Güncelleme Tarihi:
İTALYA’NIN en büyük ikinci sanayi ve en büyük teknoloji şirketi olan, sivil havacılıktan, savunma sanayiine kadar geniş bir alanda faaliyet gösteren Leonardo’nun Başkan Yardımcısı Giovanni Soccodato, uzun yıllardır Türkiye pazarında yer aldıklarını belirterek, “Uzun yıllar önce Türk donanmasına silah sistemleri teslim ederek başladık. Türkiye’deki NATO hava savunma ağı için radarlar ürettik. Ama bunlar yalnızca sistem ve teçhizat arzıydı. Son yıllarda Türkiye ile projeleri ve programları genişlettik. Denizcilik sistemlerinin gözetimi için deniz devriyesi uçakları tesliminde çalışıyoruz. Yeni hava trafik kontrol sistemi ile çalışıyoruz, şu anda farklı merkezler ile ülke çapında bir hava trafik kontrolümüz var. Sonra silahlı kuvvetlerin güvenliği için TAI ile helikopter temin etmek ve geliştirmek için çalıştık. Ve bu Türkiye’ye ve Türk şirketlerine teknoloji aktarmamızı sağlayan çok önemli bir proje ve işbirliği. Geçtiğimiz yılsonlarında Türk endüstrisi ile birlikte geliştirilen uyduyu fırlattık... Geleceğe baktığımızda Türkiye’de bu sistemlerin geliştirilmesi ve sunulması açısından giderek daha özerk olma isteğini anlıyor ve hissediyoruz. Şimdi yerli savaş uçakları veya yerli füze sistemi geliştirme amaçlı projeler var. Ve bu projelerin bir parçası olmayı gerçekten istiyoruz. Bu yeni proje ve sistemlerde birlikte tasarım yapmak için Türk sanayicilerine bilgilerimizi ve yeteneklerimizi sunmaya hazırız” diyor.
TÜRKİYE’DE GELİŞTİRİP İHRAÇ
13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na (IDEF 2017) katılmak için İstanbul’a gelen İtalyan havacılık devi Leonardo’nun Başkan Yardımcısı Giovanni Soccodato ile Türkiye’deki faaliyetleri ve savunma sektöründeki gelişmelerle ilgili konuştuk. Göktürk-1 uydu projesinde Türk ortaklarla birlikte yer aldıklarını anımsatan Soccodato, Türkiye’nin savunma sanayinde yerlileşme hedefinin farkında olduklarını ve Türk şirketlerle yeni projelerde işbirliği yapmak istediklerini söylüyor. Türkiye’ye geçmişte sadece sistem veya ekipman tedarik ettiklerini, bugün ise yerli teknolojiyi geliştirecek ortak projelerin ağır bastığına dikkat çeken Soccodato, “Türkiye’de yerli savaş uçaklarının geliştirilmesi veya yerli füze sistemlerinin geliştirilmesi gibi projelerin parçası olmak istiyoruz. Bu projelerde birlikte çalışarak, daha sonra Türk sanayisiyle geliştirdiğimiz projeleri Türkiye’den yurtdışına ihraç edebiliriz. Bugün helikopterlerde, yarın uydu, belki uçaklarda olabilir. Bu çok çok önemli” diyor.
TÜRKİYE’NİN YAKLAŞIMI DOĞRU
TÜRKİYE’nin savunma sanayiinde daha bağımsız olma hedefine nasıl ulaşacağını sorduğumuzda ise Soccodato, “Bence, Türkiye’nin yaklaşımı geçmişte başka ülkelerde de kullanılan ve çalıştığı görülmüş bir yaklaşım. Ortak projelerle teknoloji transferini sağlamaya çalışıyorlar. Böylece yapılan yatırım ve projeler ülkeye altyapı sağlıyor, ayrıca önemli teknoloji şirketlerinin ortak çalışma ve yenilikçi bir şeyler sunma açısından ilgisini çekiyor. Dolayısıyla, yeni bir projeyi düşünmek ve ortak bir girişim yapmak, yabancı mühendislerle Türk mühendisleri bir araya getirmek ve yeteneklerini artırmak doğru bir yaklaşım. Çünkü hem yabancı ortak, hem Türk ortak için bu projeler, yeni bir şeyler geliştirmek ve sunmak, muhtemelen yeni bir ürünü piyasaya sunmak için katalizör görevi görüyor” yorumu yapıyor.