Güncelleme Tarihi:
Enerji Bakanlığı, ilk iki nükleer santralın yapımına yönelik Türk sanayisinin kabiliyetini ölçecek. Bu kapsamda ekipman ve hizmet firma envanter çalışması başlatılırken, 515 bin parçadan oluşan ve 22 milyar dolara mal olacak bir nükleer santralın yapımında 8 milyar dolara kadar olan kısmını Türk şirketler yapabilecek.
KAPASİTE ÇIKACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, nükleer santral projelerinde yerli sanayi payının artırılması amacıyla tüm firmaları içeren envanter çalışması başlattı. Bakanlığa bağlı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı www.nukleer.gov.tr internet adresi aracılığı ile tüm Türk şirketlerinin kayıtları alınıyor. İlgili firmaların faaliyet alanları, hangi kalite standartlarını uyguladıkları, personel ve mali kapasiteleri tespit edilecek. Envanter çalışması sonucunda mekanik ekipman, elektrik aksamı ve inşaat ana başlıklarında Türk firmalarının kapasitesi ortaya çıkacak.
İHALELER EYLÜLDE
Öte yandan Reuters’ın haberine göre, Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi olma özelliği taşıyacak Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santralı için Rus Atomstroyexport şirketi, içlerinde Tekfen ve Doğuş İnşaat’ın da bulunduğu 10 şirketle yapılacak işler için ön görüşme gerçekleştirirken, ihalelerin eylül ayında başlaması planlanıyor. Konuya yakın kaynaklar, Atomstroyexport’un Mersin’de nükleer santralın yapılacağı sahada düzenlediği ön görüşme toplantısına Tepe İnşaat, Rönesans, Cengiz İnşaat, Tekfen İnşaat, Gama Holding, Doğuş İnşaat, Nurol İnşaat, ERG İnşaat, İspanyol Tecniacas Reunidas ve YDA’nın katıldığını ve şirketlere nükleer santral sürecinde yapılacak işlerin anlatıldığını bildirdi.
669 nükleer santral var
ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, dünyada bugün dünyada işletmede olan, inşa halindeki ve planlanan 669 nükleer santralın toplam değerinin 3 trilyon doları aştığını söylerken, şöyle devam etti: “Ülkemizde nükleer santralları inşa edecek uluslararası şirketler, tedariklerinin bir kısmını açacakları ihaleler aracılığıyla yerli firmalardan sağlayacaklar.
Bizim buradaki amacımız yerli sanayi payının artırılması. İlk aşamada nükleer ekipman üretme kapasitesine sahip olan firmalarımız hazırladığımız internet sitesi aracılığıyla kayıtlarını yapacaklar. Hangi firmaların halihazırda ne tür ekipmanları hangi kalite standartlarına göre üretmekte oldukları saptandıktan sonra firmalarımızın mühendislik, nükleer güvenlik standartları ve insan kaynakları ile ilgili olarak mevcut kapasitelerinin nasıl artırılabileceğine ilişkin bir yol haritası belirlenecek.”
Akkuyu’nun yüzde 49’u yerli olabilir
REUTERS’a konuşan kaynaklar, Akkuyu nükleer santralı için haziran ayında çevre etki değerlendirme (ÇED) raporu için Çevre Bakanlığı’na başvurulacağını kaydederek, şunu söyledi: “ÇED’in alınmasıyla birlikte eylül ayında ihalelerin açılması bekleniyor. İnşaat için ayrılacak toplam tutar 7.5-8 milyar dolar düzeyinde olacak. ÇED’in alınmasının ardından yeni hissedar alınmasına dair sürecin de resmen başlatılması bekleniyor. Burada Rusya’ya
ait olan hisselerin yüzde 49’u tamamen Türk özel sektörüne de gidebilir. Bu konuda herhangi kısıt yok.”