Güncelleme Tarihi:
Yetkin, yazılı açıklamasında, Rusya'nın Avrupa Birliği üyesi ülkelere ve ABD'ye gıda ithalatında ambargo uygulamasının Türk ihracatçısı açısından fırsat olduğunu ancak söz konusu ülkelerin Rusya hedefli "petrol atağı" nedeniyle bu fırsatın kaçabileceğini ifade etti.
Rublenin 2014 yılında dolar karşısında uğradığı değer kaybının yüzde 50'yi geçtiğine dikkati çeken Yetkin, şunları kaydetti:
"Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri gibi batı yanlısı OPEC üyelerinin üretim miktarını azaltmaya karşı çıkmaları nedeniyle petrol fiyatları düşmüş, bu durum döviz gelirlerinin önemli bölümü petrol ihracatından gelen Rusya'nın dış ticaret dengelerini bozmuştu. Petrol ithal eden Türkiye'de bu durum başlangıçta enerji faturasını düşüreceği için olumlu karşılanmıştı. Rusya'da krizin devam etmesi, Türk Lirasının dolar karşısındaki değer kaybını hızlandırırken Rusya'ya yapılması planlanan gıda ve tarım ürünleri ihracatını da olumsuz yönde etkileyebilir."
Yetkin, Türkiye'nin, Rusya dahil Bağımsız Devletler Topluluğu'na bu yılın 10 ayında 14 milyar 205 milyon dolarlık ihracat yaptığını ve bu ihracatın önemli bölümünün tarım ve gıda ürünlerinden oluştuğunu ifade etti.
Bu kapsamda, Türkiye'nin Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelere ihracatının düşebileceğini belirten Yetkin, Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerin Rusya piyasasındaki satış fiyatlarının artması nedeniyle rekabet imkanının da azaldığını kaydetti.