Güncelleme Tarihi:
Askı süresinin son gününde itiraz dilekçelerini Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim eden grup, ‘Polonezköy İmar Planına İtiraz Ediyoruz’ yazılı pankart açtı. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Çevre Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, Çevre ve Kültür Değelerini Koruma Vakfı, TEMA, Kuzey Ormanları Savunması, ÇEKÜL, Politeknik, Şişli-Gülbağ Forumu adına yapılan basın açıklamasını Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Akgün okudu.
PLANLAR YÖRENİN ÖZGÜN DEĞERLERİNİ TAHRİP EDECEK NİTELİKTE
Yapılan basın açıklamasında bakanlığın onayladığı plana itiraz ettiklerini ifade eden Akgün, “Doğan Sit Alanı statüsüne alınmış olan Polonezköy Tabiat Parkı, zengin doğal dokusu, peyzaj değerleri, tarihsel ve kültürel kimliği, özgün yerleşme karakteri bakımından evrensel bir değer ve ortak mirasımızıdır. İstanbul’un doğal bitki türlerinin hemen hemen hepsini bünyesinde barındıran, orman alanları ile çevrili ve bugüne kadar İstanbul’un metropoliten gelişme baskısından kendisini korumayı başarabilmiş bu bölge için hazırlanan imar planları, ‘koruma amaçlı’ olmaktan uzak ve yörenin tüm özgün değerlerini tahrip edecek bir sürecin fitilini ateşleyici niteliktedirö dedi. Akgün konuşmasına şöyle devam etti:
“Polonezköy’ün özgün doğal ve kültürel yaşamına, kırsal yerleşim özelliklerine uygun olamayacak şekilde bölgeyi turizm ve konut amaçlı yapılaşmaya açan, ilave imar artışları sağlayan bu imar planları geri dönülemeyecek tahribatlar oluşmadan derhal durdurulmalı, bu eşsiz yerleşim Polonezköylü’lerin gündelik yaşam ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde korunmalıdır"
Sürecin takipçisi olacaklarını belirten Akgün “Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’nün İtiraza cevap vermesi için bir aylık bir süreci var. Eğer buna cevap vermezse reddetmiş sayılıyor. Bu süreçle başlayan bir dava süreci var. Süreci takip edeceğiz, kamuoyu oluşturmaya çalışacağız" diye konuştu.
MAĞDUR OLMAYAN KÖYLÜMÜZ YOK
Basın açıklamasına katılan Polonezköylü Deniz Noviçki ise Polonezköy’ün 1994 yılından beri tabiat varlığı olarak kabul edildiğini söyleyerek “1994 yılından beri tabiat varlığı olan Polonezköyü’müzde imar planlarının bütün süreçlerini aşağı yukarı biliyoruz. Son çıkarılan planda da köyümüzde büyük bir mağduriyet söz konusu. Gerek tapulu arazilerdeki ağaçlandırma alanları, gerek avlularımızın duvarlarımızın bozulması bütün köylüyü mağdur ediyor. Yollar genişleyeceği için mağdur olmayan köylümüz yokö dedi. Polonezköy’de imar isteyenlerin de bulunduğunu belirten Noviçki “Bu şekilde koruma amaçlı bir imar planının köyümüzü koruduğunu düşünmüyoruz. Çünkü bu yolları genişletmeden de insanların arsalarına minik ölçekli bina yapmalarına izin verilebilirdi. Korunması gereken ağaçlar yolların kenarında. Yollar genişlediği zaman bu ağaçlar kesilecek. Bu da koruma amaçlı bir imar planı olduğunu göstermiyor" dedi.
İNSANLAR ARSALARIN PEŞİNDE KOŞTURUYOR
Polonezköy’de şu anda bir tadilat söz konusu olmadığını ifade eden Noviçki “Köyümüzde imar olmadığından dolayı bir tadilat yapım söz konusu değil. Fakat gelen giden emlakçılar var. Köyümüzde çok büyük arsalar var. Bunlarla ilgili sürekli bir alım isteği olurdu, eskiye göre şu anda daha fazla. İmar çıkacağı duyan insanlar merak ediyor ve arsaların peşinde koşturuyorlar" dedi. Basın açıklamasının ardından dilekçelerini İl Müdürlüğü’ne veren grup sessizce dağıldı.