Yerli malı cep telefonu 250 lira

Güncelleme Tarihi:

Yerli malı cep telefonu 250 lira
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2010 13:16

General Mobile, Türkiye’de ürettiği “Türk Malı” cep telefonu modeli DST 500’ü satışa sundu. “Made In Turkey” ibaresi ile satılacak cep telefonunun yüzde 35’inde yerli katma değerden faydalanılıyor. 98 gram ağırlığındaki cep telefonunun satışı ise 250 TL’den yapılacak.

Haberin Devamı

General Mobile DST 500 modeli Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı toplantı ile tanıtıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yerli üretimin başarıya ulaşacağından endişe etmediğini kaydederek, “Kimse bizim ürünümüzü, yerli ürünümüzü küçük görmesin. Hiçbir aşağılık duygusuna kapılmayalım” dedi.

HER YIL 40 MİLYON CEP TELEFONU DEĞİŞİYOR

Cep telefonunu ömrünün bir buçuk sene olduğunu, cep telefonlarının 18 ayda bir değiştirildiğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

“65 milyon cep telefonumuz var. Demek ki her yıl 40 milyon cep telefonu değişecek. 40’ta birini bile alsan pay olarak yüzde 2.5 yapar. O bile bir yıllık üretim kapasitesini dolduruyor. 72 milyon millet 1 milyon yerli üretime gereken desteği vermeyecek mi? Tabi ki verecek.” 

Haberin Devamı

“KENDİ ÜRÜNÜMÜZE SAHİP ÇIKALIM”

Yerli üretimle istihdam oluşturulduğunu ve Türkiye’ye döviz kazandırıldığını dile getiren Yıldırım, “Eğer bir ülke kendi malına kendi ürününe sahip çıkmazsa, başkalarının da sahip çıkmasını, desteklemesini bekleyemeyiz. Önce kendimiz sahip çıkacağız. İthal telefona karşı değilim. Ama bir şeyi unutmamız lazım. Ürünün hem yurtiçinde hem de yurtdışında rekabet edecek kaliteye ve özelliklere sahip olması lazım” diye konuştu. 

“GÖNÜLLÜ PAZARLAMACIYIM”

Türkiye’de katma değer üretilmesi, katma değer oluşturulması halinde onların “gönüllü pazarlamacısı” olacağını vurgulayan Yıldırım, 1994 yılından bu yana 135 milyon cep telefonun ithal edildiğini, bunun da 27-28 milyar dolarlık pazar oluşturduğunu kaydetti. Yıldırım, her yıl yenilenen cep telefonuna 7-8 milyar dolar harcandığını dile getirdi. Türkiye’de üretilen cep telefonunda yerli katkısının yüzde 35 olduğunu vurgulayan Yıldırım, telefonun “yükte hafif, pahada da hafif” olduğunu söyledi. 

HER YIL 15-16 MİLYON CEP TELEFONU İTHAL EDİLİYOR

BTK Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye’ye yılda 15-16 milyon cep telefonu ithal edildiğini kaydederek, ithal edilen yüzde 20’sinin Türkiye’de üretilmesi halinde 500 milyon doların Türkiye’de kalacağını söyledi. 

YERLİ ÜRETİM KATKISI ARTIRILACAK

Haberin Devamı

General Mobile Distribütörü Gençcell’in Yönetim Kurulu Başkanı Necati Genç, üç yıldır bunun üzerinde çalıştıklarını belirterek, cep telefonlarının üretiminin yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırım ile kurulan 7 bin 500 metrekarelik tesislerde gerçekleştirildiğini belirtti. Üretilen cep telefonlarını Sırbistan ve Hırvatistan’a ihraç etmeye başladıklarını vurgulayan Genç, Türkiye’de üretilen cep telefonlarını Avrupa, Rusya, Ortadoğu, Güney Afrika ve Türkiye’nin komşu ülkelere ihraç edeceklerini açıkladı.  Yerli üretim katkısını 2010 yılı sonunda yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizen Genç, DST 500 üretiminin yanı sıra DST 800 ve Q100 serilerini de üretmeye başlayacaklarını ifade etti. 

Haberin Devamı

BİN KİŞİYE İSTİHDAM YARATILDI

Anel Ceo’su Suat Baysan ise, fabrikada 145 kişi olmak üzere toplamda bin kişiye istihdam yaratıldığının altını çizerek, ÖTV sıkıntısının aşılması halinde yıllık 1 milyon adet olan üretim kapasitesinin daha da artacağını sözlerine ekledi. 

CEP TELEFONUNUN ÖZELLİKLERİ 

General Mobile’ın Anel Grup Şirketlerinden Aneles ile başlatılan çalışmalar sonrasında üretilen DST 500 ile çift sim kart kullanılabiliyor. Televizyon özelliğinin yanı sıra fm radyo, GPRS, WAP, e-posta, bluetooth, java, 1,3 megapixel kamera ve video kayıt özelliklerine sahip bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!