlerinde gümrük vergi limitleri hakkında bilgi sahibi olmayan vatandaşlar, gümrük geçişlerinde sıkıntı yaşamakta, bazen ürün bedeli kadar neredeyse vergi ödemekteler. Bu konu ile ilgili olarak İGMD Genel Sekteri Mümin Günler, internetten ve yurt dışından yapılan alışverişler hakkında vatandaşları bilgilendirdi. İşte yurt dışından ve internetten alış veriş yaparken bilmeniz gerekenler:

YURTDIŞINDAN ALIŞVERİŞ İÇİN GÜMRÜK VERGİSİNDEN MUAF OLMAK MÜMKÜN AMA BİR ŞARTLA

Bayram ve yeni yıl dönemlerinde yolcu yanında getirilen ve yolcu başına kıymet bedeli 430 €, diğer günler için ise 150 €’ya kadar olan ürünler vergiden muaf olabiliyor. Bu değerlerin üzerinde 1500 €’ya kadar olan ürünler için ise gümrüğe beyanda bulunmak yeterli olurken, vatandaşlardan tek ve sabit oranda gümrük vergisi talep edilmekte. Bu vergi oranı Avrupa Birliği'ne üye ülkelerden gelen ürünler için %18, diğer ülkelerden gelenler için ise %20'dir.

Ürün bedeli 1500 € üzeriyse, paket içerisinde aynı üründen 2 taneden fazlaysa veya gelen paket 30 kg'den ağırsa ithalata tabi tutulur ve TİCARİ ÜRÜN olarak değerlendirilir. Bu durumda ürün değerinin ortalama olarak %50'si civarında vergi ödemeniz gerekir.

Normal dönemlerde 75€  üzerine için muhakkak gümrük vergisi uygulanır. Örn: Amerika'dan aldığınız 500 € bir ürünü getirmek için 200 € kargo ödediğinizi düşünelim. Bu durumda kıymet bedelinin % 20 tutarı olan 100 € vergi ödersiniz. O ürünün toplam maliyeti kargo ve vergi dahil 800 € olur ki, bu yüksek maliyet göz önüne alırsak, Türkiye içerisinden temin edebileceğiniz bir ürünü internetten yurtdışından almamanızı öneririz.

150 Euro’nun altında olan kozmetik ürünleri ile tedavi amaçlı olmayan gıda takviyeleri ve sporcu gıdalarına vergi uygulanacak. Önceki düzenlemede muafiyet hakkının kullanımında süre sınırlaması yokken yeni düzenlemede 2 ay içinde en fazla 1, yılda en fazla 5 şeklinde bu haktan yararlanabilinecek.

PEKİ BİR GÖNDERİ HANGİ ŞARTLARDA TİCARİ ÜRÜN OLARAK KABUL EDİLMEZ?

Eğer gönderi:
• Kişinin şahsi veya ailesinin kullanımına mahsus ise,
• Gönderi aynı üründen en fazla iki adet içeriyor ise,
• Toplam değeri 1.500 eurodan fazla değil ise,
• Toplam ağırlığı 30kg'yi geçmiyor ise ticari olarak kabul edilmez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!