Yerel perakendeci yüzde 16 büyüdü güç birliği yapıp rekabete girecek

Güncelleme Tarihi:

Yerel perakendeci yüzde 16 büyüdü güç birliği yapıp rekabete girecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2011 00:00

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün, uluslararası zincirlere oranla 2010’da daha fazla büyüdüklerini söyledi. Cirosal olarak yüzde 16 büyüdüklerini dile getiren Aygün, “Uluslararası perakende zincirler 2000’li yıllarda Türkiye’ye yaygınlaşmaya başladığında organize perakendenin yüzde 70-80’ine hakim olacağız diyorlardı.

Haberin Devamı

Ancak şu anda yerel zincirlerin organize perakende içerisindeki payı uluslararası oyuncularınkini geçiyor. Biz yüzde 30, onlar yüzde 25’ini alıyor. Geleneksel, organize olmayanlar yüzde 40’larda. İşi öğrendik arayı açacağız” dedi.
Federasyon olarak hedeflerinin 2015 yılına kadar 1 milyar TL cirolu 15 şirket çıkartmak olduğunu ifade eden Aygün şunları söyledi: “Bu rakama yaklaşan 35 firma hedefimiz de var. Yerel zincirler için şirket birleşmeleri kaçınılmaz. Büyümeleri için bir gereksinim haline geldi. Bu şekilde bir kaç şirket tek bir logo altında toplanıp çok daha güçlü hale gelebilir.”

Yerel zincirler buluşuyor

Haliç Kongre Merkezi’nde 27-28 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek ‘Yerel Zincirler Buluşuyor’ organizasyonu hakkında da bilgi veren Aygün, “Fuar artı konferans olacak. 2 gün sürecek. Bu tarz organizasyonları 3 yıldır düzenliyoruz. Sektörü birbirine yaklaştırıyor” dedi.

Haberin Devamı

Ette piyasa belirleyici olduk

2008’de federasyon bünyesinde Fayda A.Ş. isimli bir şirket kurduklarını belirten Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Fayda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turan Özbahçeci, “Bu şirketi, üye şirketlerin gücü yetmediği yerde güç birliği yapmaları için kurduk. Hepsi aynı miktarda hissedar ve kâr ortağı. Gıda ve temizlik alandaki ürünlerimiz tüm Türkiye’de satılıyor” dedi. En önem verdikleri konunun et fiyatları olduğunu da söyleyen Özbahçeci, “Bugüne kadar 1500 ton canlı hayvan ithalatı yaptık. Karkas ithalatımız hâlâ devam ediyor. Belçika’da Aytaç’ın fabrikasını kullanıyoruz. Yerel perakendeciler olarak biz ucuza et satıyoruz. Uluslararası zincirler yüzünden fiyatlar hiç düşmüyormuş gibi gözüküyor. Fayda A.Ş. olarak herkesi bizden et alıp, uygun fiyata satmaya davet ediyoruz. Biz artık fiyatlarda piyasa belirleyicisiyiz.”

Makas kapandı

YERLİ et fiyatlarının 1 lira civarında artabileceğini söyleyen Turan Özbahçeci, “İthal et Türkiye’ye girmeye başladığında yerli üretici bitmiş durumdaydı. Fiyat farkı çok fazlaydı. Şimdi o makas kapandı. Bunda da ithal etteki verginin artması etkili oldu” dedi. Tüketicilerin ithal ete alıştığını belirten Özbahçeci, “Önceleri ithal denince bir duruyorlardı. Ama fiyat farkı kapandıkça onlar da rahatlıyor. İthal et de yerli et kadar kaliteli. Belçika’ya kasap gönderip biz kestiriyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!