Güncelleme Tarihi:
DİJİTAL dünyanın en önemli yeniliklerinden biri 3 boyutlu (3D) yazıcılar. Bu yeni teknoloji kadar 3D yazıcılar için geliştirilen malzemeler de (filament) oldukça önemli. Bu konuda harekete geçen Türk startuplar, endüstriyel amaçla kullanılabilmesi için hem bir 3D yazıcı hem de özel 3D yazıcı malzemeleri geliştirdi. Harcadıkları bu çaba karşılıksız kalmadı ve dünyada takdir görmeye başladı. Girişimin adı ‘OO-kuma’. Çocukluk arkadaşı olan malzeme mühendisi Arda Kocaman ile makine mühendisi Gökhan Gönültaş kurduğu OO-kuma, KOBİ’lerin yedek parça tedarikinden, yenilikçi tasarımlarının hayata geçmesine kadar birçok alanda hızlı ve düşük maliyetli çözümler sunuyor.
BOŞLUĞA YÖNELDİK
2014’te sanayinin içindeki bir garaj firması olarak girişimcilik hikâyesine başladıklarını ifade eden Arda Kocaman, “İlk yıllarda aslında kullanıcı olarak başladık. Ama bu teknoloji ile tanımış olduk. Gördük ki, malzeme boyutu 3D yazıcıların geldiği noktaya göre iyi durumda değil. Biz de bu alandaki boşluğa yöneldik. Üretim altyapımız da buna müsaitti ve çalışmaya başladık. Yatırımımızı tamamladıktan sonra üretime geçtik hemen ardından da yurtdışına satışa başladık. Daha sonrasında ise yurt içine de satmaya başladık” dedi.
DÜNYADA İKİ ŞİRKETEN BİRİ
“2014 yılında başladığımız yolculuğumuz süresince çok çeşitli malzemeler hayata geçirdik” diyen Gökhan Gönültaş, “Ürünlerimize uluslararası ödüller geldi. Esnek malzemeden yapılan bir ürünümüz Fransız Enstitüsü tarafından Çin, ABD ve İspanyol rakiplerini geride bırakarak birinci oldu. Bir de medikal malzememiz var. Bu ürünün de çok çeşitli alanlarda kullanılacağınız öngörüyoruz. Bunu üreten dünyadaki iki firmadan biriyiz” şekinde konuştu. OO-kumanın öne çıkan buluşları arasında medikal ürünler de olduğunu belirten Gönültaş, bu konudaki çalışmalarını da şu sözlerle özetledi: “Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ürettiğimiz Sterilize Edilebilir ‘MG0 (SM77)’ maddesi medikal alanda oldukça fazla kullanım olanağı var. Aslında malzemeyi yaparken öngörmemiştik, ayakkabı tabanı yapan doktorlar, bir anda bir kitle haline gelip bizden bunu almaya başladı. Kişiye özel ayakkabı tabanını, hasta tedavisinde kullanmaya başladılar. Bu malzemeyi yaparken, biz bunu öngörmemiştik. Biz bunu, esneklik gerektirdiği için mühendislik polimeri darbe uygulamaları için yapmıştık. Hiç beklemediğimiz medikal bir kapı bize açıldı. Kendileri uygulamaya başladılar. Medikal demişken diğer bir malzememiz ile de medikal sektöre hitap edebiliyoruz.”
3D yazıcı filamenti deneyimini daha sonra 3D yazıcı modeline taşıdıklarını ifade eden Arda Kocaman, “Birçok makine kullandık ve test ettik. Hem bizim hem de müşterilerimizin sorunlarını çözen bir 3D yazıcı bulamadık. Bunun üzerine Katana adında bir 3D yazıcı modeli geliştirdik. Endüstriyel kullanımlar için geliştirilen Katana, çalışır çalışmaz ısınan baskı platformu, otomatik kalibre sistemi ile firmalara ciddi bir kullanım kolaylığı sağlıyor. Bu yazıcıyla birlikte dünyada kendi malzeme ve cihazını üretebilen iki firmadan biri olduk” diye konuştu.
SANAYİDE BAŞLADILAR
ŞU anda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent’te faaliyet gösteren garaj firması olarak kurulduklarını anlatan Kocaman, şunları söylüyor: “Sembolik bir söylem olarak değil, biz gerçekten sanayide bir atölye tutarak gerçek bir garaj firması olarak kendimizi konumladık. Sanayide iç içe olmanın bize çok sayıda avantajı oldu, farklı bakış açıları kazandık. Teknolojinin ne olduğunu öğrenmenin en iyi yolu teknolojiyi tecrübe etmektir. Bizler kullanıcı sorunlarının ve teknolojideki eksikliklerin neler olduğunu birinci elden yaşıyoruz. Daha sonrasında malzeme geliştirme safhasında, geliştirilecek unsurlar bu şekilde belirleniyor. Ayrıca bazı şeylerin neden gerçek dışı olduğunu da burada test etmiş oluyoruz. Hiç kimseye forum okutmuyoruz, bizzat tecrübe ettiriyoruz.”