Yerli Einstein’lara vergi indirimi

Güncelleme Tarihi:

Yerli Einstein’lara vergi indirimi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2014 14:15

HÜKÜMET yerli mucitlerin Ar-Ge çalışmalarını tevşik etmek amacıyla vergi indirimi yapmaya hazırlanıyor. Buna göre Türkiye’de gerçekleştirilen buluşların devri, satışı ve seri üretiminden elde edilen kazançların yüzde 50’si kurumlar vergisinden muaf olacak. Söz konusu istisna buluşa yönelik hakların ihlal edilmesi sonucunda elde edilen gelirlerle, buluş nedeniyle alınan sigorta ve tazminatlar için de geçerli olacak.

Haberin Devamı

Meclis’e sunulan torba, ülke içinde yapılan keşiflere yeni destekler verilmesinin de önünü açıyor. Buna göre Türkiye’de gerçekleşen Ar-Ge, yenilik ve yazılım faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan buluşların, kiralanması, devri, satışı ve Türkiye’de seri üretime geçilerek pazarlanması halinde elde edilen kazançlarla üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmının yüzde 50’si kurumlar vergisinden müstesna olacak.

SİGORTA İÇİN GEÇERLİ
Bu istisna buluşa yönelik hakların ihlal edilmesi sonucunda elde edilen gelirlerle buluş nedeniyle alınan sigorta veya diğer tazminatlar için de uygulanacak. İstisnanın uygulanabilmesi için keşfin patent veya faydalı model belgesi verilerek koruma altına alınan buluşlar arasında yer alması gerekecek. Ayrıca buluşa ilişkin incelemeli sistemle patent veya araştırma raporu sonucunda faydalı model belgesi alması, patent ya da faydalı model belgesi üzerinde tekel niteliğinde özel ruhsata sahip olması, istisnadan yararlanılacak ilk yıl buluşun oluşturacağı katma değer dikkate alınarak devir veya satış halindeki değerinin tespitine yönelik değerleme raporu düzenlenmesi gerekecek.

Haberin Devamı

İstisna uygulamasına patent veya faydalı model belgesinin verildiği tarih itibariyle başlanacak. Ayrıca ilgili patent veya faydalı model belgesi için sağlanan koruma süresi aşılmamak kaydıyla bu istisnadan yararlanılabilecek. Her bir mükellef tarafından yararlanılacak istisna tutarı değerleme raporunda belirtilen bedelin yüzde 50’sini, bu madde kapsamında yararlanılabilecek toplam istisna tutarı ise değerleme raporunda belirtilen bedelin yüzde 100’ünü aşamayacak.

YARI YARIYA İNDİRİMLİ
Buluşun üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmı ayrıştırılarak transfer fiyatlandırması esasına göre tespit edilecek. İstisnadan yararlanılan serbest meslek kazançlarıyla gayrimenkul sermaye iratları üzerinden yapılacak vergi kesintisi yüzde 50 oranında indirimli uygulanacak. Kazanç yoluyla vergilenen ve beyanname vermesi gerekmeyen mükellefler için indirimle vergi kesintisi en fazla 5 yıl uygulanabilecek. İstisnadan yararlanan mükellefler Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında yer alan istisna uygulamasından ayrıca yararlanamayacak.

Haberin Devamı

Düzenlemenin yasalaşmasıyla araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin arttırılmasına yönelik olarak Ar-Ge Merkezi kurulabilmesi için gereken 50 tam zamanlı Ar-Ge personel sayısını 30’a kadar indirmeye veya sektörler itibariyle değiştirme konusunda Bakanlar Kurulu’na da yetki veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!