Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2007 00:00
SPK Başkanvekili Turan Erol, kamuoyunda "yeşil sermaye" olarak bilinen halktan izinsiz para toplayan şirketlerin sekiz tanesinin halka açılmaya uygun olduğunu bildirdi.
Hisseleri İMKB’de işlem görmeye hazır olan şirketler içinde ilk sırada İttifak Holding’in geldiğini belirten Erol, bunun dışında kurul kaydında bulunan ve halka açılabilecek şirketlerin; İttifak, Kombassan, Sayha, Yimpaş Gıda, Yimpaş Holding, Yimpaş İhtiyaç Maddeleri, 21. Yüzyıl Büyük Anadolu ve Kübraş olduğunu açıkladı.
SERMAYE Piyasası Kurumu (SPK) Başkanvekili Turan Erol, kamuoyunda "yeşil sermaye" olarak bilinen halktan izinsiz para toplayan şirketlerin sekiz tanesinin halka açılmaya hazır olduğunu bildirdi. Hisseleri İMKB’de işlem görmeye hazır olan şirketler içinde ilk sırada İttifak Holding’in geldiğini belirten Erol, bunun dışında kurul kaydında bulunan ve halka açılabilecek şirketlerin; İttifak, Kombassan, Sayha, Yimpaş Gıda, Yimpaş Holding, Yimpaş İhtiyaç Maddeleri, 21. Yüzyıl Büyük Anadolu ve Kübraş olduğunu açıkladı. Erol, ANKA’ya yaptığı açıklamada, izinsiz halka arz suçu işleyen şirketlerin bazılarının SPK kaydında bulunması durumunda; bağlı şirketlerindeki bütün varlıklarını en iyi fiyatla değerlendirerek şirkete sermaye olarak konabileceğini anlatan Erol, şöyle konuştu:
PARA VERİP ÇEKİLEMEZ: "Sorunlu olan şirketler bunları tam anlamıyla yapamıyorlar. Yapamadıkları zaman mali bünyeleri zayıf gözüküyor. Dünyanın hiçbir yerinde bir kanunla yatırımcıya, ’Daha önce 5 lira verdin, al paranı çık’ denemez. Bunu şu anda borsadaki en iyi şirketler bile yapamazlar. Dolayısıyla hem yatırımcının hem kanun koyucunun düşünmesi lazım. Bu şirketleri ayağa kaldırmanın en iyi yolu bunların yapılarını güçlendirmekten geçiyor. Yatırımcıların menfaatini korumak istiyorsanız bunun yolu budur. Tasfiye çözüm değil. Eğer yatırımcıyı korumak istiyorsanız özellikle o sorunlu şirketler dediğimiz sermayede, en iyi yol gemiyi yüzdürmek. Gemi yüzecek,
balık tutacak, kazanacak ve yatırımcı da kazanacak. Başka yolu yok. Şirket hiçbir kanunla olmayan bir parayı geri veremez." İzinsiz para topladıkları için SPK kararıyla haklarında dava açılan şirketlerin, cezalandırılmak yerine, resmi olarak halka açılmalarına olanak tanınmasını değerlendiren Erol, "Yanlış yapan cezasını çeksin, onlar zaten yargıda. Bu şirketlerin mali bünyelerini, kendi çabaları ile oturacak. Şu an sermaye piyasası karasına oturmuş şirketi sermaye piyasası denizinde yüzdürüp balık avlamasını sağlayacaksınız" dedi. Bu şirketlerin sistemin içinde olmadığına dikkat çeken Erol, resmi kayıt olmayınca değerlerinin çok daha düşük göründüğünü ifade etti. Erol, "Öyle şirketler var ki borsa şirketi haline gelebilir. Bu şekilde batmaya yakın pek çok şirket, özellikle kamu şirketi satın alındı, iş görür hale geldiler" dedi.
SOKAKTAN TOPLAMIYORUZ: "Sermaye yapısıyla oynadığınız, yeşil sermayeye mevcut sermaye içinde bir yer edindirmeye çalıştığınız eleştirileri gelirse, ne diyeceksiniz?" sorusuna karşılık Turan Erol, kimsenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kaybetmesinden memnun olmayacağını ifade etti. SPK’nın amacının sermaye piyasasındaki şirket sayısını artırmak olduğunu belirten Erol, şunları söyledi: "Biz kimseye gayrihukuki bir imkan sağlamış değiliz. Sekiz şirket zaten SPK kaydında. Bazıları kayıtlı şirket olma yolunda prosedürün yarısından fazlasını tamamlamışlar. Birkaç tane sorun kalmış. Dolayısıyla, bunlar sokaktan toplayıp, ’Gel SPK kaydına gir’ dediğimiz şirketler değil. Zaten 10 yıl öncesinden beri SPK şemsiyesi altına bir şekilde girmişler." Erol, sekiz şirket içinde İttifak Holding’in halka açılmaya en yakın olan örnek olduğunu, mali bünyesinin gücü ile dikkat çektiğini bildirdi.
SPK’ya göre borsaya girebilecek şirketlerİTTİFAK HOLDİNG: Konya merkezli. Adese marketler zinciri ile Selva markasının sahibi. 18 Aralık 1997 tarihli kurul kararı üzerine açılan davada Rahşan Affı’ndan yararlanarak, erteleme kapsamına girdi. Hakkında açılan bir diğer davada sanıklar beraat etti. Bunun üzerine SPK, 25 Ocak 2002’de süre tutum dilekçesi vererek, temyize başvurdu. Şirket yöneticileri, evrakta sahtecilikten de yargılandı. SPK son olarak 12 Kasım 2006’da, finansal tablolarını mevzuata aykırı düzenleyip kar dağıtımını da bu tablolara göre yaptığı gerekçesiyle Yönetim Kuruluna 54.9 bin YTL idari para cezası verdi.
KOMBASSAN HOLDİNG: Kombassan Holding için 10 Temmuz 1997 ve 29 Eylül 1999 tarihli kurul kararları üzerine açılan davada, Rahşan Affı nedeniyle erteleme kararı verildi. 12 Ekim 2000 tarihli kurul kararı üzerine açılan kamu davalarının bir kısmında yargılama sürüyor, bir kısmında ise mahkemece erteleme kararı verildi. 12 Nisan 2001 tarihli kurul kararı üzerine açılan davada yargılama sürüyor. 29 Mart 2001 tarihli kurul kararı üzerine açılan davada da erteleme kararı verildi.
YİMPAŞ HOLDİNG: 8 Nisan 1999 tarihli kurul kararı üzerine açılan bir kısım davada, Rahşan Affı kapsamında erteleme çıktı. Diğer bir dava zamanaşımına uğradı.Diğer bir davada mahkumiyet kararı verildi. Yargıtay mahkumiyeti onadı. 7 Temmuz 2005, 24 Ağustos 2005 ve 28 Ekim 2005 tarihli kurul kararları üzerine açılan davalar sürüyor.
YİMPAŞ GIDA: 8 Nisan 1999 tarihli kurul kararı üzerine açılan dava Rahşan Affı çerçevesinde ertelendi. 7 Temmuz 2005, 24 Ağustos 2005 ve 28 Ekim 2005 tarihli kurul kararları üzerine açılan davalar sürüyor.
YİMPAŞ YOZGAT İHTİYAÇ MADDELERİ: 24 Mayıs 2001 tarihli kurul kararı üzerine açılan davada çıkan mahkumiyet kararı Yargıtay tarafından bozuldu. Mahkeme tarafından verilen bir başka ceza ise temyiz edildi. 21 Mart 2002’deki kurul kararı üzerine açılan davada sanıklar beraat etti, Yargıtay ise kararı bozdu. 7 Temmuz 2005 ve 24 Ağustos 2005 tarihli kurul kararları üzerine açılan iki dava sürüyor.
SAYHA HOLDİNG: 25 Aralık 1997 tarihli kurul kararı üzerine açılan davalarının bir kısmında Rahşan Affı kapsamında erteleme kararı verildi. Diğer davalarda ise savcılık tarafından ön ödeme nedeniyle takipsizlik kararı verildi. 3 Haziran 1999 tarihli kurul kararı üzerine açılan davaların bir kısmında mahkeme zamanaşımı nedeniyle kamu davasının ortadan kaldırılmasına karar verdi. Diğer bir kısım davada ise erteleme kararı verildi. 7 Mart 2000 tarihli kurul kararı üzerine açılan davalarda erteleme çıktı. 2 Kasım 2001 ve 31 Mart 2005 tarihli kurul kararları üzerine açılan davalar sürüyor. Konya merkezli.
21. YÜZYIL BÜYÜK ANADOLU HOLDİNG: 27 Haziran 2003 tarihli kurul kararı üzerine bulunulan suç duyurusunda zamanaşımı nedeniyle takipsizlik kararı verildi. SPK’nın takipsizlik kararına itirazı da reddedildi. Bir diğer suç duyurusu sonucu açılan dava sürüyor. 9 Ocak 2004 tarihli kurul kararı üzerine bulunulan suç duyurusu halen inceleme aşamasında.
KÜBRAŞ: Açılımı Karadeniz Üreticiler Birliği Anonim Şirketi. Yeşil sermaye şirketi olarak, TBMM’nin ilgili araştırma komisyonu kayıtlarına ismi geçti. Samsun merkezli. Birçok örneği gibi alışveriş merkezi olarak ismini duyurdu.