Güncelleme Tarihi:
Doç.Dr. Tuncay Kuleli, otelin yapılacağı yerin yumurtlama alanı olmadığını, bir sakınca bulunmadığını savunurken, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Direktörü Dr. Sedat Kalem, “Tür üzerindeki baskıyı arttıracak” değerlendirmesini yaptı.
Bakanlık, turizm yatırımcılarına 2013’de 49 yıllığına tahsis edeceği kamu taşınmazlarını açıkladı. 15 Mart 2013’e kadar şartnamede istenilen belgelerin tamamlanması gerekiyor. Bakanlığın tahsise çıktığı araziler arasında yeşil deniz kaplumbağaların bulunduğu Yumurtalık da yer alıyor. Otelin yapılacağı alan kaplumbağaların nesillerinin korunması açısından kurumlararası tartışmaya neden oldu.
5-10 YILDA BİR GÖRÜRSÜNÜZ
Çukurava Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç.Dr Tuncay Kuleli ise otel alanının “Ekolojik olarak 1. veya 2. dereceden koruma alanı olan yerler olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Kaplumbağaların yumurtlama alanı değil. 1994’ten beri burası turizm yatırım alanı. Ekolojik riski olan bir alan değil. Periyodik olarak sürü şeklinde yuva yaptığı bir yer değil. Ama 5 yılda, 10 yılda bir tane görürsünüz. Ya yolunu şaşırmıştır, ya da uzun yıllardır orayı yuva edinmiştir. Asıl üreme alanları daha batı kısımları. Buralar da koruma altında ve yatırım ruhsatları verilmiyor. Bu alanda bir sakınca yok.”
Bölgede araştırmalar yapan Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Direktörü Dr. Sedat Kalem ise şöyle konuştu :
YAŞAM ALANLARI DARALMAKTA
“Akdeniz’deki yeşil deniz kaplumbağası popülasyonunun yüzde 50’den fazlası Türkiye’dedir. Türkiye’de deniz kaplumbağasının yuvalaması açısından önemli 20 kumsalından biri Yumurtalık’tır. Yumurtalık Körfezi, yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) için Akdeniz’de bilinen nadir kışlama alanlarından biridir. Yumurtalık Kasabası’nın etrafındaki kumsalların bir bölümünde termik santral, Petro kimya gibi enerji ve kimyasal tesisler faaliyet göstermektedir. İnsan faaliyetlerinin etkisiyle deniz kaplumbağası yuvalama alanlarının yaşam alanları gün geçtikçe daralmaktadır. Bölgedeki mevcut yatırımlara ek olarak turizm yatırımlarının gerçekleştirilmesi tür üzerinde baskıyı artıracaktır.
307 YUVA TESPİT EDİLDİ
Bahsi geçen turizm yatırımları ise Yumurtalık Kasabası’na yakın bir konumda planlanmaktadır. Ancak Yumurtalık Kasabası’nın doğusunda Sugözü kumsalı, batısında ise Yumurtalık Tabiatı Koruma Alanı bulunmaktadır. Yumurtalık’ta 2011 yılında 307 yuva tespit edilmiş, yaklaşık 8 bin 500 yavru deniz kaplumbağasının denize ulaştığı belirlenmiştir. Bu bölgede yapılması planlanan her türlü tesisin, ekolojik açıdan stratejik etki değerlendirmesi hassasiyetle ele alınmalıdır.”
HAREM-SELAMLIK FULL ÇEKER
Yumurtalık Belediye Başkanı Turgut Erişmen, otellerin yapılacağı arazinin kaplumbağaların yumurtlama alanından uzakta olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
“Burası hem Ortadoğu’ya hem de Akdenize açılan bir kapı. Burada alternatif turizm de olabilir. Haremlik-selamlık dedikleri yok mu. O da olur. Alternatif dediğimiz bayanlar başka yerde, erkekler başka yerde. Böyle otel yok bu civarda. Olursa full çeker. İmar planı yeni bitti. Proje bedeli 96 milyon lira olarak belirlendi. Caretta carettaların yumurtladıkları yer ile otelin yapılacağı alanın yeri farklı. 26 kilometre kumsalı var Yumurtalığın.“