Güncelleme Tarihi:
EYT düzenlemesinin 3 Mart’ta hayata geçtiğini hatırlatan Karakaş, “Her ay 120 bin kişiye maaş bağlandığını varsaydığımızda ve dokuz aylık süreçte EYT'liye bağlanacak aylık sayısının 1 milyonu geçeceğini söyleyebiliriz” dedi.
EYT kapsamında ilk etapta 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılmıştı. EYT'de emeklilik için başvuru sayısı 1 milyon 800 bini geçti ve 450 bin kişi de eksik primini tamamlayarak emekliliğe hak kazandı. Bu çerçevede SGK Başuzmanı İsa Karakaş, EYT ile ilgili son rakamları ve gelinen son noktayı anlattı.
‘2023 SONUNDA EMEKLİ SAYISI 16 MİLYON OLUR’
2022 yılı sonu itibarıyla Türkiye'de 13 milyon 977 bin emekli olduğunu hatırlatan Karakaş, yılın ilk iki ayında ise 77 bin kişinin emekli statüsü kazandığını ifade etti. Karakaş, “Marttan mayıs sonuna kadar 1 milyon 850 bin EYT’linin emeklilik için başvurduğunu görüyoruz. Bu durumda Türkiye'de 15 milyon 900 bin emekli olduğundan söz edebiliriz. Yıl bitene kadar 400 bin kişinin daha emeklilik için başvuracağını varsayarsak toplam emekli nüfusunun 16 milyon 300 bini bulmasını bekliyoruz” diye konuştu.
BORCUNUZ VARSA EMEKLİ OLAMAZSINIZ
Başvuru yapan herkesin emekliliğe hak kazanması gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Karakaş, şu bilgileri verdi: “ Emeklilik için hepimiz biliyoruz ki gerekli olan prim günü sayısını ve sigortalılık süresini tamamlamak lazım. Priminiz bir gün bile eksik olursa emekli olmazsınız, sigortalılık süreniz dolmamışsa emekli olamazsınız. Öte yandan Bağ-Kur borcunuz ve genel sağlık sigortası borcunuz varsa da emekli olmazsınız. Bundan dolayı başvurusu hâlâ bekleyen EYT’lilerin, durumlarını e-Devlet üzerinden sorgulamalarını ve bekleme nedenlerine bakmalarına tavsiye ediyoruz. Şu anda ister SSK’lı, ister Bağ-Kur’lu isterse emekli sandığına tabii olsun geçmiş dönemde vergi mükellefiyeti varsa, Esnaf ve Zanaatlar Odası’na kaydı varsa büyük bir ihtimalle borcu vardır. Bu durumda kişinin borcunu derhal ödemesini tavsiye ediyoruz. Borç ödenmediği müddetçe emekli olma durumu söz konusu olmayacaktır.”